ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο του Βόλου, όπως τα βίωσαν οι αναρχικοί (Video)

Σε γνωστό διαδικτυακό τόπο (Indymedia) αναρτήθηκε πριν λίγα λεπτά ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ αναρχικών που συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο του Βόλου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι αναρχικές – αναρχικοί, οι οποίοι υπογράφουν την ανακοίνωση, πήραν την απόφαση να συγγράψουν το παρακάτω κείμενο συλλογικά, σε μια προσπάθεια να αναφέρουν και να αναλύσουν τα γεγονότα (κάνοντας μάλιστα χρήση προς τούτο του video που κατέγραψε η κάμερα του e-Volos.gr), όπως τα είδαν και τα βίωσαν οι ίδιοι και όχι αυτά που μεταδόθηκαν από τον παραμορφωτικό χαρακτήρα των Μ.Μ.Ε., όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια αναρχικών συντρόφων και συντροφισσών για πιο συγκεκριμένη και αναλυτική ενημέρωση για τα γεγονότα της πορείας της 6 Δεκεμβρίου, διότι έχουνε ειπωθεί ανακρίβιες και υπήρξανε διαστρεβλώσεις. Συλλογικά λοιπόν, θα αναφέρουμε και θα αναλύσουμε τα γεγονότα όπως τα είδαμε και τα βιώσαμε και όχι από τον παραμορφωτικό χαρακτήρα των ΜΜΕ.

Το κάλεσμα για την συγκέντρωση είχε οριστεί στις 5 η ώρα το απόγευμα στο Θόλο. Στην προσέλευση κόσμου στο κτίριο υπήρξανε 4 προληπτικές προσαγωγές. Κατά τις 6.15 πλήθος κόσμου που με εκτιμήσεις έφτανε τους 1500 διαδηλωτές βγήκε στην Ιάσωνος ώστε να ξεκινήσει η πορεία. Το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό μπλοκ αριθμούσε 500-600 άτομα και τοποθετήθηκε στην ουρά της πορείας με ισχυρή περιφρούρηση. Το δρομολόγιο που ακολουθήθηκε ήτανε στους κεντρικούς δρόμους Ιάσωνος, Δημητριάδος, Καρτάλη, Βενιζέλου, ξανά Ιάσωνος και έπειτα… σε πολλά σημεία του κέντρου.

Επίσης, η ξεφτίλα ορισμένων κομματιών της αριστεράς (και ναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε) που επέλεξαν να διασπάσουν την πορεία και να προτρέψουν να λήξει στην Πλ. Πανεπιστημίου αποκάλυψε στα μάτια μας για άλλη μια φορά ποια είναι η θέση τους και ελπίζουμε πως δεν ήμαστε οι μόνοι που το αντιληφθήκαμε σαν αποτρεπτική κίνηση για συνέχιση της πορείας. Φυσικά τα υπόλοιπα μπλοκ που ήτανε 1000 και πλέον άτομα, συνέχισαν μέχρι τέλους. Από την αρχή που η πορεία έστριψε στην Δημητριάδος, 2 διμοιρίες ήρθανε σε απόσταση 20 μέτρων από την ουρά, με αρκετούς ΔΙΑΣ να τις ακολουθούν και υπήρχανε αρκετές διμοιρίες σε παράλληλους δρόμους και στενά. Ως συνήθως τα γραφεία της Χρυσής Αυγής λάμβαναν ειδικής προστασίας από διμοιρία και πλήθος ασφαλιτών γύρω γύρω. Γενικώς, ο κλοιός των μπάτσων ήτανε πολύ συντεταγμένος και ο στόχος τους, η δημιουργία κλίματος φόβου, επίδειξη δύναμης και αποκλεισμός της πορείας.

Όταν η πορεία κατέληξε στο Θόλο, γύρω στις 8 το βράδυ, τότε μεγάλο πλήθος κόσμου επέλεξε να συγκρουστεί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχανε τοποθετηθεί σε απόσταση αρκετών μέτρων. Δεν θα αναπαραγάγουμε και δεν θα χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως “ψιλοσυγκρούσεις” και τέτοια συναφή γιατί τις βρίσκουμε απαξιωτικές,μειωτικές και πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη σύγκρουση γιατί τέτοια ήταν. Οι οδομαχίες ξεκίνησαν στην Ιάσωνος με πετροπόλεμο και μπουκάλια και αντίδραση των μπάτσων άμεση,με δακρυγόνα κρότου λάμψης και τρέξιμο πάνω στον κόσμο. Ο κύριος όγκος της πορείας δεν είχε αποχωρήσει από το Θόλο και έσπασε σε πολλά σημεία.Κάποιοι ανέβηκαν Δημητριάδος ενώ γύρω στα 300-400 άτομα προς το πάρκο του Α. Κωσταντίνου όπου συνεχίστηκαν μικρότερης έκτασης συγκρούσεις.

Στο πάρκο του Α. Κωσταντίνου οι διμοιρίες κυνηγήσανε τον κόσμο για πολλή μεγάλη απόσταση με συνεχή ρίψη δακρυγόνων. Ο κόσμος έσπασε σε τριγύρω δρόμου σε αρκετές ομάδες. Κάποια στιγμή γύρω στα 80 άτομα στο ύψος της Ρήγα Φεραίου κυνηγήθηκαν απο 2 διμοιρίες και εμβολίστικαν από τα δικάβαλα της ΔΙΑΣ. 30 και πλέον άτομα εγκλωβίστηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου ξυλοκοπήθηκαν και προσήχθησαν ενώ όσοι είχανε φύγει σε γύρω δρόμους σταματήθηκαν είτε από ματάδες,ασφαλίτες ή μηχανές.

Ο αριθμός των προσαγωγών έφτασε τον υπερβολικό αριθμό των 47 εκ των οποίων οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αυτό εκφράζει τον γενικότερο σχεδιασμό της αστυνομίας για στυγνή καταστολή και τρομοκράτηση των πορειών και συγκεντρώσεων. Ειδικότερα εδώ στο Βόλο όπου οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις τα τελευταία 4 χρόνια είχανε ενταθεί με αποκορύφωμα την εξέγερση στις 12 Φεβρουαρίου όπου η κατάσταση στην πόλη ήτανε ανεξέλεγκτη με έντονες συγκρούσεις και πυρπολημένα κτίρια, η καταστολή πλέον όπως και αλλού είναι αυτή της μηδενικής ανοχής.

Κατά τις 1.30 οι περισσότεροι προσαχθέντες αφέθησαν ελέυθεροι ενώ υπήρχανε γύρω στους 80 αλληλέγγυους έξω από το τμήμα της Ασφάλειας. Οι μπάτσοι δεν επέτρεψαν σε δικηγόρους να εισέλθουν και δεν έδιναν καμία πληροφορία για τους προσαχθέντες. Μιλάμε δηλαδή για καθαρά επίδειξη δύναμης και τραμπουκισμού από τα ένστολα καθάρματα της δημοκρατίας.

Σήμερα υπήρχε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια για τους συλληφθέντες.Ο αριθμός για εμάς ήτανε απογοητευτικός και αυτό γιατί αριθμούσε το πολύ 30-40 άτομα ενώ την προηγούμενη μέρα υπήρχε τέτοια καταστολή και βία από την αστυνομία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 4 είναι διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και προσπάθεια πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Αφέθησαν ελέυθεροι και έχει οριστεί δικαστήριο στις 30 Ιανουαρίου.

Παραθέτουμε και ένα βίντεο από τοπικό διαδικτιακό μέσο ενημέρωσης το οποίο σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορεί να δώσει και μια εικόνα (φυσικά όχι ακριβή) για το τι συνέβη εχθές στην πόλη.

Αναρχικοί – Αναρχικές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει