Εναλλακτικό σχέδιο για το μεταναστευτικό λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

Ζητά με επίκαιρη επερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, με σύσσωμη σχεδόν την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Πρωθυπουργό τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό, καθώς είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. στηλιτεύουν την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία και στον τουρισμό των νησιών, στα οποία δημιουργήθηκαν τα hot spot. Τονίζουν μάλιστα πως η κυβέρνηση συνειδητά αποφεύγει, να δώσει στοιχεία για το οικονομικό κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού από τον Απρίλιο του 2015, έως σήμερα.

Συγκεκριμένα η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση δημιουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ την ίδια στιγμή τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Επιπροσθέτως, όσοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα είναι πλέον εγκλωβισμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, γιατί δεν είναι μόνο κλειστά τα σύνορα, αλλά δεν δέχονται και οι άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δεχθούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Επίσης, η διαδικασία ασύλου προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ και οι επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, έχουν σταματήσει ή γίνονται με το σταγονόμετρο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ένας ορατός και σοβαρός πλέον κίνδυνος: η κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη γείτονα χώρα, που πυροδοτούν μια γενικευμένη αστάθεια.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κανένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τον υπαρκτό αυτό κίνδυνο. Το επιβεβαιώνει η μέχρι σήμερα πολιτική της στο μεταναστευτικό, μια πολιτική απόλυτα καταστροφική για τη χώρα, τα νησιά και τον τουρισμό μας.

Ένα στοιχείο που αναδεικνύει την πιθανότητα να βρεθεί η χώρα σε πλήρες και απόλυτο αδιέξοδο είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Πρωθυπουργός

1.Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας ή σε περίπτωση που η Τουρκία ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα;
2.Ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, σε περίπτωση που υπάρξει μαζική είσοδος προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά;
3. Ποιο είναι το ακριβές κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να αφαιρεθεί αυτό το κόστος από τον συνολικό λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων που πήρε, όπως απαίτησε και πέτυχε η Γαλλία με τις δαπάνες της για την ασφάλεια, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι;
4. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει η Ελλάδα; Με ποια κριτήρια συνδέεται αυτός ο αριθμός; Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και σχέδιο;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει