Ημερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτη Αναγνώστου, στην ημερίδα με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός»

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί ομιλητές

Οι ιστορικές κληρονομιές κάθε λαού αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο , αφού τους χαρακτηρίζουν, οριοθετούν την ταυτότητα τους και αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική πορεία τους. Για αυτό και κάθε λαός πρέπει να τους σέβεται και να τους προστατεύει.

Ένα μέρος της κληρονομιάς μας είναι και η αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Στις πόλεις μας όμως δεν δείξαμε το σεβασμό που πρέπει στα παλαιά κτήρια. Με το μυαλό μας στο πρόσκαιρο κέρδος θυσιάστηκε παράδοση και ομορφιά, προς χάρη της τσιμεντοποίησης των πάντων. Έτσι καταλήξαμε σε αυτές τις κατά τη γνώμη μου αποκρουστικές σε εμφάνιση ελληνικές πόλεις.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο ως λαός έχουμε να επιδείξουμε ισχνές επιδόσεις είναι το θέμα της συντήρησης. Προχωρούμε με μεγάλη ευκολία στην κατεδάφιση παλαιών κατασκευών αντί να τις προφυλάσσουμε με τη συντήρηση.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας σήμερα έχει συγκροτήσει μία Ομάδα Εργασίας που δουλεύει επάνω στην τεκμηρίωση και καταγραφή των Αξιόλογων κτισμάτων του δήμου Βόλου και ελπίζουμε με τη εργασία αυτή να βοηθήσουμε σε διάσωση και διατήρηση τους. Σχετική εισήγηση θα γίνει στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας.

Σημαντικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς απαντούμε σε μεγάλο αριθμό στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου.

Είναι γεγονός πως αυτό το βουνό μοναδικού κάλλους, το Βουνό των Κενταύρων, πρέπει να το προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει σε εμάς που μεγαλώσαμε και ζήσαμε πάμπολλες όμορφες στιγμές στις διάφορες τοποθεσίες του.

Τις τελευταίες όμως δεκαετίες παρατηρούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία την αυξανόμενη κατασκευή οργανωμένων και πυκνοδομημένων συγκροτημάτων κατοικιών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην κατά τεκμήριο αγροτική γη που «μετονομάστηκε» σε οικόπεδα, χωρίς καμιά υποδομή και κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος του Πηλίου.

Οπως είναι φανερό -εκ του αποτελέσματος- το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα του 1980 έχει πλέον ξεπεραστεί. Εξάλλου όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει τέτοια διατάγματα είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί και επομένως γηράσκουν.

Η έκδοση των Οικοδομικών Αδειών των συγκροτημάτων στο Πήλιο κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας, αναδεικνύει όμως τις αδυναμίες του Νόμου σε βασικά ζητήματα κυριοτέρων των οποίων είναι: α) η κατάτμηση των μεγάλων ιδιοκτησιών, που οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση της δόμησης και β) η απόσταση που πρέπει να τηρείται μεταξύ των κτιρίων και των ορίων της ιδιοκτησίας καθώς επίσης και η απόσταση μεταξύ κτιρίων του ιδίου οικοπέδου.

Το έτος 2005 η τότε Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας μετά από ερώτημα της τότε Νομαρχιακής Αρχής, αποφάσισε την τροποποίηση του Π.Δ. Πηλίου, προκειμένου να σταματήσουν άμεσα να κατασκευάζονται συγκροτήματα στο Πήλιο. Συγκεκριμένα πρότεινε στη Νομαρχία Μαγνησίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα μίνιμουμ άμεσων μέτρων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας έλαβε το 2005, απόφαση για την Τροποποίηση του Π.Δ. του Πηλίου.

Επειδή το Υπουργείο δεν προχώρησε το ΤΕΕ Μαγνησίας και το επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2008 επανήλθαν με προτάσεις για την τροποποίηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ‘έχουμε καμία πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Βασική θέση όλων των φορέων της Μαγνησίας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στον περιορισμό της δόμησης και την βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, προκειμένου το δομημένο περιβάλλον να εντάσσεται αρμονικά στην κλίμακα του τοπίου και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος του Πηλίου με την πραγματοποιούμενη τσιμεντοποίηση.

Επιτακτική επομένως είναι η ανάγκη άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων στο Προεδρικό Διάταγμα Πηλίου και όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη στο Υπουργείο αν όλα τα μέτρα που προτείνουμε δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν άμεσα, ας προχωρήσουν με όσα μπορούν. Κάθε μέρα που χάνεται γίνεται και μια οικιστική ζημιά στην περιοχή μας.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμό και τον πρόεδρο της κ. Παύλο Κρεμέζη για τη συνδιοργάνωση της σημερινής ημερίδας.

Επίσης ευχαριστώ τους εισηγητές και ιδίως αυτούς που ήρθαν από μακριά για να μας καταθέσουν τις απόψεις τους και αν μας βοηθήσουν στον αγώνα για τη προστασία των παραδοσιακών οικισμών μας.


Μπορεί επίσης να σας αρέσει