Η ομιλία του Κώστα Στεργίου στο 20ο συνέδριο ΕΚΒ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.)

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ–ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ

Συναδέλφισα, συνάδελφε αντιπρόσωπε,

Πέρασαν τρία χρόνια από το προηγούμενο 19Ο συνέδριο του ΕΚΒ, με βαθιά καπιταλιστική κρίση, μνημόνια – σφαγής των εργαζόμενων, κατάργηση κατακτήσεων που κερδήθηκαν με θυσίες.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι εργοδότες, με τους μηχανισμούς που διαθέτουν, την ένωση τους την Ε.Ε, τα πολιτικά τους κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χ.Α) αλλά και τους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, διεξάγουν μια ανελέητη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους, γυναίκες) προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Όλοι από κοινού έχουν βάλει στόχο:

Την ιδιωτικοποίηση όλου του δημόσιου πλούτου (Ενέργεια, Λιμάνια, Αεροδρόμια, Μεταφορές), το πέρασμα στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων που θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, πανάκριβές υπηρεσίες για τα ήδη εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Την απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από την υποχρέωση τους να καταβάλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας νόμιμη την εισφοροδιαφυγή, δίνοντας φοροαπαλλαγές, επιδοτώντας την εργασία από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επενδύουν και να κερδίζουν τα μέγιστα, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν ούτε ευρώ από τα υπέρογκα κέρδη τους.

Την εξάλειψη της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και αντικατάσταση της με όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (3ωρα, 5ωρα, Oncall, μίνι jobs, επιδοτούμενα προγράμματα χωρίς ασφάλιση) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το κατέβασμα των μισθών πιο κάτω από τους ανταγωνιστές τους σε Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Βουλγαρία και την κατάργηση των ΣΣΕ.

Την υποχρηματοδότηση της υγείας με κλείσιμο νοσοκομείων, της παιδείας με κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, τη ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την εξαντλητική φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, μαζεύοντας αμύθητο πλούτο για τους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους εγχώριους και ξένους.

Αριστερές, κεντρώες, δεξιές κυβερνήσεις σε όλη την Ε.Ε νομοθετούν και εφαρμόζουν τις απαιτήσεις των εργοδοτών, τις ονομάζουν, μέτρα, μεταρρυθμίσεις, μνημόνια.

Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας, μνημόνια διαρκείας.

Μέτρα δίχως τέλος για πάμφθηνο εργαζόμενο – ζάμπλουτες επιχειρήσεις.

Δηλαδή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στο ΕΚΒ και το Π.Α.ΜΕ. που την υποστηρίζει, επιμένει :

ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση σε όφελος των εργαζόμενων εκτός από τους ίδιους και το ταξικό τους κίνημα.

Κίνημα Αξιόπιστο για τους εργαζόμενους, φόβητρο για τους εργοδότες και το σύστημα

Μαζικό – ενωτικό – μαχητικό – ανυπότακτο – ανατρεπτικό. ΤΑΞΙΚΟ.

Σε ΣΥΜΜΑΧΙΑ με αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γυναίκες, τους νέους.

Με ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ της εργατικής τάξης, να «σπάσει» η μήτρα των κρίσεων, της βαρβαρότητας, που σάπισε και δεν εξανθρωπίζεται : Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

Το Π.Α.ΜΕ. από τις εκλογές του ’12 μιλούσε για λυσσαλέα επίθεση. ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ : Με ΚΑΝΕΝΑ ΜΙΓΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του συστήματος, καπιταλισμός και εργατικά δικαιώματα, ανθρώπινη ζωή δεν συμβιβάζονται. Όσοι το υποστηρίζουν, λένε ψέματα. Μισθοί – ψίχουλα, ανεργία, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, αντιλαϊκοί φόροι, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων, δημόσιας υγείας και παιδείας, είναι η τροφή για τα κέρδη του.
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ με τη ψήφιση των μέτρων του 3ου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χ.Α.

ΤΩΡΑ απαιτείται μάχη να μην εφαρμοστούν τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς.

Μια τέτοια μάχη θα δυναμώσει και θα είναι αποτελεσματική μόνο αν στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους, την Ε.Ε και τα πολιτικά κόμματα τους.
Αν στοχεύει στο αδυνάτισμα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, το μεγάλο όπλο στα χέρια των εχθρών των εργαζόμενων. Όπλο που σπέρνει αυταπάτες για φιλολαϊκές διαχειριστικές λύσεις, καλεί σε αναμονή και συμβιβασμό, σε αποδοχή των μέτρων στη λογική του μικρότερου κακού, κατακερματίζει με συντεχνιακές αντιλήψεις και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, είναι σε πλήρη και ευθεία συνεργασία με τους εργοδότες σε όλα τα επίπεδα.

Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ, παρά τα λόγια και τις σημερινές αγωνιστικές κορώνες στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη πολιτική των εργοδοτών και επί της ουσίας το ίδιο κάνουν και τώρα. Μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα» όταν γι’ αυτήν απολύονται χιλιάδες, κόβονται μισθοί. Πρότειναν μείωση εργοδοτικών εισφορών που σημαίνει την κατάρρευση του ΙΚΑ και των συντάξεων.

ΠΑΣΚΕ–ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ(ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), δήθεν για να «σώσουν» τις συμβάσεις, υπέγραψαν μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων σε μια σειρά ομοσπονδίες και σωματεία, άρα ανέξοδες απολύσεις, σε δεκάδες επιχειρήσεις. (εργολαβίες, εμπόριο, κλινικές, εργοστάσια).

Εφάρμοσαν τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς. Δεν σταμάτησαν την εργοδοτική λύσσα για μεγαλύτερες μειώσεις.

Συναίνεσαν στην εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, την ευελιξία της εργασίας. Άλλωστε την είχαν υποστηρίξει από παλιά σαν χάπι για την ανεργία.

Αναμασούν τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΕΕ. Με τη θέση τους ουσιαστικά καλούν την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη στρατηγική των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ενισχύουν τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο.

Η «ΕΝΟΤΗΤΑ» που προασπίζονται οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) είναι η γραμμή της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στις ανάγκες του κεφαλαίου και της «ανταγωνιστικότητας» του κόντρα στις ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτή η «ενότητα» απαξίωσε, αφόπλισε το κίνημα, ζημιώνει τους εργαζόμενους.

Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται, ψάχνει εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης με τη δημιουργία μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας. Μαζί της γεννιέται νέος εργατοπατερισμός με τη μετακόμιση του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκφράζει το ΜΕτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) των ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ.

Χρόνια τώρα, συνεργάζονται σε κοινά ψηφοδέλτια στα σωματεία, Ομοσπονδίες. Συνεργάζονται «κριτικά» στη ΓΣΕΕ. Συνεργάζονται στον συμβιβασμό.

Συνεργάζονται και στην απεργοσπασία. Ψάχνοντας – δήθεν – για νέες μορφές αγώνα, παλιοί (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) και νέοι (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) σπάνε «επαναστατικά» τις απεργίες, μιλώντας για δήθεν άλλες μορφές πάλης. Στελέχη της ΠΑΣΚΕ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφούν για την κατάργηση των σωματείων, τη μετατροπή τους σε συμβούλια συνδιαλλαγής με τους εργοδότες.

Με τη στάση τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ απογοήτευσαν μαζικά τους εργαζόμενους, τους απομάκρυναν από τις συλλογικές διαδικασίες, τις συλλογικές αποφάσεις, τη μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και αρχαιρεσίες.

Για να καλύψουν την εκλογική δύναμη που έχασαν, λόγω των χιλιάδων απολυμένων, την καταδίκη των οποίων συνυπέγραψαν, λόγω των χιλιάδων που απογοήτευσαν και δεν μπορούν να τους παρασύρουν πιο βαθιά στο βούρκο του εκφυλισμού, επιστράτευσαν και πάλι τα πιο βρώμικα τους όπλα για να ξαναδημιουργήσουν συσχετισμούς που θα συνεχίσουν να τους δίνουν την δυνατότητα να κάψουν τους υπόλοιπους και τα παιδιά τους με τις υπογραφές τους, να απογοητεύσουν όσους ακόμη ελπίζουν, να αποτρέψουν όποιον αποφασίζει να αγωνιστεί.

Σε πλήρη συνεργασία με τους εργοδότες έστησαν σωματεία, εκβίασαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν, πληρώνοντας τους ακόμη και τις συνδρομές. Στην πόλη μας στο Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων πήραν την πλειοψηφία με τη συμβολή της ομοσπονδίας των εργοδοτικών του σουπερ μάρκετ Βασιλόπουλου, που έφερναν εργαζόμενους να ψηφίσουν ακόμη και με τα αυτοκίνητα της εταιρείας ΑΒ. Στη ΜΕΤΚΑ μόνιμα οι εκλογές στο σωματείο διοργανώνονται σε συνεργασία με την εργοδοσία η οποία απαιτεί τη διαγραφή όσων είναι μέλη του Συνδικάτου «Μήτσος Παπαρήγας». Στους λογιστές επειδή υπήρχε αδυναμία παρέμβασής τους στον κλάδο, άλλαξαν τον τίτλο του σωματείου σε «Λογιστών & Εργατοϋπαλλήλων Ι. Δ.», κάνοντας τις εκλογές σε ξενοδοχείο με εξόφθαλμη νοθεία. Ίδρυσαν «Σωματείο Μετάλλου», που είναι το τρίτο στο χώρο με μοναδικό σκοπό να χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και να βγάλουν έναν ακόμη αντιπρόσωπο.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, το ΠΑΜΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Έδωσε μάχες. Αρκετές τις κέρδισε. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, αν δεν έβαζε εμπόδια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, δίπλα στην εργοδοσία. Στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων μας στη Χαλυβουργία του Μάνεση για να μην κοπούν οι μισθοί και να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους του ΙΜΑΝΤΑ, που κατάφεραν να σταματήσουν την εργοδοτική επίθεση. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, για να μην κλείσει η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ. Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΚΙΟΛΕΪΔΗ, στο ΛΕΜΟΝΙΑ, στο ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ, για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία στη ΒΕΜΕΚΕΠ. Για να πάρουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου το γάλα και τα είδη προστασίας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πενταμηνίτες – οκταμηνίτες για να τους δοθούν όσα δικαιούνται.

Τα ταξικά συνδικάτα έχουν παρέμβει σε εκατοντάδες περιπτώσεις διακοπής νερού, ρεύματος εργαζομένων και ανέργων επιτυγχάνοντας την αποκατάσταση τους. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε την ταξική αλληλεγγύη για να καλύψει ανάγκες σε τρόφιμα και ρουχισμό σε πολλούς χώρους δουλειάς και σε πολλές συνοικίες με στόχο να συμβάλει να ορθοποδήσουν εργαζόμενοι και άνεργοι, να μπουν στην μάχη με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Οι εργαζόμενοι ακόμη δεν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική τους δύναμη

Το ΠΑΜΕ μέσα σε αυτές τις συνθήκες απεύθυνε και απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική λαϊκή απάντηση με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν νέα απάντηση με την απεργία στις 3 του Δεκέμβρη. Οργανώνει το κίνημα για να δώσει τη μάχη ενάντια σε εργοδότες και κράτος. Στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να μπει τέλος στο συμβιβασμό, στην υποχώρηση, στις απαιτήσεις τους. Ότι χρειάζεται να γίνει βήμα στην συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων με πλαίσιο διεκδικήσεων που να στοχεύει στην κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε συνδικαλιστές που πιθανά έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις σε διάφορα ζητήματα, όμως δεν ανεχόμαστε συνδικάτα και Ομοσπονδίες να βρίσκονται κάτω από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη!
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου που πλήττονται δεν έχουν παρά να αντιτάξουν την ενότητά τους σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, ικανή να την αποκρούσει και να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης.

Η γραμμή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, η μαχητική, ταξική ενότητα της εργατικής τάξης για τη χειραφέτηση της, την αντεπίθεση, τη ρήξη και την ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους του, είναι η γραμμή που μπορεί να ορθώσει πραγματικά εμπόδια σε κάθε είδους και χρώματος μνημόνια, να ανοίξει το δρόμο για ένα δρόμο ανάπτυξης με βάση τα συμφέροντα του λαού και όχι των μονοπωλίων, να φέρει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, στην εξουσία.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε αντιπρόσωπε,

Τώρα, εσύ έχεις την ευθύνη για τη πορεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Μείωσε τις δυνάμεις του «συνδικαλισμού» που προσυπέγραψε την κοινωνική βαρβαρότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της.

Μη τους παραδίνεις το μοναδικό όπλο των εργαζόμενων, τα συνδικάτα.

ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μπορεί να έχεις διαφωνίες με το Π.Α.ΜΕ. Ξέρεις όμως: δεν τα «δίπλωσε», δεν κορόιδεψε.

Ξέρεις ότι ο μοναδικός τρόπος να φοβηθούν εργοδότες και κυβερνήσεις είναι να δυναμώσει η φωνή του ανυποχώρητου, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Να περάσει όλος ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.

Συνάδελφε Σύνεδρε,

Στις αρχαιρεσίες για διοίκηση του ΕΚΒ, για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ,

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Ψήφισε: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει