Βόλος: Oλοκληρώθηκε ο κύκλος μαθημάτων για γονείς στο ΚΔΑΠ «ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το προηγούμενο Σάββατο 20/04/2013 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ» ολοκληρώθηκε για μια ακόμα χρονιά, ο κύκλος μαθημάτων για γονείς, που οργάνωσε το Κέντρο με την βοήθεια και την αφιλοκερδή συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ.

Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Κατανόηση της συμπεριφοράς των παιδιών. Θετικοί τρόποι διαπαιδαγώγησης» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 06 -04-2013 με εισηγήτρια την ψυχολόγο, μέλος της τη διεπιστημονικής ομάδα του Κέντρου Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ Ελένη Καλλία, και ένα εργαστήρι με γονείς και παιδιά με θέμα: «Εξέλιξη σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών στην οικογένεια». Ένα πρόγραμμα εξέλιξης σχέσεων επικοινωνίας, το οποίο περιλαμβάνει και δραστηριότητες σχέσεων επικοινωνίας και εφαρμόζεται με επιτυχία στο Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ.

Στο βιωματικό αυτό εργαστήρι η Κερασιά Μαρούσου, Γλωσσολόγος και ο Δημήτρης Μαρούσος, Λογοπεδικός μαζί με τις Λατσαρά Δήμητρα, Μπάγκου Ρεβέκκα, Τόπη Γλυκερία και Γκαραβέλη Ειρήνη μέλη της η διεπιστημονικής ομάδα του Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ, μέσα από μια διαδικασία βιντεοσκόπησης, παρακολούθησης, συζήτησης και επανατροφοδότησης, οδήγησαν αρχικά τους γονείς στο να εντοπίσουν και, στη συνέχεια, να αναπτύξουν αυτό που ήδη κάνουν καλά και βοηθά, αποφεύγοντας καλοπροαίρετες αλλά μη βοηθητικές για το παιδί κινήσεις. Μια προσέγγιση που εμπλέκει ουσιαστικά τους γονείς σε μια λογική ειλικρινούς σχέσεως ‘συνεργασίας’ με το παιδί τους, αναπτύσσει τη γνώση που οι περισσότεροι γονείς ενστικτωδώς διαθέτουν, εστιάζοντας στην ενίσχυση των βοηθητικών αλληλεπιδράσεων επικοινωνίας από τους γονείς προς τα παιδιά στο περιβάλλον του σπιτιού και στην επιλογή εκείνων των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που βοηθούν το συγκεκριμένο παιδί με τις ιδιαίτερες, εξατομικευμένες ανάγκες (ικανότητες και αδυναμίες).

Στόχος των δύο προγραμμάτων ήταν η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και προσωπικών εμπειριών σχετικά με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το γονικό ρόλο, τη σχέση γονέων-παιδιών και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Μέσα από διαδραστικές προσεγγίσεις, οι γονείς ενθαρρύνθηκαν και κινητοποιήθηκαν ώστε να μοιραστούν τα βιώματα και τις ανησυχίες τους.

Οι γονείς κατέθεσαν πολύ θετικά σχόλια για την όλη δράση, την χαρακτήρισαν πολύ κατατοπιστική, χρήσιμη και βοηθητική και για μια ακόμα φορά ζήτησαν την επανάληψή της.

Το Κ.Δ.Α.Π. «ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ» από τη δική του πλευρά εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ που αφιλοκερδώς και εθελοντικά, έχουν αναλάβει τον συντονισμό αυτών των δράσεων, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για της επόμενη χρονιά με νέες ιδέες και προτάσεις βασισμένες πάνω στην πολύτιμη εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων.

Στόχος του χώρου άλλωστε ειναι να συνεχίσει τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων, πιστεύοντας πάντα ότι το παιδαγωγικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο των παιδιών, αλλά ενισχύεται ιδιαίτερα όταν επεκτείνεται και στον χώρο των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Το Κ.Δ.Α.Π. «ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ» ξεκίνησε το 2010 καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής της δυτικής πλευράς της Νέας Ιωνίας για ένα χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να απασχοληθούν δημιουργικά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο τελικός δικαιούχος της δράσης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και ανάδοχος του έργου είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου. Το ΚΔΑΠ Βασδέκειο είναι δυναμικότητας 125 παιδιών αλλά οι ανάγκες επέβαλλαν να συμπεριληφθούν και επιπλέον παιδιά, με αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετεί σχεδόν 150 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ έχει κυρίως εικαστικό προσανατολισμό χωρίς να αποκλείονται όμως δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με εκδηλώσεις και σεμινάρια για γονείς και παιδιά, προβολές, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάνεις να απευθυνθεί στα τηλέφωνα 2421 0 91113 και 91114 ή να επισκεφθεί το κέντρο στη διεύθυνση Μυτιλήνης και Χαλκηδόνος στη Νέα Ιωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει