«Αγροτική Οικονομία» : Προτάσεις για την αγροτική πολιτική του Δήμου Νότιου Πηλίoυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ένας από τους κύριους τομείς που θα δοθεί προτεραιότητα είναι ο τομείς της αγροτικής πολίτικης. O τομέας της αγροτικής πολιτικής θα συνδυαστεί με τον τομέα του τουρισμού. Τουρισμός και αγροτική οικονομία θα είναι οι δυο αλληλένδετοι πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής του συνδυασμού «Όλοι Μαζί για το Νότιο Πήλιο»

Μέχρι σήμερα η απερχόμενη δημοτική αρχή αντιμετώπιζε τον αγροτικοκτηνοτροφικό τομέα χωρίς σχέδιο για όλο τον Δήμο χωρίς όραμα ανάπτυξης ,χωρίς να δίνει προοπτική για την νέα γενιά. Οι παρεμβάσεις της δεν είχαν ενιαίο σχεδιασμό και όλες αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε η δημοτική αρχή. Ο τομέας της αγροτικής οδοποιίας είναι πολύ σημαντικός. Τόσο ώστε τον τοπογραφικό σχεδιασμό να τον κάνει ο τοπικός αντιδήμαρχος, ανάλογα με το που είναι το χωράφι το δικό του και με το τί ψηφίζουν οι παραγωγοί. Αυτό φυσικά ήταν Πολιτική της δεκαετίας του 60. ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ!!! ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ!!!!

Το κύριο πρόβλημα των αγροτών-κτηνοτρόφων –ψαράδων είναι κυρίως η διάθεση των προϊόντων τους. Όσο το δυνατόν, σαν δήμος, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την αξία των προϊόντων τους.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ:

1. Βοήθεια από τον δήμο για την διευκόλυνση της παραγωγής

Ο Δήμος μέσα στην επόμενη θητεία δεσμεύεται για παροχή νερού –ρεύματος-και αγροτικού δρόμου εκεί που δεν υπάρχουν, σε όλες της κτηνοτροφικές μονάδες του δήμου μας.

2. Η αγροτική οδοποιία αποκτά κεντρικό σχεδιασμό και γίνεται εργαλείο ανάπτυξης και όχι εξυπηρέτησης των ημετέρων.

3. Η αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου μας αποκτά καινούριο σχεδιασμό. Γίνεται το όχημα ανάπτυξης της αγροτικής πολιτικής. Ο τομέας της μεταποίησης των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής μας είναι ο στόχος μας μέσα από την εταιρεία. Μετά από διάλογο με τους παραγωγούς και αφού αποφασίσουμε ποια προϊόντα μπορούμε να μεταποιούμε στις εγκαταστάσεις του δήμου, τα συσκευάζουμε και τους δίνουμε ενιαίο όνομα και σήμα. Έχουμε μιλήσει με ανεξάρτητους πωλητές που θα συνεργαστούν μαζί μας για να αναλάβουν την προώθηση των προϊόντων αυτών στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

4. Ανάδειξη νέων προϊόντων με πολλές προοπτικές. πχ τα βότανα του Πηλίου είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός. Ο Δήμος θα δείξει τον δρόμο σε όσους ενδιαφέρονται μέσα από ημερίδες-επισκέψεις –και σύνδεση αυτών με τα σημεία πώλησης.

5. Σύνδεση τουρισμού και ντόπιων προϊόντων .πχ για παραδοσιακά προϊόντα του Πηλίου που θα διαφημίζονται ότι σερβίρονται το καλοκαίρι στου τουρίστες της περιοχής μας .

6. Προσπάθεια για δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων εκεί που δεν υπάρχουν. πχ στην Αγία Κυριακή . Θα μας επιτρέψει ο απερχόμενος δήμαρχος να το βάλουμε σαν πρωταρχικό μας στόχο για να καταλάβει ο λαός του Νότιου Πηλίου ποιος μπορεί να κάνει έργα και ποιος όχι- υπενθυμίζουμε -Λιμάνι της Μηλίνας. Μετά είκοσι χρόνια, μόλις δυο μήνες πριν τις εκλογές, ο απερχόμενος δήμαρχος έστειλε επιστολή για να τονίσει ότι χάνεται η μελέτη για τις βυθομετρήσεις. Στα επόμενα είκοσι χρόνια ίσως τελειώσουν οι μελέτες.

7. Θα επικεντρώσουμε στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όχι στις γραφειοκρατικές διαδικασίες . Ο Δήμος μας θα διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί θα έχουν σαν βάση το αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης, ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να απλουστευθούν. Πχ. Δημιουργία μιας και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ιστοσελίδας από το Δήμο μας, όπου θα καταχωρούνται όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μπορούν να ανατρέξουν εύκολα και απλά, να πληροφορούνται για όλα τα πιο πάνω προγράμματα. Σήμερα είναι δαιδαλώδης η διαδικασία να αναζητήσει κάποιος ενδιαφερόμενος ένα πρόγραμμα για να ενταχθεί.

8. Η Δημοτική Αρχή θα προωθήσει και θα ενθαρρύνει βαθμίδες γεωργικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης βοηθώντας έτσι να αυξηθεί το επίπεδο της δημόσιας κατανόησης και εκτίμησης της τοπικής γεωργίας.

9. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες ευνοϊκές για επιστροφή νέων, στις εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες.

10. Πρέπει επιτέλους να γίνει η ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής και γεωργικής βιομάζας της περιοχής μας για τηλεθέρμανση και ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η βιομάζα που παράγεται και καταστρέφεται εντελώς αναξιοποίητη σήμερα, κατά ποσοστό 100%.

Ξεκινώντας με την πειραματική εφαρμογή της τηλεθέρμανσης ενός χωριού πιλοτικά (που θα επιλεγεί κατόπιν διαβούλευσης και συμφωνίας), όπου οι γεωργοί όλου του Νότιου Πηλίου θα αξιοποιούν τα υπολείμματα καλλιεργειών της περιοχής, εξοικονομώντας έτσι πόρους είτε με την μείωση του κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και σιγά σιγά το μέτρο θα επεκταθεί σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!

Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε προοπτική

Όλοι μαζί ενωμένοι

Όλοι μαζί για μια νέα ελπίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει