Α. Αγραφιώτης: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»

ΑΡΘΡΟ του Άγγελου Αγραφιώτη, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Είναι εδώ και ενωμένο και δυνατό, μα πάνω απ όλα έτοιμο να ανταποκριθεί στα δύσκολα, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς φόβο, αλλά με προτάσεις, ιδέες και σθένος, με γνώμονα το καλό της χώρας και του πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως δεν είναι εκείνος ο πολιτικός χώρος που στα δύσκολα σφυρίζει αδιάφορα ή κραυγάζει για εντυπωσιασμό, που θα προκαλέσει αντιπερισπασμό.

Όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες του το βάρος του πρώτου μνημονίου με πατριωτική ευθύνη, παρά τις συνέπειες που γνώριζε πως θα υπάρξουν, κάποιοι άλλοι κοροϊδεύοντας το λαό, υπόσχονταν αλλαγή της πολιτικής και έξοδο από τα μνημόνια.

Είναι οι ίδιοι που όταν ανέβηκαν στην εξουσία και πήραν τη καυτή πατάτα στα χέρια, αντιλήφθηκαν πως δεν υπήρχε άλλη λύση. Ή θα κατέστρεφαν τη χώρα, εξασφαλίζοντας προσωρινά τις πολιτικές τους καριέρες, πράγμα που πολλούς τους ενδιέφερε περισσότερο, ή θα ακολουθούσαν τον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων. Αργότερα κάποιοι άλλοι που έταζαν λαγούς με πετραχήλια, που μίλαγαν για αξιοπρέπεια, και έψαχναν τρόπους διαφυγής μέσα από συνεχόμενες εκλογές, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση του λαού, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν επίσης τον δικό μας δρόμο.

Ο δρόμος μπορεί να είναι ίδιος, όμως η σημαντική διαφορά είναι στο τρόπο που θα τον περπατήσει κανείς.

Το ΠΑΣΟΚ τον περπάτησε με ψηλά το κεφάλι. Δε ζητιάνεψε, δε παρακάλεσε και στο τέλος του δρόμου με τις πολιτικές που ακολούθησε είτε ως κυβέρνηση, είτε ως συγκυβέρνηση, υπήρχε φως και η χώρα βγήκε ξανά στις αγορές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε μόνο νούμερα. Έβλεπε κυρίως τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Δε φοβήθηκε να συγκρουστεί με μεγάλες οικογένειες, μεγάλα ονόματα και μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ μιλούσε πάντα για μεταρρυθμίσεις. Δεν έψαχνε τα λεφτά μέσω της εύκολης λύσης, που ταυτόχρονα αποδεικνύεται οδυνηρή για τους πολίτες. Δεν έψαχνε τα λεφτά μέσω της αυξημένης φορολογίας και εν τέλει της εξαθλίωσης του λαού.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε προτάσεις. Προτάσεις που έβαζαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Προτάσεις που στόχο είχαν να χτυπηθεί η διαφθορά, η διαπλοκή και η παραοικονομία και όχι ο αγρότης, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο μικρομεσαίος Έλληνας και η επιχειρηματικότητα.

Αποδείχθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έμεινε σταθερό στις θέσεις και τις ιδέες του, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι άλλαζαν διαθέσεις και πιστεύω, ανάλογα με τα δημοσκοπικά ποσοστά ή τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Αποφασίσαμε να σώσουμε τη χώρα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε πολιτικό αφανισμό και μείναμε σταθεροί σε αυτή μας την απόφαση.

Το ΠΑΣΟΚ ναι, έκανε λάθη. Ναι αναγκάστηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις που πολλές φορές δεν είχαν καμία σχέση με την ιδεολογία και τα πιστεύω του και πλήρωσε τις επιλογές του.

Όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης, το ΠΑΣΟΚ αναγεννήθηκε. Αφήσαμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος, τα βαρίδια που δημιουργούσαν υποψίες στους πολίτες και σε εμάς τους ίδιους. Οι πολίτες πια, βλέπουν καθαρά.

Ναι, το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσε, όμως πλέον είναι ξεκάθαρη η ειλικρίνεια και η σταθερότητα του και όλα τα στελέχη του εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και πάλι. Επιστρέφουν σε αυτό οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, αλλά και πολλοί άλλοι πολίτες που αν και ιδεολογικά δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουν τους αγώνες, τις προσπάθειες, τις προθέσεις. Εκτιμούν τη σταθερότητα και όσα με ανιδιοτέλεια και κόστος πάλεψε.

Το ΠΑΣΟΚ βγήκε πιο δυνατό και είναι εδώ ανανεωμένο και σταθερό. Η μόνη σταθερή δύναμη. Η δύναμη που απέδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, πως έχει αντανακλαστικά, πως όταν χρειάζεται αλλάζει. Ριζικά και ολοκληρωτικά, ακολουθώντας τις επιταγές της κοινωνίας για μια Ελλάδα στη θέση που της αξίζει και το λαό της επιτέλους να χαμογελά. Η Ελλάδα θέλει επανεκκίνηση.

Η κεντροαριστερά συνεχώς δυναμώνει. Θα επιστρέψει και θα δώσει και πάλι τις μάχες της ώστε να βγούμε από τη πιο δύσκολη κατάσταση στην οποία είμαστε και στην οποία μας έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Η κεντροαριστερά δε φοβάται. Δε θα κάνει πίσω, δε θα εγκαταλείψει και θα πάρει το ρίσκο ακόμα και να καεί, με μόνο στόχο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και μαζί με αυτά ολόκληρη τη χώρα.

Δε μένει παρά να έρθουν κοντά και όλες οι υπόλοιπες προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις για να δώσουμε μαζί τη μάχη. Οι πολίτες εκτίμησαν τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, του κόμματος αυτού που μετά τη
ν μεταπολίτευση άλλαξε την Ελλάδα. Δημόσια παιδεία, Ε.Σ.Υ, Κοινωνικό κράτος είναι μόνο τρεις από τους τομείς που το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέλυσε.

Δείγμα σοβαρότητας και ευθύνης είναι και οι ευρύτερες συνεργασίες που μένουν να γίνουν για το καλό του τόπου.

Συνεχίζουμε δυνατά, ενωμένα, με όραμα για μεταρρυθμίσεις και σιγουριά για επανεκκίνηση της οικονομίας. Πάμε, να διορθώσουμε στην πράξη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε 18 μήνες κατέστρεψε. Πάμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, χτίζοντας από την αρχή και πάλι ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας που δε θα αδικεί, δε θα τιμωρεί τους αδύναμους, αλλά θα τους αγκαλιάζει δίνοντας τους κίνητρα να δημιουργήσουν, να ζήσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία μας.

Είμαστε εδώ, με νέες προτάσεις, για να δώσουμε κίνητρα, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να διορθώσουμε αδικίες, μα πάνω απ όλα για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του Έλληνα πολίτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει