Διαγωνισμός για την εγαρμογή προγράμματος αποχιονισμου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προϋπολογισμός Έργου : 1.000.000€
Χρηματοδότηση : Προϋπολογισμός Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΚΑΕ 9781 Φορέας 071)
Ημερομηνία Διεξαγωγής Διαγωνισμού : 30/09/2014

Ο παρόντας διαγωνισμός αφορά την επιλογή αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών αποχιονισμού της χειμερινής περιόδου 2014-2015 στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητος συντήρησης των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων , όπως αυτό έχει οριστεί στη με αρ. 3006/50232/17-09-2009 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η εν λόγω παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνει τέσσερις έδρες μηχανημάτων – Χάνια Πηλίου, Χορεύτρα Πηλίου, Αλμυρός και Κανάλια- , και απαιτούνται μηχανήματα κατά τις ημέρες χιονοπτώσεων , ήτοι αποχιονιστικά μηχανήματα με λεπίδα και αλατοδιανομέα, φορτωτές, φρέζες χιονιού και διαμορφωτές γαιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου περιλαμβάνει άρθρα εργασιών των παραπάνω μηχανημάτων , άρθρα οδοποιίας για την άρση καταπτώσεων και την αποκατάσταση οδοστρωμάτων , και άρθρο για αποζημίωση ετοιμότητας διάθεσης μηχανημάτων (υποχρέωση του Αναδόχου για εξασφάλιση των μηχανημάτων εντός 2ωρου από την ειδοποίηση της Υπηρεσίας) που ανέρχεται στο ποσό των 50.400,00€, το οποίο υπόκειται στην έκπτωση του αναδόχου. Δεν προβλέπεται σταλία (Υποχρέωση του αναδόχου για διαρκή παραμονή των μηχανημάτων στις έδρες αποχιονισμού) μηχανημάτων στο εν λόγω έργο , και ουδέποτε πληρώθηκε σταλία μηχανήματος .

Ο ως άνω διαγωνισμός διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 60/2007 «Περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων , προμηθειών και υπηρεσιών» και του Ν3669/08 «Κωδικοποίηση Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων» και τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες δημοσιότητας που προβλέπονται από αυτούς (σύμφωνα με τους οποίους δύναται να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος πληρεί τις προϋποθέσεις) , ήτοι

1) Δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης του έργου στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αρ. 2014/S 145-260969 στις 31-07-2014)
2) Δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΚΑΔ 108084)
3)Δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης σε Δύο Ημερήσιες Εφημερίδες του Νομού (Θεσσαλία & Ταχυδρόμος) , Μία Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα ( Θεσσαλία της Δευτέρας) , και Μία εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας (Ηχώ των Δημοπρασιών).
4) Κοινοποίηση της προκήρυξης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) , Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών

Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) , Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) Μαγνησίας

Στο διαγωνισμό έγιναν δεκτές ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις

i) 2ης Τάξης και άνω για έργα οδοποιίας με έδρα εντός Νομού
ii) 1ης Τάξης και άνω για έργα οδοποιίας με έδρα εκτός Νομού
iii) Εταιρίες από χώρες μέλη της Ε.Ε. , του Ε.Ο.Χ , και χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Π.Ο.Ε. και τηρούν ή όχι αντίστοιχα μητρώα (Οδηγία 2004/18/ΕΚ)

Επίσης απαιτούνταν κατάθεση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής ποσού 50.000€.

Εν τέλει , στο διαγωνισμό της 30/09/2014 συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες , μία με έδρα την Αθήνα , μία με έδρα το Βόλο και δύο με έδρα τη Λάρισα.

Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτή διαδικασία , και κριτήριο ανάθεσης της παροχής υπηρεσιών ήταν η «αποκλειστικά χαμηλότερη τιμή» από μέρους των διαγωνιζομένων. Επισημαίνεται ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται τόσο σε άλλες Δ.Τ.Ε Περιφερειακών Ενοτήτων, όσο και στην ΕΥΔΕ Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων ( Αρμοδιότητα αποχιονισμού Εθνικού Δικτύου).

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού υπόκειται τόσο στον έλεγχο της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Θεσσαλίας , όσο και στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου . Δέον να σημειωθεί ότι τυχόν κατάτμηση του οικονομικού αντικειμένου της παροχής υπηρεσιών αποχιονισμού την ίδια περίοδο (2014-2015) και στην ίδια χωρική περιοχή (Μαγνησία) θεωρείται μη σύννομη από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων , συνεργάζεται τόσο με άλλες Δ.Τ.Ε Περιφερειακών Ενοτήτων που εμπλέκονται σε Προγράμματα Αποχιονισμού όσο και με την ΕΥΔΕ Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων (Αρμοδιότητα Αποχιονισμού του Εθνικού Δικτύου) για την βέλτιστη σύνταξη τευχών δημοπράτησης μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης παροχής υπηρεσιών όπως είναι ο αποχιονισμός οδικού δικτύου (τόσο σε περιοχές τουριστικής αιχμής –Πήλιο- όσο και σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές –Κεραμίδι, Αναύρα-).

Τέλος , επισημαίνεται ακόμη μια φορά ότι τμηματικές εργολαβίες ανά τόπο θεωρούνται κατάτμηση έργου και άρα μη σύννομη διαδικασία, ενώ ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός είναι ανοιχτός για τον κάθε ενδιαφερόμενο , όπως η Νομοθεσία προβλέπει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει