Επιστολή του ΕΣΒ στον αρμόδιο Υπουργό για την διαφύλαξη της αργίας της Κυριακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου προς το αρμόδιο Υπουργείο με θέμα: Διαφύλαξη της αργίας της Κυριακής

Θέμα: Διαφύλαξη της αργίας της Κυριακής

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου σας για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Σε μια αγορά όπου καθημερινά κλείνουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, μας είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Το εμπόριο για να επιβιώσει δεν χρειάζεται περισσότερες ώρες αλλά μέτρα ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και προϋποθέσεις αύξησης της αγοραστικής δύναμης.

Από την αγορά λείπουν χρήματα και όχι ώρες.

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το εμπόριο γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, τους οποίους και σας παραθέτουμε παρακάτω:

  1. Το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.

Οι επιπτώσεις ντόμινο που θα έχει η κατάργηση της αργίας και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ισορροπούν την αγορά, θα επιτρέψει την μονοπώλησή της και την επικράτηση των τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα.

  1. Στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι όπως τίθεται, το άνοιγμα την Κυριακή είναι μονόδρομος αν θέλουν να επιβιώσουν από τον δριμύ ανταγωνισμό των μεγάλων και εύρωστων οικονομικά επιχειρήσεων.

  2. Το κόστος απασχόλησης των μισθωτών την Κυριακή είναι ιδιαίτερα αυξημένο: Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι μόνες που θα ανοίξουν αποτελεσματικά. Η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.

Παρακαλούμε λοιπόν όπως άμεσα αποσύρετε την σχετική διάταξη που θα απορρυθμίσει την αγορά, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε καταστηματάρχες και εργαζομένους και θα διαταράξει την κοινωνική συνοχή. Εκτός αν δεν θέλετε πλέον στην Ελλάδα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις……

Με εκτίμηση

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου

Ο Πρόεδρος Η Γεν.Γραμματέας

Τσέλιος Κωνσταντίνος Κλεφτάκη Βασιλική

Μπορεί επίσης να σας αρέσει