Ερώτηση Μουτσινά στη Βουλή για την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας της ΔΗΜΑΡ Πάρι Μουτσινά προς τους αρμόδιους υπουργούς, όπως έφτασε στο inbox του e-mail μας:

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Οικονομικών

Θέμα: «Αποδόμηση ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ»

Με τους Ν.4002/2011 (άρθρο 63) και Ν.4038/2012 (άρθρα 18 και 19) αποτυπώθηκε ο σχεδιασμός του Ελληνικού Δημοσίου για την δημιουργία της δημοσίου συμφέροντος εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας A.E. (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) που θα αποτελούσε έναν ισχυρό και υγιή οργανισμό, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να στηρίζει την Πολιτεία στην άσκηση ουσιαστικού ελέγχου στην αγορά.

Ως όχημα δημιουργίας της νέας εταιρείας χρησιμοποιήθηκε η «Ανώνυμη εταιρεία βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης μετάλλων» (παλαιά) ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ η οποία ήταν επί σειρά ετών βιώσιμη και οικονομικά αυτάρκης. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την συγχώνευση δι΄ απορροφήσεως στην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, των εταιρειών ΕΚΕΠΥ ΑΕ και ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ καθώς και του κλάδου Πιστοποίησης και Εργαστηρίων της εταιρείας ΕΛΟΤ ΑΕ.
Ο Ν.4038/2012 (άρθρο 19 παραγ.6 ) επίσης προέβλεπε ότι «από την ολοκλήρωση της απόσχισης και σε κάθε περίπτωση το αργότερο την 30ή Ιουνίου 2012 καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την καθιέρωση και απονομή σημάτων και πιστοποιητικών ποιότητας και συμμόρφωσης από την ΕΛΟΤ Α.Ε.».

Σήμερα, λίγους μόνο μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν καθυστέρηση της μισθοδοσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και απώλεια σημαντικού αριθμού πελατών (από την μεγάλη καθυστέρηση της μεταφοράς του κλάδου πιστοποιήσεων του ΕΛΟΤ), παράλληλα δε εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση της εταιρείας τους.

Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την συγχώνευση οι απορροφόμενες εταιρείες ΕΚΕΠΥ Α.Ε. και ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε. μετέφεραν στη νέα ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις (καθυστερημένους μισθούς, μη καταβολή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μη καταβολή ενοικίων, οφειλές προς προμηθευτές και τράπεζες κ.λ.π.) που υπερβαίνουν το ποσό των 600.000 €, ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση του κλάδου Πιστοποίησης και Εργαστηρίων του ΕΛΟΤ, και ότι δεν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση όπως προβλέπει ο Ν.4038/2012 (άρθρο 19 παραγ.6 ) για την καθιέρωση και απονομή σημάτων και πιστοποιητικών ποιότητας και συμμόρφωσης από την ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ.

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Ποια μέτρα θα λάβουν άμεσα για την ανάταξη της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, ώστε και αυτή να παραμείνει ικανή να στηρίζει την Πολιτεία;
• Πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά βάρη που μεταφέρθηκαν στην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ με απόφαση της Πολιτείας (ποσό ύψους 600.000 € περίπου) και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά της;
• Γιατί δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η συνεισφορά του κλάδου Πιστοποίησης και Εργαστηρίων του ΕΛΟΤ;
• Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά, και σε ποιο βαθμό, από την αδυναμία παροχής αποκλειστικών Σημάτων και Πιστοποιητικών Ποιότητας και Συμμόρφωσης;
• Υπάρχει, και σε ποιο βαθμό, απώλεια πελατών από την καθυστέρηση της συγχώνευσης;
• Για τα παραπάνω προβλήματα υπάρχουν ευθύνες; Και αν υπάρχουν, έχουν καταλογιστεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει