Αφελληνισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας – κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας τον αφελληνισμό που υφίσταται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβεβαιώνουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτήν την στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος».
Παρά την όποια εύλογη κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τόσο ο επιχειρηματικός, όσο και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχουν περιέλθει σε προβληματική κατάσταση.

Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική. Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε επί Υπουργίας Βαρουφάκη μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή των capital controls.

Δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι (π.χ. εξαφανίζονταν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια στην Ελλάδα κ.λπ.), που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds. Και το τονίζουμε αυτό: Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ’ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.

Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ταυτόχρονα, ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Δηλαδή – και επισήμως – έχουμε τον αποκλεισμό επιχειρηματιών και εν γένει ανθρώπων της αγοράς από τα Δ.Σ. των τραπεζών, γεγονός που θα απομακρύνει – πέρα πάσης αμφιβολίας – τις τράπεζες από τα πραγματικά τεκταινόμενα στην ελεύθερη αγορά και την πραγματική οικονομία.

Τώρα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες, που παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι έμπειροι, δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγματικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανής: Μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών;
– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει