Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής Ελλάδας ξεκινά – Οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις

[ad_1]

Με την φράση “Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής Ελλάδας ξεκινά”, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τις τέσσερις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τετραετίας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαστεργίου, ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κυβερνοασφάλειας, των Ανοιχτών Δεδομένων και της Ψηφιακής προσβασιμότητας ως τα μεγάλα στοιχήματα, που θα φέρουν “όλο το κράτος στο χέρι του πολίτη” και προσδιορίζοντας σχηματικά τον στόχο αυτό είπε χαρακτηριστικά “από τα στενά του Σακαφλιά, περνάμε στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας».

Αναφερόμενος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις της τετραετίας τόνισε πως

• Πρώτο ζητούμενο είναι να μπορέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η ασφάλεια, η Οικονομία γι αυτό και ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο που θα εξετάζει τις προκλήσεις και τις απειλές, που απορρέουν από την χρήση και την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

• Στο πεδίο της Κυβερνοασφάλειας ιδρύεται Οργανισμός κυβερνοασφάλειας με σκοπό να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη, προστασία, αποτροπή και ανάκαμψη από κυβερνοεπιθέσεις.

Σχετικώς με την μεταρρύθμιση των Ανοιχτών Δεδομένων, αξιοποιώντας εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αρμονία με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες, το Δημόσιο θα αναρτά ανοιχτά και αξιοποιήσιμα σύνολα δεδομένων στο data.gov.gr, τηρώντας τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

• Στον τομέα της Ψηφιακής Προσβασιμότητας, προωθείται η εναρμόνιση των ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έτσι ώστε ιστοσελίδες και εφαρμογές του Δημοσίου να είναι προσβάσιμες από όλους.

Με στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, προωθούνται άμεσα τέσσερα σημαντικά έργα που αφορούν:

Επέκταση του gov.gr με πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου έως το 2027

Το έργο περιλαμβάνει:

• Τον εκσυγχρονισμό του gov.gr με το νέο CRM του Δημοσίου, που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα του gov.gr

• Την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων του RRF.

• Την επέκταση των λειτουργιών του myHealth σε περισσότερες μονάδες υγείας και υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΗΔΙΚΑ.

• Την ενίσχυση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

• Τη δημιουργία Ενιαίας Πύλης Πληρωμών οφειλών.

• Την ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου, με αιχμή το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια.

• Το Wallet: Η επέκταση του υπάρχοντος και η δημιουργία νέου, που θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό, παράλληλα με ενσωμάτωση ακόμα περισσότερων λειτουργιών.

Μεταβιβάσεις ακινήτων και κτηματολόγιο

• Στόχος η άμεση απλούστευση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών.

• Προτεραιότητα τα ψηφιακά εργαλεία για συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς ώστε να καταργηθούν οι ουρές σε Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία και Δημοτικές Υπηρεσίες.

• Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, ενώ εντός του 2023 θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής των πράξεων μετά την υπογραφή των συμβολαίων, προκειμένου να εξαλείψουμε τις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία

Έργα ευρυζωνικότητας

• Έως το 2027, το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G και οπτική ίνα σε κάθε κτίριο.

• ‘Αμεση προτεραιότητα των έργων οπτικής ίνας για γρήγορο Internet σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Αγροτικές περιοχές.

• Επέκταση των έργων Fiber to the Home και Ultra-Fast Broadband.

• Πλήρες δίκτυο 5G θα καταστήσει εφικτές τις λύσεις τηλεϊατρικής σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενισχύοντας τη δημιουργία Smart Islands.

Έργα για έξυπνες πόλεις (Smart Cities)

• Οι Δήμοι της χώρας αλλάζουν εποχή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης

• Πρώτος στόχος η κατάθεση των προτάσεων για τους 332 Δήμους έως 30.09.2023.

• Δεύτερος στόχος η δημοπράτηση και υπογραφή των συμβάσεων έργων ύψους 90εκ. Euro του Tαμείου Ανάκαμψης για τους υπόλοιπους 17 «μεγάλους» Δήμους έως το τέλος το 2023.

• Έμφαση στην ψηφιοποίηση, το περιβάλλον και την ενέργεια, με εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν ως στόχο τόσο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

• Σύγχρονοι, ασφαλείς, ανθεκτικοί και ανθρώπινοι Δήμοι που αλληλοεπιδρούν, «ακούν» και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους

• Η ανάπτυξη χωρίς πράσινο πρόσημο, δεν είναι παρά μία βραχείας πνοής οικονομική διαδικασία.

Η επόμενη ψηφιακή μέρα, θα πρέπει να είναι και μία πράσινη μέρα για το οικοσύστημα της πληροφορικής. Σε έναν κατεξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, πρέπει να προσηλωθούμε ακόμη περισσότερο στους θεματικούς στόχους για μία πιο πράσινη και «κοινωνικά ευαίσθητη» ανάπτυξη.

• Να αλλάξουμε τα ψηφιακά δεδομένα της χώρας παράλληλα με μία πιο συνετή ματιά στο περιβάλλον και την προστασία του.

“Την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε την εικόνα της δημόσιας διοίκησης αξιοποιώντας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία” τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και συγκεκριμένα ανέφερε:

• 1,2 δις Euro μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, σε 124 έργα στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και επιπλέον 1,2 δις σε 10 -προς το παρόν- έργα του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021 -2027

• 2,9 δις Euro στο Ταμείο Ανάκαμψης. με 86 ήδη ενταγμένα έργα

• Και 0,5 δις Euro σε 50 έργα από το ΕΠΑ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε και στους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας για το 2023- 2027 και έκανε ειδική μνεία στην Ψηφιακή Εξυπηρέτηση, με την εφαρμογή της οποίας ο πολίτης σταματά να προσκομίζει έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία μπορεί να ανακτηθούν και να δημιουργηθούν μέσω Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου.

Ακόμη υπογράμμισε ότι “Διατηρούμε και διακινούμε δεδομένα και όχι αρχεία και προχωράμε προς τον θεσμικό σχεδιασμό νέων υπηρεσιών”. Στόχος – όπως είπε – είναι να ελαχιστοποιηθούν έως και να καταργηθούν τα έγγραφα που ζητούνται από τον πολίτη, αναζητώντας τα αυτόματα από την εκάστοτε υπηρεσία μέσω διαλειτουργικότητας. Ακόμη, έθεσε ως προτεραιότητα στην στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω σύγχρονων κινητών συσκευών.

“Όλο το κράτος στο χέρι του πολίτη” είπε και έκανε λόγο για πολιτο-κεντρικό σχεδιασμός ψηφιακών υπηρεσιών, την διαφάνεια και την λογοδοσία και υπογράμμισε ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι αποδοτική στη χρήση πόρων να είναι αμερόληπτη και διάφανης στη λειτουργία της. Τέλος ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι προωθούνται τεχνολογίες Cloud παντού, με πρώτη υλοποίηση το Hybrid Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουμε και τον ρόλο που έχουμε αναλάβει να διατελέσουμε, έχουμε μία και μόνη εντολή: Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της”, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο του προκατόχου του που, όπως είπε, άλλαξε τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα σε μια χώρα που η γραφειοκρατία είχε γιγαντωθεί, με σχεδιασμό, όραμα και γνώση. Ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της πόλης του, λέγοντας πως στα Τρίκαλα την τελευταία δεκαετία, αλλάξαμε κατεστημένες συνήθειες ετών και δημιουργήσαμε ένα μοντέλο σύγχρονου Δήμου. “Παντρεύοντας τεχνολογία και καινοτομία, το προϋπολογισμό των έργων του, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ανθρώπινο τόπο να ζεις. Σχηματικά μιλώντας: από τα στενά του Σακαφλιά, στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας!», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι σχεδόν 1570 υπηρεσίες, του gov.gr και οι 1,2 δις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2022, δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε: Σταθερά, συνεχίζοντας το τεράστιο έργο που έχει γίνει, τολμηρά για να μπούμε ακόμη πιο βαθιά σε διεργασίες του δημοσίου που δεν έχουν απλοποιηθεί και ψηφιοποιηθεί. Μπροστά, γιατί είναι η μόνη επιτρεπτή κατεύθυνση για τη χώρα, έχοντας ένα «ανελαστικό» Ταμείο Ανάκαμψης να μας περιμένει.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει