Ενέργειες Κ. Καρτάλη για τη στήριξη της βιομηχανίας στη Μαγνησία

Το θέμα του κόστους της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας έθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης στον Υπουργό Οικονομίας Μιχ. Χρυσοχοίδη κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Κατά τη συνεδρίαση ο Κώστας Καρτάλης επεσήμανε τα εξής «Σε ότι αφορά στο κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, από τα μέσα του 2010 καταγράφεται αύξηση 10% στην υψηλή τάση λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του τέλους 5 τοις χιλίοις και της αύξησης του τέλους ΑΠΕ και αύξηση άνω του 20% στο κόστος του φυσικού αερίου λόγω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης και τέλους 5 τοις χιλίοις από 1/9/2011.

Αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να αντιστοιχεί στο 35% του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, κυρίως δε στους κλάδους των βιομηχανιών ενεργειακής έντασης (χάλυβας, τσιμέντο). Η μεγάλη αυτή συμμετοχή στο κόστος, προκαλεί σοβαρές πιέσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα τους αλλά και οι θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ και στη Μαγνησία που έχει αυξημένο μερίδιο βιομηχανικής παραγωγής και φιλοξενεί βιομηχανίες ενεργειακής έντασης. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ ώστε να περιορισθεί το κόστος της ενέργειας.»

Το ίδιο θέμα εξετάστηκε επίσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Βασιλάκου και των Αντιπροέδρων Δ. Ραχιώτη και Μ. Ασλάνογλου. Η ΡΑΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, εντοπίζοντας τις μειώσεις αυτές στο τέλος ΑΠΕ και στον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο και προτείνοντας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία ενεργειακής έντασης να πραγματοποιείται ως ποσοστό επί των χρεώσεων δικτύου αντί δηλαδή με βάση την κατανάλωση.

Για το ίδιο θέμα ο Κ. Καρτάλης συναντήθηκε με την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας και επικοινώνησε με το Διοικητή της ΔΕΗ Αρ. Ζερβό, ο οποίος σημείωσε ότι επεξεργάζεται λύσεις ώστε να αναδιαμορφωθεί το τιμολόγιο του 2012 για τους βιομηχανικούς πελάτες, με στόχο είτε μειώσεις σε συγκεκριμένες χρεώσεις ή σταθεροποίηση των τιμών για το 2012. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει συνάντηση του Κ. Καρτάλη με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με στόχο την οριστικοποίηση των αποφάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει