Αναγκαιότητα τροποποίησης της ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως πολιτική ηγεσία που είστε των συναρμόδιων Υπουργείων της αρ. 24001/14-6-2013 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1449/τ.Β’/14-6-2013) που προσδιορίζει την διαδικασία Μεταφοράς Μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες, εκθέτοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της στην περιοχή της Μαγνησίας.

∆ιαβεβαιώνοντάς σας ότι οι Υπηρεσίες μας εφαρμόζουν πιστά τη διαδικασία που προβλέπεται εκ της ανωτέρω ΚΥΑ κι ότι τα δρομολόγια διαμορφώνονται βάσει των πραγματικών αναγκών με όλη τη διαδικασία να διέπεται από πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια και με την έγκριση των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων (Ελεγκτικό Συνέδριο), εντούτοις, λόγω κυρίως ιδιαιτεροτήτων γεωμορφολογικής φύσης, σας αναφέρω ότι παρατηρούνται περιπτώσεις των οποίων η αντιμετώπιση δεν φαίνεται να έχει προβλεφθεί απ’ την ως άνω ΚΥΑ και τις τροποποιητικές της διατάξεις.

Χαρακτηριστικότερο πρόβλημα όλων είναι η αναμονή των 90 λεπτών από πλευράς μαθητών καθώς από την ΚΥΑ προβλέπεται ότι για τους μαθητές που, λόγω διάρθρωσης προγράμματος σπουδών, προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες, η συμπληρωματική ανάγκη μεταφοράς προκύπτει μόνον εάν οι μαθητές υποχρεώνονται να αναμένουν πάνω από 90 λεπτά έως το επόμενο δρομολόγιο. ∆εν είναι δυνατόν μικρά παιδιά, ακόμη και νήπια 4-5 ετών, να περιμένουν 90 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει το ωρολόγιο πρόγραμμα ή μέχρι να σχολάσουν οι υπόλοιπες τάξεις για να αναχωρήσουν όλοι μαζί, ιδίως σε περιοχές όπως οι δικές μας, γεωμορφολογικά ιδιόρρυθμες, όπως είναι σε χωριά του Πηλίου και της Όθρυος.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η ιδιαιτερότητα μεταφοράς μαθητών που περιλαμβάνει θαλάσσιο ταξί, όπως στο νησί Τρίκερι Ν.Πηλίου, περιπτώσεις δυσχερείς που περιλαμβάνουν μεταφορά δια θαλάσσης για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται ειδική ρύθμιση νομοθετικά από μέρους σας.

Παρόμοιες περιπτώσεις οδηγούν σε άγονα δρομολόγια κι ενίοτε σε πλήρες αδιέξοδο, ιδίως όταν γονείς αρνούνται να δεχθούν την εναλλακτική της επιδότησης είτε της μεταφοράς των παιδιών τους είτε της μετεγκατάστασης της οικογενειακής τους κατοικίας, πολλές φορές για ευνόητους κι απόλυτα δικαιολογημένους λόγους.

Ως εκ τούτου απαιτείται και σε αυτές τις περιπτώσεις να προβλεφθεί από πλευράς Πολιτείας κάτι πιο αποτελεσματικό για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά.

Επισημαίνοντάς σας ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως συμβαίνει στον Νομό μας, οι διατάξεις της ως άνω ΚΥΑ παραμένουν «ασκήσεις επί χάρτου» χωρίς να επιλύουν ουσιαστικά τα προβλήματα, παρακαλούμε όπως αναλάβετε πρωτοβουλία και προβείτε σε πρόβλεψη που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας.

Δωροθέα Κολυνδρίνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει