Ερώτηση Χρυσοβελώνη για την απόδραση του δολοφόνου του Θ. Λαζανά από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Α. Ρουπακιώτη, σχετικά με την απόδραση δολοφόνου του Θανάση Λαζανά από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε την ερώτηση:

«Βαριές ευθύνες αναλογούν τόσο στις αρμόδιες αστυνομικές όσο και στις σωφρονιστικές αρχές για το τραγικό φιάσκο της υπόθεσης Λαζανά. Ο άτυχος Θανάσης Λαζανάς δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Πάτρα από αλλοδαπό που παρουσιάστηκε μετά την σύλληψη του σαν «17χρονος Αφγανός».

Στην δίκη όμως που έγινε πριν λίγες μέρες, ο «17χρονος Αφγανός» δεν προσήλθε αφού αποκαλύφθηκε πως είχε δραπετεύσει προ 2 εβδομάδων από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου όπου φιλοξενείτο!

Θυμίζω πως οι ιδιότητες του «ανήλικου» ή/και του «Αφγανού» είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους παντός είδους αλλοδαπούς εγκληματίες, οι οποίοι τις επικαλούνται αν συλληφθούν για να αξιώσουν ειδική μεταχείριση. Τόσο στην υπόθεση της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη οι 2 συλληφθέντες εμφανίστηκαν ως «Αφγανοί» όσο και στην υπόθεση του βιασμού της 15χρονης Μυρτώς στην Πάρο ο αλλοδαπός που την κακοποίησε παρουσιάστηκε σαν «ανήλικος»!

Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο εν λόγω «17χρονος Αφγανός» είχε πρόσφατα μεταχθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, το οποίο φυσικά είναι ακατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για υπόδικους βαριάς εγκληματικότητας. Συνεπώς ερωτάσθε:

  1. Ποιος και πως διαπίστωσε πως ο συγκεκριμένος αλλοδαπός ήταν «17χρονος Αφγανός»; Από ποιες πηγές προήλθαν και ποια ήσαν ακριβώς τα στοιχεία βάσει των οποίων έγιναν οι ως άνω χαρακτηρισμοί του δολοφόνου του Θανάση Λαζανά;

  2. Ποιος αποφάσισε την μεταγωγή του συγκεκριμένου δολοφόνου στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου; Γιατί επελέγη το καταφανώς ακατάλληλο για μια τέτοια περίπτωση ίδρυμα ως χώρος φιλοξενίας ενός εξαιρετικά επικίνδυνου κακοποιού;

  3. Θα αποδοθούν άμεσα οι προφανείς πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες; Αν όχι, γιατί;»

Αθήνα, 8.12.2012

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτής Μαγνησίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει