Αλ. Μεϊκόπουλος: Το νέο Μεσοπρόθεσμο… ή η συνέχιση της λιτότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου ,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018 που κατατέθηκε στις 30/4/2014 στη Βουλή οδηγεί την Ελλάδα σε μια νέα μνημονιακή εποχή, προβλέποντας νέα δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 10 δις ευρώ έως το 2018 με μείωση των δημόσιων δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Δηλαδή, όχι μόνο δεν έρχεται το τέλος της λιτότητας, αλλά τα μνημόνια γίνονται καθεστώς.

Συνοδευόμενο από μια ρητορική εξωπραγματικής αισιοδοξίας, το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει δημοσιονομικούς στόχους και μακροοικονομικές προβλέψεις ανεφάρμοστες, αφού στηρίζεται στην παράλογη υπόθεση ότι τεράστια πλεονάσματα θα συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι μεγάλες διαδοχικές αυξήσεις του ΑΕΠ θα οδηγούν σε τεράστια αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαψεύδει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη, σημειώνοντας στην Έκθεσή του ότι «Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους και ο μέσος όρος αυτών των πλεονασμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 3,1%, δηλαδή πολύ χαμηλότερος από αυτούς που εκτιμώνται τόσο στο ΜΠΔΣ 2015-18, όσο και στους υπολογισμούς της τρόικας (ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το 2015)».

Τι θα γίνει λοιπόν εάν οι προβλέψεις διαψευστούν, όπως διαψεύστηκε και η αρχική αισιόδοξη πρόβλεψη του Μνημονίου; Τότε θα προκύψουν νέα δημοσιονομικά κενά που θα οδηγήσουν σε λήψη νέων μέτρων λιτότητας, σε νέες θυσίες του ελληνικού λαού και σε επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης, δηλαδή συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους δανειστές.

Η τεράστια απόκλιση που υπάρχει δε ανάμεσα στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και σε αυτές της τρόικας όσον αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού τα επόμενα χρόνια, αφού η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 2,8 δις, ενώ η τρόικα προβλέπει 7,7 δις, είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια από τους Έλληνες ψηφοφόρους, τη στιγμή μάλιστα που η γνωστοποίηση των πιο επώδυνων μέτρων που θα ληφθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό αφήνεται για μετά τις εκλογές.

Πόση ειρωνεία να αντέξει αυτός ο λαός, όταν προβλέπεται στην ουσία η «επανείσπραξη» του κοινωνικού μερίσματος, για το οποίο πανηγυρίζει προεκλογικά η κυβέρνηση, μέσω των εσόδων που θα προκύψουν από τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που αναμένονται να εφαρμοστούν μετεκλογικά. Έτσι μόνο για το 2014, θα περικοπούν 526,06 εκ. από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή λίγο παραπάνω από το πλεόνασμα των 526 εκ. ευρώ που ετοιμάζεται να διανείμει η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων.

Στην επερχόμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή για να σταματήσει επιτέλους αυτό το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος μιας κοινωνίας σε κατάσταση σοκ. Η καταστροφική αποτυχία του πειράματος της λιτότητας, που επιχειρήθηκε να καλυφθεί πίσω από τον μύθο του success story, αποδεικνύεται άλλωστε και από το αίτημα του κ. Στουρνάρα για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που με απλά λόγια σημαίνει ότι η λιτότητα δεν αποδίδει, αφού ο βασικός της στόχος, δηλαδή η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επετεύχθη. »

Μπορεί επίσης να σας αρέσει