Διευρύνονται οι ανισότητες στις αγροτικές ενισχύσεις με την διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, καταθέτει ως αναφορά στη Βουλή την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητούνται διευκρινήσεις για τις τεράστιες διαφοροποιήσεις στις ενισχύσεις ανάμεσα σε παραγωγούς με μεγάλα ιστορικά δικαιώματα και νέους αγρότες και την απόφαση για διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ως γνωστό η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση των Ι.Δ. παρά και τις συνεχείς καταγγελίες για διεύρυνση των ανισοτήτων στις ενισχύσεις που δίνονται. Όπως καταγγέλλεται στην εφημερίδα Αgrenda της 1-11-2014 μεταξύ δύο παραγωγών με ίδια έκταση, ο ένας θα λαμβάνει 57% μεγαλύτερη ενίσχυση από τον άλλον.

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει στη βουλή τα ποσά των μεγαλύτερων ιστορικών δικαιωμάτων ανά στρέμμα (χωρίς αναφορά δικαιούχου) σε κάθε περιφέρεια (βοσκοτόποι, αροτραίες, δενδρώδεις) και τα ποσά που θα λάβει ένας νέος αγρότης (π.χ. του 2009), με το υποτιθέμενο bonus +25%.

Έτσι μόνο θα αποδειχθεί η πραγματική αλήθεια, όπως αναφέρει στην επιστολή της και η ΠΕΝΑ.

Η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων ενισχύει το πελατειακό κράτος και τις ανισότητες στον αγροτικό κόσμο, αφού δίνονται χρηματικές ενισχύσεις ακόμα και σε κατ’ ευφημισμό αγρότες που δεν διαθέτουν δηλαδή ούτε ένα στρέμμα αγροτικής γης, καταλήγει ο βουλευτής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει