Δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης και διανομής αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης και διανομής αγροτικών προϊόντων (agrologistics) στην περιοχή της Μαγνησίας, ζήτησε ο Πάρις Μουτσινάς

Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μετά από ενημέρωση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη σχετικά με το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. που έλαβε χώρα στην Αθήνα, τόνισε τα εξής:

«Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ομόσπονδη δημοκρατία κρατών, που να ασκεί οικονομική πολιτική. Διαφορετικά έτσι όπως διαπραγματεύεται μέχρι σήμερα η Ένωση, οι συμφωνίες που προκύπτουν και στον εμπορικό τομέα ωφελούν μόνο τις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αφήνουν στο περιθώριο τακράτη της περιφέρειας όπως η Ελλάδα.

Οι Ευρωπαϊκές συμφωνίες για τον αγροτικό τομέα που αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, θα πρέπει να προκύπτουν από δημοκρατικά ψηφισμένες θέσεις στη ελληνική Βουλή. Η Ελλάδα με τα πολλά και εξαιρετικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) που διαθέτει, πρέπει να απαιτήσει την ουσιαστική προστασία τους στον διεθνή ανταγωνισμό και να ζητήσει διά των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., τα προϊόντα αυτά να τα αναγνωρίσουν και να τα σεβαστούν απόλυτα όλες οι τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με τις οποίες η Ευρώπη συνάπτει εμπορικές συμφωνίες.

Προϋπόθεση για αυτή τη πολιτική στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου, είναι η εγχώρια στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των ελληνικών επιχειρήσεων από το κράτος, με κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα και στοχευμένα προγράμματα, με επενδύσεις, με διασφάλιση ρευστότητας για τις αγροτικές επιχειρήσεις, με στήριξη των συνεταιρισμών και ταυτόχρονα, με κτύπημα των καρτελς, με την πάταξη του παρασιτισμού των μεσαζόντων και με μια άλλη, φιλική για τον αγροτικό τομέα δημοσιονομική – φορολογική πολιτική.»

Συνεχίζοντας ο βουλευτής, ζήτησε από τον υπουργό τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης και διανομής αγροτικών προϊόντων (agrologistics) στην περιοχή της Μαγνησίας με την αξιοποίηση των υποδομών που υπάρχουν (λιμάνι, αεροδρόμιο, δίκτυο ΟΣΕ κ.α.).

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να εισάγεται προς συζήτηση, πρωτίστως στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια στην ολομέλεια όποιο θέμα πρόκειται να προωθηθεί στα πλαίσια του εξωτερικού εμπορίου με σκοπό την σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Έτσι, θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, θα εκφράζουν τις απόψεις τους οι βουλευτές και θα ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρώπης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει