Ερώτηση Μουτσινά για την απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας, Πάρι Μουτσινά, προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Από τα στοιχεία της στρατηγικής έκθεσης για την εφαρμογή των προγραμμάτων συνοχής 2007 – 2013 που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Κομισιόν, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων.

Συγκεκριμένα, παραμένουν αδιάθετα από τα κοινοτικά ταμεία 10 δις ευρώ και για να μπορέσει η χώρα μας να τα αξιοποιήσει, απαιτείται πολιτική βούληση προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, με συγκεκριμένα μέτρα.

Η παράθεση μόνο μερικών από τα στοιχεία της έκθεσης, καθιστά εμφανή την υστέρηση της χώρας μας αφού:

Από το ΕΚΤ αναλογούν στην Ελλάδα 4,36 δις ευρώ και μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 έχει απορροφηθεί το 1, 78 δις (ποσοστό 40,9%) και δεσμευμένο είναι μόνο το 68,1% του συνολικού ποσού.

Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, για την Ελλάδα αναλογούν 20,2 δις ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 έχουν απορροφηθεί μόνο τα 10 δις (49,7%). Απομένουν δηλαδή άλλα 10 δις ευρώ περίπου, τα οποία αν δεν απορροφηθούν μέχρι το 2015, θα χαθούν οριστικά.

Είναι προφανές ότι, η προώθηση των προγραμμάτων αυτών και η εκτέλεση των έργων κατά προτεραιότητα, θα κινητοποιήσει πολλαπλά οφέλη και πόρους, που θα βοηθήσουν συνολικά την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ως κυρίαρχη δικαιολογία από την κυβέρνηση, για την μη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, είναι η αδυναμία Εθνικής Συμμετοχής στη χρηματοδότηση, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Γιατί δεν διατίθενται τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται για την Εθνική Συμμετοχή από την εισροή των 52 δις της δανειακής σύμβασης, που μονοδιάστατα διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του χρέους και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να «πέφτει» ούτε ένα ευρώ στην αγορά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει