Διάλεξη σήμερα από τρία σχολεία του Βόλου

Στις 19.00, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας διοργανώνουν από κοινού, σήμερα, μία μοναδική στο είδος της διάλεξη με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, το πρώτο μηχανικό σύμπαν.

Πρόκειται για μία απάντηση στα σημεία των καιρών, απάντηση η οποία στηρίζεται στη γνώση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Η διάλεξη στοχεύει να δώσει το έναυσμα στους νέους, τους μαθητές της περιοχής μας, να ενδιαφερθούν και να ασχοληθούν με τις επιστήμες, αφού το αντικείμενο της εκδήλωσης είναι άρρηκτα συνδεμένο με πληθώρα επιστημών, όπως Φυσική και η Φυσική του Διαστήματος, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Μηχανική και οι άλλες Τεχνολογικές επιστήμες, η Πληροφορική, ακόμη και η Φιλοσοφία.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ή «Πίναξ», πάνω στον οποίο υπάρχουν χαραγμένες ελληνικές λέξεις εκείνης της εποχής, θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής της ανθρωπότητας, ένας υπερ-υπολογιστής του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ένας καταγραφέας της κίνησης των ουρανίων σωμάτων αλλά και το αρχαιότερο κλιματολογικό και μετεωρολογικό όργανο (μετεωροσκόπιο).

Στην έρευνα για την αποκωδικοποίησή του παίρνουν μέρος επιστήμονες από όλο τον κόσμο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, για άλλη μία φορά, ο επιστημονικός κόσμος αντιλαμβάνεται από κοντά πόσο σπουδαίος είναι και ο Τεχνολογικός Ελληνικός Πολιτισμός.

Το μυστηριώδες αυτό αρχαίο όργανο υπολογισμού, το οποίο χρονολογείται στον 1ο π.Χ. αιώνα, είναι γνωστό ότι είχε ανασυρθεί από ναυάγιο που εντοπίσθηκε στα ανοιχτά των Αντικυθήρων το 1900 – 1901.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά εξελιγμένο για την εποχή του μηχανισμό, για τον οποίο λέγεται ότι «παππούς» του είναι ο Αρχιμήδης. Επίσης, όλοι αποδέχονται ότι πριν την ανακάλυψή του, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως κάτι τόσο πολύπλοκο θα υπήρχε στον δεύτερο π. Χ. αιώνα.

Η Διάλεξη με θέμα «ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, το πρώτο μηχανικό σύμπαν», θα δοθεί από το Δρ. Ξενοφώντα Μουσά ο οποίος είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της σημαντικότατης μελέτης του Μηχανισμού. Είναι Διαστημικός Φυσικός, αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης, Διευθυντής του εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής. Έχει τιμηθεί ακόμη και με βραβεία της ΝΑΣΑ. Καλείται από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να δώσει διαλέξεις ανά τον κόσμο με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Αστρονομίας.

Οι Διευθυντές των τριών σχολείων τα οποία οργανώνουν την εκδήλωση και συγκεκριμένα, η Νίκη Ρηγάκη του 3ου Γυμνασίου Βόλου, ο Παναγιώτης Μανδράκης του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και ο Σωκράτης Σαβελίδης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, προσκαλούν κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό ή γονέα της πόλης μας, να παρακολουθήσει τη διάλεξη, σήμερα, Παρασκευή, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών & Φιλελλήνων), στις 19:00’.

Ο Διευθυντής

Σωκράτης Σαβελής
PhD, MSc, Μηχανολόγος ΠΕ17.02

Μπορεί επίσης να σας αρέσει