Αλ. Μεϊκόπουλος: H εικόνα αυτή της οικονομίας έχει αλλάξει

H εισήγηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για τον απολογισμό – ισολογισμό έτους 2014.

Τη σημασία της χρονικής περιόδου που διανύουμε για την ελληνική οικονομία και την αναγκαιότητα στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην εισήγησή του στην επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για τον απολογισμό – ισολογισμό έτους 2014.

Στη συνεδρίαση της 9.11.2016 της επιτροπής, όπου είναι μέλος, συζητήθηκαν τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για: α) την «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2014» και β) την «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2014».

Αναφερόμενος στον Απολογισμό του 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι καταγράφηκε έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 0,38% του ΑΕΠ, καθώς και έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης ανερχόμενο στο 2,7% του ΑΕΠ. Ακόμη ανέφερε ότι, τα καθαρά εισπραχθέντα έσοδα υπολείπονται των στόχων του προϋπολογισμού κατά 8,6%.

Πολύ σημαντικές αστοχίες του Απολογισμού χαρακτηρίστηκαν μεταξύ άλλων, όπως τόνισε, η μεγάλη αναποτελεσματικότητα της Κεντρικής Διοίκησης στην είσπραξη επαναβεβαιωμένων προστίμων, καθώς και η κακή διαχείριση των δαπανών του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου προέκυψε μεγάλος αριθμός ημιτελών έργων.

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι, η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε να εξυγιάνει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί το 2015 με ποσοστό απορρόφησης 100%.

Για τον Ισολογισμό του 2014, έμφαση έδωσε στις ουσιώδεις δημοσιονομικές παραβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η απουσία μητρώου παγίων περιουσιακών στοιχείων και ο μη προσδιορισμός από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης των επισφαλών της απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ορθολογική διάρθρωση του Ενεργητικού της, καθώς αυτό διογκώνεται με μη ρευστοποιήσιμες απαιτήσεις, αλλά και γιατί δεν περιλαμβάνονται σε αυτό σταθερές αξίες, όπως τα πάγια και κόστος έργων που εκτελούνται. Ειδικότερα ο βουλευτής τόνισε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, που σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών λογιστικών προτύπων από το Δεκέμβριο του 2015, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Διοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι το 2014 αποτέλεσε μία χρονιά αποτυχημένης οικονομικής διαχείρισης.

Σήμερα, η εικόνα αυτή της οικονομίας έχει αλλάξει. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία, αλλά θα πρέπει να είναι και ασφαλής για τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι’ αυτό επιχειρεί να διευρύνει τη φορολογική βάση, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στο παράλληλο πρόγραμμά της, αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, φέρνοντας έτσι για πρώτη φορά την σταθερότητα και την προοπτική ανάκαμψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει