Δήλωση Μουτσινά για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Θεσσαλία στα χρόνια της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την δήλωση του ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 27/2, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για την περιφέρεια Θεσσαλίας το 2011 έπεσε στο 56% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και είναι πλέον το δεύτερο χειρότερο ποσοστό για την Ελλάδα, μετά από αυτό της περιφέρειας Ηπείρου που είναι 55%.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σκληρή και οδυνηρή, το γνωρίζουμε έμπρακτα όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλία, και το αναδεικνύουν τελικά και οι αριθμοί: ανατρέχοντας στην περσινή και προπέρσινη έκθεση της Eurostat, βλέπουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για την περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν 72,4% για το 2009 και 65% για το 2010. Με απλά λόγια έχουμε μία κατακρήμνιση του ΑΕΠ της Θεσσαλίας, μέσα σε δύο μόνο χρόνια (2009 με 2011), κατά 23% περίπου («πρωταθλήτρια» στην Ελλάδα, που έχει μείωση περίπου 15% για όλη την επικράτεια).

Η συρρίκνωση αυτή του ΑΕΠ στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία προφανώς έχει περαιτέρω μεγεθυνθεί αφού μεσολαβήσαν δύο ακόμη χρόνια ύφεσης μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή (ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση ετήσια ανεργία της Μαγνησίας για το 2012 ανήλθε στο 33,3% έναντι του ετήσιου μέσου όρου 24,2% για όλη την ελληνική επικράτεια), αποδεικνύει την εγκατάλειψη της περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Ο ισοπεδωτικός βηματισμός που επιβλήθηκε από την μνημονιακή πολιτική, η κυβερνητική ανικανότητα και η εγκατάλειψη της Ελληνικής περιφέρειας, αποτέλεσε το τρίπτυχο που συνέθλιψε την Θεσσαλία και την οδήγησε στην φτωχοποίηση.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει βέβαια, ότι μερίδιο ευθύνης φέρει και η αυτοδιοίκηση, η οποία προφανώς δεν αγωνίστηκε όσο θα έπρεπε, παρά τους πανηγυρισμούς για την επιτυχία που προσπαθούν να εμφανίσουν αρκετοί απερχόμενοι αυτοδιοικητικοί. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν όσοι ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, ότι απαιτείται να σοβαρευτούν, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, να ανασκουμπωθούν και να δουλέψουν οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά για την Θεσσαλία που πεθαίνει. Ίσως τότε υπάρξει ελπίδα …

Μπορεί επίσης να σας αρέσει