Δήλωση Μεϊκόπουλου για τη θέση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με αφορμή τη Διάλεξη του Καθηγητή Kevin Featherstone (London School of Economics), την Δευτέρα 31/3/2014, με θέμα «Η θέση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Εξελίξεις», στα πλαίσια του προγράμματος διαλέξεων του ΠΜΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Ο δρόμος της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της Ελλάδας περνά μέσα από την Ευρώπη. Η ανάκαμψη της Ελλάδας, όμως, δεν μπορεί να γίνει σε μια Ευρώπη που θέλει τους λαούς της σκυφτούς. Τα Μνημόνια της εσωτερικής υποτίμησης έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή Κρίση Δημοκρατίας, που ευνοεί την άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων. Σήμερα, το ευρωπαϊκό όραμα χάνει διαρκώς έδαφος, γιατί οικοδομείται στις πλάτες των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη απέδειξε ότι τα εθνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο σε εθνικό επίπεδο. Οι ευρωπαϊκές λύσεις, όμως, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να παραγκωνίζουν τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο των αποφάσεων. Η διατήρηση της κυριαρχίας των λαών την Ευρώπης είναι για εμάς το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ευρώπη της ισότιμης συνύπαρξης των λαών και όχι η Ευρώπη που διαιρείται στον Βορρά και τον Νότο. Η Ευρώπη που θα έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο και όχι τις αγορές.

Γι’ αυτό, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης. Η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, που αποτέλεσε το θλιβερό πεδίο δοκιμής ακραίων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και θα ανοίξει τον δρόμο για την άσκηση προοδευτικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, που θα έχουν ως στόχο τους την ανάπτυξη μέσα από την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας. Είναι το στοίχημα της Αριστεράς αυτό, να γίνει η Ελλάδα η πανευρωπαϊκή ζωντανή απόδειξη της ύπαρξης κι άλλου δρόμου για την αντιμετώπιση των κρίσεων, πέρα από αυτόν της βίαιης αποδόμησης του κοινωνικού ιστού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα γίνεται σήμερα σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών λαών για μια αλλαγή της πορείας της Ευρώπης προς προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει