Δήλωση Μεϊκόπουλου για το Πολυνομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς φορείς, η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή με την μορφή του κατ’ επείγοντος ένα Πολυνομοσχέδιο, που «διαλύει» με συνοπτικές διαδικασίες εργασιακές σχέσεις και μικρομεσαία παραγωγική δραστηριότητα στο όνομα μιας αναπτυξιακής ανασυγκρότησης «αντιγραφής-επικόλλησης» του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προεκλογικό τέχνασμα τη διανομή των ψίχουλων του πλεονάσματος στον ελληνικό λαό. Ένα πλεόνασμα που προήλθε, όμως, μόνο από την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών και επιχειρείται τώρα να προβληθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής χαρακτηρίζει ως «γενικό και αφηρημένο» το περιεχόμενο της διάταξης για το κοινωνικό μέρισμα, επειδή αναθέτει την ρύθμιση ζητημάτων όπως κατηγορίες, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος στους Υπουργούς Οικονομικών κι Εργασίας, ενώ θα έπρεπε να προβλέπεται έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Στα εργασιακά, καταργούνται από την 1-1-2017 οι τριετίες, συμπιέζοντας όλους τους μισθούς προς τον ήδη μειωμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μικτά, ξεκινώντας με την περικοπή κατά 50% των τριετιών για τους προσληφθέντες μακροχρόνια άνεργους. Προωθείται, έτσι, η εύκολη αντικατάσταση των εργαζομένων από χαμηλότερου κόστους μακροχρόνια άνεργους. Επίσης, επεκτείνεται η ενοικιαζόμενη εργασία (κυρίως στην οικοδομή) μέσω των Εταιρειών Προσωρινής Εργασίας, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία υπαλλήλων με περιορισμένα δικαιώματα. Για το Δημόσιο και τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα εισάγεται η πρόβλεψη αποζημίωσης απόλυσης «…ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης», έναντι του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.

Πέρα από την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις περικόπτονται και οι κοινωνικές παροχές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% θα οδηγήσει στην μείωση των εσόδων της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης κατά 1 δις το χρόνο. Μειώνονται κατά 50% οι επικουρικές συντάξεις. Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ που στήριζαν 200.000 φτωχές οικογένειες. Καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στη μείωση των συντάξεων μακροπρόθεσμα. Διευκολύνονται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Όσον αφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, σημείο αναφοράς του Έλληνα ανασφάλιστου ασθενούς στην περίοδο της Κρίσης «καθαιρείται» με συνοπτικές διαδικασίες προς όφελος των μεγάλων φαρμακείων. Προωθείται η συγκέντρωση των φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων σε βάρος των ασθενών απομακρυσμένων περιοχών. Δίνεται η δυνατότητα συστέγασης φαρμακείων σε σούπερ μάρκετ και το φάρμακο εμπορευματοποιείται με την απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ.

Εν ονόματι της διευκόλυνσης του ανταγωνισμού, ανοίγει ο δρόμος για να πλημμυρίσει η Ελλάδα στο εισαγόμενο γάλα με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής και κυρίως για τις ελληνικές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι η τοπική ΕΒΟΛ. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για το ψωμί, η δυνατότητα πώλησής του από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών και η εξίσωση του κατεψυγμένου με το φρέσκο επιφέρει πλήγμα στην παραδοσιακή βιοτεχνική αρτοποιεία.

Πλήγμα υφίστανται και τα μικρά βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι αφού καταργείται η ενιαία τιμή βιβλίου για όλα τα βιβλία εκτός από τα λογοτεχνικά, αλλά και πάλι μόνο για τα πρώτα δύο χρόνια της πρώτης έκδοσης.

Στον Τομέα του Λιανικού Εμπορίου το «πιλοτικό» άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή σε 3 τουριστικές περιοχές επιλογής θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση της λειτουργίας των μαγαζιών την Κυριακή, οδηγώντας στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, στην περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση (ανακεφαλαιοποίηση), η τιμή διάθεσης των μετοχών τους στον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους τιμή ή την τιμή των προηγούμενων αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων, που βέβαια καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, δια μέσου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό θα προκαλέσει από τη μια πλευρά άμεση μείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ από όλες τις τράπεζες και άμεση καταγραφή ζημιάς στην περιουσία του και από την άλλη πλευρά μείωση του ποσοστού συμμετοχής του.

Η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος χωρίς να δοθεί στους βουλευτές χρόνος για ενημέρωση-επεξεργασία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα των τραπεζών, αποκαλύπτουν τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει