Ερώτηση Μουτσινά για ΕΡΑ Βόλου

Ερώτηση

Προς

  1. Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

  2. Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελή Καψή

Θέμα: «Να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΡΑ Βόλου, όπως απαιτεί και ολόκληρη η τοπική κοινωνία».

Όπως προκύπτει από την προκήρυξη θέσεων για τη μεταβατική δημόσια ραδιοτηλεόραση, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση της ΕΡΑ Βόλου, αφού δεν προβλέπονται σε αυτή προσλήψεις δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου ήταν ο πρώτος περιφερειακός Ραδιοσταθμός του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοτηλεόρασης (ΕΙΡ), ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 12 Ιουνίου 1948.

Στα 65 χρόνια που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα, ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός συνέβαλε πολύπλευρα και ουσιαστικά στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στη δράση της τοπικής κοινωνίας, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της πολυφωνίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Παρ΄όλα αυτά, η Κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της διάλυσης των πάντων που ακολουθεί κατ΄ επιταγήν της Τρόϊκας και χωρίς να χτίζεται τίποτα όπως έχει αποδειχθεί με δραματικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα, καταργεί και τον τοπικό αυτό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ στον Βόλο.

Δυστυχώς αυτή την πολιτική την υφίσταται και ολόκληρο το δίκτυο των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ πανελλαδικά.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της περιφέρειας αυτών των δημόσιων μέσων περιφερειακής ενημέρωσης, αλλά προχωρά στο κλείσιμό τους ή στην πλήρη υποβάθμισή τους.

Από τους 319 εργαζόμενους στα περιφερειακά δημόσια ραδιόφωνα της χώρας, σύμφωνα με την προκήρυξη για τη «νέα ραδιοτηλεόραση», προβλέπεται η πρόσληψη μόνο 60 ατόμων γι΄ αυτούς τους ραδιοσταθμούς.

Όμως, ο κατήφορος της κυβερνητικής πολιτικής σ΄ αυτόν τον τομέα δε σταματά μόνο στη διάλυση, αλλά συνεχίζεται και στο επίπεδο του κομματικού πελατειακού κράτους και των πολιτικών και προσωπικών ρουσφετιών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο διαδίκτυο «κυκλοφορούν» δηλώσεις της πιο άθλιας παλαιοκομματικής μορφής όπως είναι το «κατόπιν ενεργειών», για να δηλωθεί ότι περισώζονται ορισμένοι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί.

Κατόπιν των τραγικών απαράδεκτων και πρωτοφανών ανωτέρω στοιχείων και γεγονότων

Ερωτώνται ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός

  1. Θα επανεξεταστούν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του ιστορικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου, όπως άλλωστε απαιτεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι ανάγκες αντικειμενικής ενημέρωσης, για το συνολικό καλό της ανάπτυξης της περιοχής της Μαγνησίας;

  2. Θα διασφαλισθεί ομοίως, η λειτουργία όλων των δημόσιων περιφερειακών ραδιοσταθμών με το απαραίτητο προσωπικό και με διαφανείς διαδικασίες, μακριά από ρουσφέτια και μικροκομματικά παζαρέματα;

  3. Πως εγγυώνται εν τέλει, ότι η δημόσια και αντικειμενική ενημέρωση και ψυχαγωγία που πρέπει να υπάρχουν δεν θα καταργηθούν και δε θα δοθούν ως χώρος εκμετάλλευσης στους μεγαλοκαναλάρχες και στα μεγάλα συμφέροντα των ιδιωτικών ΜΜΕ;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει