Εκδήλωση της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας Βόλου για πρωτοβουλία ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τα τελευταία χρόνια η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απελευθέρωση απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η σταδιακή μείωση του κατώτατου μισθού στα όρια της εξαθλίωσης, συνθέτουν το σκηνικό για τον κόσμο της εργασίας. Η επισφάλεια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον, προσπαθούν να διαλύσουν κάθε ίχνος προσδοκίας και απαίτησης για μια αξιοβίωτη ζωή, καθιστώντας τους νέους εργαζόμενους β’ κατηγορίας.

Ταυτόχρονα, οι μέχρι σήμερα εργασιακές «μεταρρυθμίσεις» εξαφάνισαν την προστασία κάθε εργαζομένου δημιουργώντας συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γίνονται καθεστώς πλέον με μια σειρά «ευφάνταστων» τίτλων. Ανασφάλιστη – «μαύρη» εργασία, δουλειές part-time, δουλειά κατά παραγγελία του εργοδότη, δουλειά από το σπίτι, εποχιακά επαγγέλματα, απασχόληση με μπλοκάκι, ωρομίσθιοι – αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, ανασφάλιστο ερευνητικό δυναμικό που εξαρτάται από προγράμματα ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτική άσκηση, voucher, 5-μηνα που «μετατρέπονται» σε 8-μηνα, προγράμματα δια βίου «επανακατάρτισης», παρουσιάζονται ως τα μέτρα που θα καταπολεμήσουν την ανεργία, ενώ αυτά τα ίδια είναι που τελικά την συντηρούν ανακυκλώνοντάς την. Θέσεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες καλύπτονται από παροδικούς εργαζόμενους που αμείβονται με επιδόματα των 450€, τα οποία ουσιαστικά τείνουν να γίνονται επιχορηγήσεις προς την εργοδοσία.

Και έπειτα ξανά στην ανεργία, όπου το επίδομα ανεργίας καταργείται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν και αποτελούν τη στρατηγική ανασυγκρότηση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, υποτιμώντας την εργατική δύναμη. Η συνεχώς εντεινόμενη επισφάλεια στην εργασία, οι απολύσεις και η ανεργία που σπέρνουν κεφάλαιο και κυβέρνηση-ΕΕ- ΔΝΤ είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και βιώνουμε καθημερινά. Μετά το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει νέο κύμα αντεργατικών μέτρων, μέσω του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που επιχειρεί να εντείνει τον εργασιακό μεσαίωνα και σε ένα δεύτερο βαθμό να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων ένα διαρκές καθεστώς εξαίρεσης από οποιοδήποτε κοινωνικό δικαίωμα για την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Σήμερα, μετά από έξι χρόνια κρίσης, πληρωμένης από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της μετανάστευσης, μετά την κατάρριψη των αυταπατών περί φιλολαϊκής μεταστροφής της ΕΕ που καλλιέργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνεργοι και οι επισφαλώς και μη εργαζόμενοι πρέπει να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια προοπτική χωρίς ανεργία, με αξιοπρέπεια, με εργασιακά δικαιώματα. Αγώνες αντίστασης ξεπρόβαλλαν στους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, στις μάχες κατά των ιδιωτικοποιήσεων (ναυτεργάτες και λιμενεργάτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών κλπ.), στη ΒΙΟ.ΜΕ., στους ιδιωτικούς υπαλλήλους μικρότερων (στα call center και στην εστίαση) ή μεγαλύτερων (ΠΛΑΙΣΙΟ, αλυσίδες φροντιστηρίων) επιχειρήσεων, σε χώρους όπου απασχολείται ερευνητικό δυναμικό (π.χ. σύλλογος ερευνητών/ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα Ηρακλείου). Επιπλέον, οι αγώνες των ντελιβεράδων της Deliveroo στην Αγγλία και της Foodoora στην Ιταλία, των ανθρώπων που εργάζονται στον επισιτισμό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, της νεολαίας της Γαλλίας που ξαγρυπνά στους δρόμους αλλά και όλοι οι σύγχρονοι εργατικοί αγώνες μας αφυπνίζουν και κρατούν ψηλά το ηθικό της νεολαίας της εργασιακής περιπλάνησης! Αγώνες που πρέπει να υφάνουν το νήμα που θα συνδέσει όλους τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τη συνθηκολόγηση. Με τη νεολαία να δίνει τη μάχη για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και των κυβερνητικό συνδικαλισμό, που υποσκάπτουν την ανάπτυξη ενός μαχητικού εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο θα συμβάλλει στο άνοιγμα ενός πραγματικά άλλου δρόμου στην ελληνική κοινωνία.

Πάνω σ’ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που στήνει η κυβέρνηση-ΕΕ- Κεφάλαιο, οδηγώντας τη νεολαία γενικά πανελλαδικά, αλλά και στην πόλη μας στην ανεργία, την επισφάλεια και τη μετανάστευση, παίρνουμε την πρωτοβουλία να στήσουμε μία συλλογικότητα που θα παλεύει για ίση αμοιβή για ίση εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα μαζί με όλους τους εργαζόμενους απέναντι στη συνδιαλλαγή, τον ατομικό δρόμο και τον κοινωνικό κανιβαλισμό! Μια συλλογικότητα που θα επιχειρήσει «να τα βάλει» με την εργοδοτική ασυδοσία και να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ταυτότητα του εργαζόμενου αγωνιστή, του εργαζόμενου με δικαιώματα. Κόντρα και ενάντια στο άγριο παιχνίδι του ανταγωνισμού που μετασχηματίζει σε εχθρούς τους συναδέλφους μας, τους μετανάστες και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εχθρούς, την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα διεθνή τους στηρίγματα.

Απέναντι στην αφήγηση εργοδοτών και κυβέρνησης που μας θέλει δούλους του 21ου αιώνα, η απάντησή μας θα είναι ηχηρή. Αγωνιζόμαστε όπου και αν βρισκόμαστε! Οργανωνόμαστε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, απέναντι σε μια χώρα που συνεχίζει να μη μας χωράει, που μας εξωθεί στη μετανάστευση!

Για να διεκδικήσουμε, πέρα από τα «δεδουλευμένα» μας και μια νέα δυνατότητα για μια ζωή διαφορετική, πέρα από αυτή που μας παραχωρούν «προσωρινά». Για να αντιμετωπίσουμε με συλλογικούς όρους το κοινωνικό πρόβλημα που μας χτυπάει όλους!

Διεκδικούμε…

 ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

 ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Συντονιζόμαστε…

 ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ (εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας φτωχομεσαίων αγροτών, φτωχών αυτοαπασχολούμενων).

 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ.

 ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Είσαι άνεργος. Αλλά δεν είσαι μόνος! Έλα σε επαφή μαζί μας!

Καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων την Τετάρτη 30/11 στις 19:00 στο χώρο της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, Μεταμορφώσεως 19 Ομάδα ανεργών και επισφαλώς εργαζομένων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει