Ανακοίνωση της ΛΑΣ για τον Προϋπολογισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού Συμβουλίου ένας ακόμα προϋπολογισμός της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ένας προϋπολογισμός «διαχείρισης» –όπως χαρακτηρίστηκε από τον εισηγητή περιφερειάρχη κ Αγοραστό και απόλυτα συμβατός με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Με συνεχείς αναφορές στη «δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης» και προβάλλοντας εκβιαστικά διλήμματα για την ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες, η περιφερειακή αρχή επιδίωξε να αποσπάσει την κατανόηση και την ανοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατ΄ επέκταση του λαού, για τα προβλήματα που οξύνονται με την εφαρμογή αυτών των μνημονιακών μέτρων.

Το ίδιο φυσικά έκανε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδόπουλος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και κάλεσε σε «συναίνεση» ενώ εντύπωση έκανε η απουσία και των 3 συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό υπό υπαγόρευση αφού συντάχτηκε με βάση την γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ κι τα οικονομικά δεδομένα και κατευθύνσεις των μνημονίων.

Αυτός ο Προϋπολογισμός (2017) παίρνει υπόψη του όλα τα κριτήρια που βάζει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας (δήθεν !) των Ο.Τ.Α., το Μεσοπρόθεσμο, τις δεσμευτικές στοχεύσεις κυβέρνησης – κεφαλαίου – ιμπεριαλιστικών θεσμών (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. κ.α.) για τη δημοσιονομική πειθάρχηση στη διαμόρφωση των Προϋπολογισμών σε Περιφέρειες και Δήμους. Ανοίγει βέβαια και το δρόμο για τη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης με άξονες την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Είναι εργαλείο που υλοποιεί πολιτικές που βρίσκονται «απέναντι» από τη Λαϊκή Συσπείρωση». Τόνισαν πως η τοπική «αυτοδιοίκηση» έπαψε να λειτουργεί ως λαϊκός θεσμός και έχει πλέον τα χαρακτηριστικά της τοπικής διοίκησης, της άμεσης συνεργασίας της με το κράτος, την εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, άξονες που επανέρχονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων τόσο στην κρατική πολιτική όσο και σε Περιφέρεια και Δήμους.

Βρίσκεται μακριά από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος της περιοχής και από την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας. Συνεπώς και ο προϋπολογισμός υποστηρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ανέδειξαν το γεγονός πως παρά τις συνεχείς περικοπές δαπανών δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιλαϊκή πολιτική και πλαίσιο διεκδίκησης από την κυβέρνηση

Τόνισαν πως σε μια περιοχή που οι πληγές της από τα αλλεπάλληλα πλημυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπιες για τις υποδομές και τις καλλιέργειες της Θεσσαλίας, είναι ανεπαρκής ο συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, την ώρα που η Θεσσαλία είναι σεισμογενής περιοχή με ιδιαίτερα νωπές μνήμες από ισχυρούς σεισμούς του σχετικά κοντινού παρελθόντος (Σοφάδων, Αγχιάλου, Αλμυρού, Σποράδων, Φαρσάλων κλπ).

Οι παραπάνω κατευθύνσεις επιχειρούν να διαχειριστούν κραυγαλέα αδιέξοδα στην Περιφέρεια σε υπηρεσίες και προσωπικό, για την προστασία της βιωσιμότητας μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων. Ένα τέτοιο αδιέξοδο επιχειρεί να καλύψει και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη που καλεί επίσημα το Στρατό να καλύψει ανάγκες σε προσωπικό και μηχανήματα, για ανάγκες πολιτικής προστασίας και άλλες, σε αντιδιαστολή με την ευθύνη της Περιφέρειας να «γυρίσει ανάποδα» τα Υπουργεία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και πιστώσεις για αγορά νέων και σύγχρονων μηχανημάτων.

Βέβαια, σε μια τέτοια εξέλιξη η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κάθετα αντίθετη, γιατί ακριβώς ενδιαφερόμαστε για την πολιτική προστασία (που την αναδείξαμε στη συζήτηση), γιατί ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους και πολλούς περισσότερους, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας οικονομικού έτους 2017.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει