Αξιοποίηση περιουσίας Κοινωφελών Ιδρυμάτων

Ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας των Κοινωφελών Ιδρυμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται χιλιάδες Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας. Η αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οφειλές τους, προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές και το προσωπικό τους, έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα βιωσιμότητά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο Βόλου, όπου και στις δύο περιπτώσεις το μέλλον των ιδρυμάτων κρίνεται αβέβαιο.

Τα Κοινωφελή Ιδρύματα με εντατικό αγώνα και μεγάλη προσπάθεια προσφέρουν αφιλοκερδώς τη βοήθεια τους στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καλύπτοντας τα κενά των κρατικών Υποδομών Κοινωνικής Προστασίας. Η επιβολή υψηλού ΕΝΦΙΑ για οικίες και οικόπεδα που προήλθαν από δωρεές και κληρονομιές οδηγεί στο σταδιακό αφανισμό των ιδρυμάτων.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί τη μοναδική πρόσφορη λύση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία, στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές αυτές. Το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν.4812/2013), που αφορά στη διαχείριση της περιουσίας των ιδρυμάτων, δεν διευκολύνει τη δυνατότητα αξιοποίησής των, προκειμένου να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Επίσης, εξαιτίας της προαναφερθείσας οικονομικής δυσπραγίας των Κοινωφελών Ιδρυμάτων αυτών δημιουργούν έναντι των Ασφαλιστικών Ιδρυμάτων και του Δημοσίου, οφειλές, οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές. Το ελληνικό Δημόσιο και οι Ασφαλιστικοί φορείς προβαίνουν σε πράξεις Αναγκαστικής Εκτέλεσης με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών των Κοινωφελών Ιδρυμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα Ιδρύματα να αδυνατούν να πληρώσουν μισθοδοσία προσωπικού, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και προμηθευτές με κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Θα έπρεπε, ενδεχομένως, με νομοθετική παρέμβαση, να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της διασφάλισης της λειτουργίας των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και της ικανοποίησης, όσων έχουν απαιτήσεις εναντίον τους και ειδικά του Δημοσίου. Αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με την εξαίρεση από την Αναγκαστική Εκτέλεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και στους αναγκαίους προμηθευτές.

Η Πολιτεία είναι αναγκαίο να λάβει υπόψη της ότι τα Κοινωφελή Ιδρύματα ουσιαστικά καλύπτουν κενά της ίδιας στον τομέα του Κράτους Πρόνοιας.

Κατόπιν τούτων, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας των Ιδρυμάτων;
Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των οφειλών τους ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους;
Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη φορολογική τους ελάφρυνση;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει