Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την απελευθέρωση του Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, μαζί με τις Τ.Ο. Βόλου και Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ, με αφορμή την απελευθέρωση του Βόλου από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στις 19 Οκτώβρη 1944, προγραμματίζει εκδήλωση τιμής και μνήμης. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι ΕΠΟΝίτες, οι απόγονοί τους, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση.

Σήμερα που η επίσημη πολιτική της Ε.Ε. η οποία καθορίζει τι θα διδάσκεται στα σχολεία, θέλει να σβήσει από την ιστορική μνήμη την εποποιία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ και που μέσα από τη θεωρία των άκρων επιχειρείται η εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό, πρέπει ιδίως η νέα γενιά να μάθει την αλήθεια για την ιστορία του λαϊκού κινήματος.

Να μάθει για τις λαμπρές σελίδες που έγραψαν στα βουνά και στις πόλεις της χώρας, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, οι εργάτες και οι αγρότες μέσα από τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, οι νέοι μέσα από την ΕΠΟΝ. Να μάθει για τη στάση των αστικών δυνάμεων εκείνης της εποχής που είτε βρήκαν ασφαλή στέγη στο εξωτερικό από όπου συνέχισαν να διευθύνουν τις υποθέσεις τους, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Να μάθει για τη στάση των οπορτουνιστών εκείνης της εποχής που κατηγορούσαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ ως προδοτικά κατασκευάσματα. Να μάθει τη λέξη «Στάλινγκραντ» που ακουγόταν από στόμα σε στόμα, που ήταν η απόδειξη ότι η ναζιστική Γερμανία δεν είναι ανίκητη και που έδωσε την ώθηση για το ξέσπασμα του αντάρτικου και στη χώρα μας. Να μάθει ότι το φίδι του φασισμού, δηλαδή του καπιταλισμού, το έπνιξε στο Ράιχσταγκ το πρώτο οργανωμένο εργατικό κράτος, η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στεφάνια θα κατατεθούν: στην πλατεία Ελευθερίας, στις φυλακές Αλεξάνδρας, στην κίτρινη αποθήκη και στο 6ο χλμ. Βόλου Λάρισας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει