Δεκτή η τροπολογία Μεϊκόπουλου για τη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών Α και Β βάθμιας εκπαίδευσης

Τί προβλέπει αναλυτικά

Δεκτή έγινε η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, «Για την συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» στο σχέδιο Νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (άρθρο 239) του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε την Κυριακή, στις 22.5.2016.

Με την τροπολογία αυτή δίνεται λύση αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση παραίτησης κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016 και για τους οποίους ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία έως το τέλος του σχολικού έτους, δηλαδή την 31η.8.2016 δεν υπολογίζονταν ως συντάξιμος χρόνος. Για το σχολικό έτος 2015-2016 νομοθετήθηκε ότι η πράξη συνταξιοδότησής τους εκδίδεται την επόμενη της λήξης του τρέχοντος σχολικού έτους, δεν υπάγονται στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς και επιπλέον ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία υπολογίζεται ως συντάξιμος.

Ειδικότερα:
Στο άρθρο 33 παρ. 2 περ. α’ του Ν. 4386/2016 προβλέπεται ότι «..αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου», ενώ στην περ. β’ προβλέπεται μεταβατική διάταξη για το σχολικό έτος 2015 – 2016 σύμφωνα με την οποία «…οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών που υποβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική τους σχέση. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην υπηρεσία τους έως το τέλος του σχολικού έτους και έως τότε τους καταβάλλεται και ο μισθός τους. Η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την επόμενη της λήξης του σχολικού έτους». Ωστόσο, σύμφωνα με Εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν υπάγονται μεν στο πεδίο εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.4387/2016), καθώς η λύση της υπαλληλικής τους σχέσης επέρχεται με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, παρ’ όλα αυτά ο χρόνος της υποχρεωτικής παραμονής τους στην υπηρεσία από την υποβολή της αίτησης παραίτησης έως την 31.8.2016 που λήγει το τρέχον σχολικό έτος, δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις προέκυψε το ζήτημα, εκπαιδευτικοί οι οποίοι θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης κατά το χρονικό αυτό διάστημα μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους που υποχρεωτικά παραμένουν στην υπηρεσία τους, να μην μπορούν να υπαχθούν στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Και μάλιστα για αυτό το χρονικό διάστημα καλούνταν να καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Έτσι, με την τροπολογία που πέρασε προστίθεται επιπλέον παράγραφος στο άρθρο 6 του Ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την οποία εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλουν αίτηση παραίτησης ειδικά για το σχολικό έτος 2015 – 2016 και η πράξη συνταξιοδότησής τους εκδίδεται την επόμενη της λήξης του τρέχοντος σχολικού έτους, δεν υπάγονται στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς και επιπλέον ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία υπολογίζεται ως συντάξιμος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει