Η ΛΑΣ φέρνει το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

“Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής σε μια τέτοια εξέλιξη”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ήδη με Απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αριθ. Πρωτοκόλλου: οικ 9999/24-2-2017) αποφασίζεται αύξηση της καρκινογόνου καύσης σκουπιδιών (RDF), από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βόλο ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ (LAFARGE), σε 200.000 τόνους το χρόνο και για τη μεταφορά τους από τις εγκαταστάσεις του Λιμανιού της με μικρότερο κόστος.

Η διεύθυνση της Εταιρείας ζήτησε απευθείας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Υπουργείο) την τροποποίηση, παρακάμπτοντας, προφανώς εσκεμμένα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την όποια συζήτηση έπρεπε να ακολουθήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα αν τον Ιούλιο του 2013 η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε αποφασίσει θετικά για την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνώντας κάθε όριο στρουθοκαμηλισμού, για τη στήριξη των κερδών της LAFARGE, αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3/1/2017, συγκαλύπτοντας τις προθέσεις της εταιρείας.

Με αυτή τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης γενικεύεται η χρήση καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο) και ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους που εκπέμπονται με την καύση τους, όπως: διοξίνες, πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές και όχι μόνο ουσίες, καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια. Ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη η ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα καθώς και τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ΜΠΕ για 120 τόνων τηγανέλαιων την ημέρα αλλά και τη γενικότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή, συνιστούν κυριολεκτικά μια περιβαλλοντική βόμβα για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που θυσιάζει τα πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, το παραδέχτηκε και η ίδια η LAFARGE, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρηματοδοτούσε τον ISIS για την προστασία των εγκαταστάσεων της στη Συρία και πιθανότατα την προμήθεια απ’ αυτόν φτηνού ή και τζάμπα πετρελαίου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής σε μια τέτοια εξέλιξη. Θεωρούμε πλέον ότι χρειάζεται αναθεώρηση και παλιότερων αποφάσεων αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να δηλώσει άμεσα και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση του σε αυτές τις εξελίξεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Βαγγέλης Μπούτας
Χαλάτσης Αστέρης
Λούμας Γιώργος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει