Άνοιξε, δεν έκλεισε πληγές η συζήτηση στη Βουλή

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Μακρυγιάννη

Μάλλον δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το πολιτικό κλίμα, που θα επικρατήσει στη χώρα το επόμενο διάστημα, εάν κρίνει κανείς από το πώς εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Μερικά πρώτα συμπεράσματα:

1. Οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οξύνονται και λαμβάνουν πλέον πολεμικό χαρακτήρα. Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί, αδιανόητες αντεγκλήσεις, βαθιά καχυποψία, έλλειψη και της παραμικρής συνεννόησης. Όλα δείχνουν ότι με κάθε μείζον και κρίσιμο θέμα, θα στήνονται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο «οδομαχίες» και ομηρικές μάχες. Η λίστα Λαγκάρντ διέλυσε κάθε υποψία καλής διάθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.Ειδικά οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πέρασαν πλέον σε χείριστο σημείο, με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων να επιδίδονται σε μία προσωπική σύγκρουση άνευ προηγουμένου.

2. Η κυβέρνηση άντεξε στο σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφυγε από μία δύσκολη διαδικασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, χωρίς δηλαδή να υπάρξουν βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν την παραπομπή του. Οι 124 ψήφοι, που έλαβε η σχετική πρόταση εναντίον του αποτελεί το άθροισμα των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πρότειναν την παραπομπή του, με την προσθήκη κάποιων ανεξάρτητων, που επίσης είχαν δηλώσει ότι υπάρχει θέμα και για τον ίδιο.

3. Όσον αφορά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπήρξε, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, η πιο ομόθυμη παραπομπή βουλευτή σε προκαταρκτική επιτροπή. Οι διαρροές υπήρξαν ελάχιστες, καθώς την παραπομπή του ψήφισαν όλα τα κόμματα, αν και θα εξεταστεί από την επιτροπή γα ενδεχόμενη τέλεση μόνο δύο αδικημάτων, καθώς πέρασε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και όχι εκείνη της αντιπολίτευσης.

4. Εντυπωσιακές ήταν οι «διαρροές» βουλευτών διαφόρων, προφανώς κομμάτων, προς την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, στις ψηφοφορίες για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο. Την παραπομπή του πρώτου ψήφισε περισσότερο από το ένα τέταρτο της Βουλής και του δεύτερο περισσότερο από το ένα πέμπτο, παρότι η πρόταση προήλθε από τα συγκεκριμένα δύο κόμματα, που δεν είναι και τόσο δημοφιλή στο κοινοβούλιο – ειδικά η Χρυσή Αυγή. Όπερ σημαίνει ότι για τον κ. Παπανδρέου υπάρχει ένα υποβόσκον αρνητικό κλίμα, για τον δε κ. Παπαδήμο ένα μήνυμα ότι η επιθυμία του για ενασχόληση με την πολιτική θα αμφισβητηθεί έντονα.

5. Η συνεδρίαση δεν άρχισε, ούτε τέλειωσε με τον καλύτερο τρόπο, το αντίθετο, ως προς τα διαδικαστικά θέματα, τα οποία όμως αποτελούν και ουσία. Τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε αυτονόητα πράγματα, οι ερμηνείες του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος έγιναν λάστιχο, σκοπιμότητες μπλέχτηκαν με θεσμικές πρόνοιες. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσει το σώμα τις χειρότερες εντυπώσεις, ενώ πολλές αποφάσεις για τη διαδικασία ελήφθησαν με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις. Υπό την έννοια αυτή η συνεδρίαση πρόσφερε απλόχερα την απογοήτευση στο μέσο πολίτη: Αν είναι να μην μπορούν να συνεννοηθούν για διαδικαστικά θέματα, τότε στα ουσιαστικά τι γίνεται;

6. Το μείζον ερώτημα που τίθεται δεν είναι βέβαιο ότι απαντήθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση: Θα ρίξει η επιτροπή άπλετο φως στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ ή η όλη διαδικασία θα υποκύψει σε πολιτικές σκοπιμότητες;

Πηγή – ProtoThema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει