Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση: Για τις εορταστικές Κυριακές που πλέον γίνονται 3 εργάσιμες!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τελικά μας εμπαίζουν και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Όταν ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” προτείναμε στον ΕΣΒ και ζητούσαμε να μην ανοίξουμε στις 14.12 και να ανοίξουμε στις 28.12 το υπουργείο έλεγε ότι κάτι είναι παράνομο. Το ίδιο υποστήριζε και η πελιοψηφούσα παράταξη του κ.Τσέλιου στο ΔΣ του ΕΣΒ. Τώρα ο υπουργός επιχειρεί να μας ανοίξει και 3η Κυριακή!

Τελικά για ακόμα μια φορά η θέληση του εμπορικού κόσμου δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους. Ούτε όμως και η διεκδίκηση από πλευράς πλειοψηφίας του ΔΣ ήταν δυναμική, παρά τη δική μας επιμονή. Η μόνη ανακοίνωση που βγήκε όταν τα πράγματα είχαν κριθεί κι ενημέρωνε ότι οι Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα είναι οι 14.12 και 21.12.

Από την πλευρά μας ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” εγκαίρως είχαμε εκδώσει ανακοίνωση που ζητούσαμε και από το ΔΣ του ΕΣΒ σε συντονισμό με άλλους συλλόγους να διεκδικήσει η εργάσιμη εορταστική Κυριακή να είναι 28.12 (κι αν θέλουν οι συνάδελφοι και η Κυριακή 21.12). Η απόφαση για ανοικτά την Κυριακή 14.12 είναι εκ των προτέρων λάθος αφού ευνοεί μόνο τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές που θέλουν να επιβάλλουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας γενικότερα. Αφού είναι σχεδόν δεδομένο ότι στις 14.12 η κίνηση θα είναι ελάχιστη αφού κανείς δεν θα έχει πληρωθεί για να κάνει τις αγορές του.

Επίσης στην ανακοίνωσή μας είχαμε εκ των προτέρων εκτιμήσει ότι μπορεί το υπουργείο και ο κ.Γιακουμάτος να κινηθεί πονηρά και να κάνει την εξής τρίπλα: Να προτείνει τα καταστήματα να είναι ανοικτά 3 Κυριακές (14, 21 & 28 Δεκέμβρη). Η εκτίμησή μας επιβεβαιώθηκε δυστυχώς! Με νομοθετική πράξη, τελευταία στιγμή, ανακοινώνεται η λειτουργία των καταστημάτων και στις 28.12.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο κάνει τα πάντα για να περάσει το μέτρο το 52 Κυριακών το χρόνο που θα σημαίνει εξοντωτικά ωράρια για τους εμποροϋπαλλήλους των μεγάλων καταστημάτων αλλά και εξουθένωση και εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ακόμα κι αυτές οι 3 εβδομάδες ακατάπαυστης εργασίας για εμπόρους και εμποροϋπαλλήλους είναι εξοντωτικές και απάνθρωπες. Πότε θα βρούμε ώρα για ξεκούραση; Πότε εμείς θα καταλάβουμε γιορτές; Πότε θα δούμε την οικογένειά μας;

Είναι εμφανές πλέον ότι η ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης αδιαφορεί για τα μικρομεσαία και πολύ μικρά καταστήματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Κινείται με γνώμονα τα πολυκαταστήματα.

Είναι εμφανές πλέον ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Τσέλιου απλά κλείνει τα μάτια μπροστά στην προσπάθεια του υπουργείου για τις 52 Κυριακές και πιστεύει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους χωρίς καμία διεκδίκηση. Βέβαια μέχρι τώρα τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και για τα αποτελέσματα αυτά έχει μεγάλες ευθύνες.

Εμείς βάζουμε κάποια ερωτήματα:

1. Γιατί ο κύριος Γιακουμάτος δεν έπαιρνε αυτή την απόφαση νωρίτερα ώστε να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 14.12 που είναι δώρον άδωρον, αλλά περίμενε να το κάνει τελευταία στιγμή; Μας εμπαίζει;

2. Γιατί ο πρόεδρος του ΕΣΒ παρά ότι είχαμε πάρει απόφαση να βγει ανακοίνωση που να διατυπώνει τη θέλησή μας για 28.12 κι όχι για 14.12 δεν έκανε απολύτως τίποτα;

3. Τι θα γίνει τώρα που καταστρατηγείται η απόφαση του ΔΣ για εργασία για 2 Κυριακές κι όχι 3;

Από την πλευρά μας ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση”, θεωρούμε ότι όλα αυτά (κι άλλα τέτοια στο μέλλον) γίνονται για επιβληθεί η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Από την πλευρά μας καλούμε το καταναλωτικό κοινό να μην συμβάλλει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην κατεβαίνει για αγορές Κυριακάτικα. Καλούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό και σε αυτές τις εορτές να στηρίξει τα τοπικά καταστήματα κι όχι τα πολυκαταστήματα. Να κάνει έρευνα αγοράς τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα και είμαστε σίγουροι ότι στα τοπικά καταστήματα θα βρει αυτό που ζητάει ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα και τα χρήματα θα μείνουν και στην πόλη μας. Τα πολυκαταστήματα στην πραγματικότητα είναι ακριβότερα, με πολύ χαμηλότερη ποιότητα και εν τέλει παίρνουν τα χρήματα και τα μεταφέρουν απευθείας στο εξωτερικό!

Ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία, ευτυχία και αλληλεγγύη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει