Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για τα αυθαίρετα

Το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στα πλαίσια της συνεχής επιμόρφωσης των μελών τους, διοργανώνουν Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Νομικά Θέματα του Ν. 4014/11».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 στις 17:30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου/Ξενοφώντος) και ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Κώστας Καρατσώλης, Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος ΤΕΕ και Νικόλαος Μόσχος, Δικηγόρος – Αντιδήμαρχος Βόλου.

Ο νόμος 4014/11 (ΦΕΚ 209Α/21-9-11) όπως προκύπτει από την αιτιολογική του έκθεση, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, χαράσσοντας “κόκκινη γραμμή” για την αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον, μέσω της πρόβλεψης της ακυρότητας κάθε δικαιοπραξίας με αντικείμενο τη μετάβαση ή σύσταση εμπράγματος δικαιώματος στο ακίνητο στο οποίο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση.
Για το σκοπό αυτό θεσπίζεται αφενός η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων από τους εμπλεκόμενους (δικαιοπρακτούντες και μηχανικούς) οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της ακρίβειάς τους, θέμα το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα να αναπτυχθεί κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι Δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό. Όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρηθούν εφόσον οι ιδιοκτήτες τους:

  • Αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο (ή τμήμα γηπέδου ή οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα

  • ή καταβάλουν επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν την αρτιότητα

  • ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα, και επίσης καταβάλουν και ειδικό πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.

Το ΥΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2011.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει