Αξιοποίηση των μέτρων στήριξης της Ε.Ε. για τους πληγέντες αγρότες του ρώσικου εμπάργκο

Ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικών και βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κασαπίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την αξιοποίηση περσινών έκτακτων μέτρων στήριξης της Ε.Ε. για τους αγρότες που πλήττονται από τις συνέπειες του ρώσικου εμπάργκο.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή στους αναφέρουν πως σύμφωνα με το περσινό πρόγραμμα έκτακτων μέτρων της Ε.Ε. λόγω ρώσικου εμπάργκο, δόθηκαν στην Ελλάδα οι εξής ποσότητες στήριξης κατά προϊόν:

α) Μήλα, αχλάδια 2,500 τον.
β) Επιτραπέζια σταφύλια, δαμάσκηνα, ακτινίδια 16,300 τον.
γ) Ντομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια 1,350 τον .
δ) Πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες 7,950 τον.
ε) Ροδάκινα, νεκταρίνια 20,900 τον.

τις οποίες είχε την δυνατότητα να αποσύρει από την αγορά σε κατευθύνσεις που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Εντούτοις η Κυβέρνηση επέλεξε μόνο την κατεύθυνση της δωρεάν διανομής, μη ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες ενίσχυσαν την αγροτική οικονομία τους και τους πληγέντες παραγωγούς.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί ενώ η Κοινότητα επιτρέπει περισσότερες δυνατότητες απόσυρσης από την αγορά, για να εξυπηρετούνται οι αγρότες , ανάλογα με τις ανάγκες τους, η Κυβέρνηση τις περιόρισε σε μόνο μία, αυτή της δωρεάν διανομής και δεν ακολούθησε το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, για τις οποίες ίσχυσε το ίδιο μέτρο αλλά δεν υπήρχε ο ίδιος περιορισμός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει