Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές των σχολείων του Βόλου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο «νέο λύκειο» της Ε.Ε. και για την κάλυψη των σοβαρών κενών που έχουν στα σχολεία τους.

Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και αναγκαίος και είναι κομμάτι της πάλης του λαϊκού κινήματος. Την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στα σχολεία έχει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εφαρμόζουν και υλοποιούν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών για την πλήρη προσαρμογή της παιδείας στην κερδοφορία τους. Έτσι υπαγορεύουν οι στρατηγικές της Ε.Ε. που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, ξεκινώντας από τη συνθήκη του Μάαστριχτ πριν από 22 χρόνια. Αυτό που λένε τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς, ότι: «κάθε χρόνο τα πράγματα στην παιδεία πάνε προς το χειρότερο», εκφράζει το ασφυκτικό δέσιμο της παιδείας με αυτές τις απαιτήσεις και στρατηγικές. Δέσιμο που εφάρμοζαν και υλοποιούσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων οι οποίες αν και έβγαιναν με φιλολαϊκές κορώνες και για τα ζητήματα της παιδείας, δεν είχαν καμία λογική σύγκρουσης με την Ε.Ε. και τα μονοπώλια.

Αυτό που απαιτείται ώστε το σχολείο «να μορφώνει και να μην εξοντώνει» όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές δεν είναι άλλος ένας διάλογος όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση δήθεν για προχειρότητα. Το πρόβλημα με το «νέο λύκειο» της κυβέρνησης δεν είναι ότι σχεδιάστηκε χωρίς διάλογο και έγινε πρόχειρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την επιφανειακή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά του αφού στηρίζει ακριβώς τα ίδια μέτρα της Ε.Ε. στην Παιδεία που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Αρνείται με πείσμα να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην παιδεία. Υποκριτικά μιλάει για δημόσια και δωρεάν παιδεία γιατί την ίδια ώρα συμφωνεί με τη «συνύπαρξη» ιδιωτικού και δημόσιου που σημαίνει υποταγή της παιδείας στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα έχει στηρίξει στην Ε.Ε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «παραγωγική ανάπτυξη» εννοεί παιδεία κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για κέρδη, για φτηνό εργατικό δυναμικό, για πρόχειρες καταρτίσεις, για διαπαιδαγώγηση των νέων με τα ιδανικά της τάξης των εκμεταλλευτών.

Καμία κυβέρνηση στα πλαίσια της σημερινής οικονομίας, με τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα στην παιδεία. Αυτή η πείρα έχει βγει αναμφισβήτητα και από τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια.

Οι μαθητές έχουν να διαλέξουν το δρόμο της ρήξης και της ανυπακοής, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα που δίνει μάχες για το δικαίωμα των παιδιών των εργατών και του λαού στη μόρφωση και τη δουλειά με δικαιώματα. Αυτό που απαιτείται ώστε το σχολείο να μορφώνει και να μην εξοντώνει είναι η πάλη ενάντια στην Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της, η πάλη ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διευθύνουν την οικονομία και παραγγέλνουν στις κυβερνήσεις τι μαθητές και απόφοιτους χρειάζονται. Αυτή η πάλη είναι ο μόνος δρόμος ώστε οι λαϊκές οικογένειες να μπορούν να πάρουν ανάσα από την επίθεση που δέχονται και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς: στα εργασιακά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην υγεία, παντού.

Μπορεί να εξασφαλιστεί ένα σύστημα παιδείας όπου θα έχουν θέση όλα τα παιδιά. Όπου θα μορφώνονται όλοι οι μαθητές χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, όπου ο κάθε απόφοιτος θα γνωρίζει από πριν που θα δουλέψει, έχοντας διαλέξει το δρόμο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης ή της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης, διαδικασία που θα προκύπτει μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και θα υπακούει στις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο και θα αναπτύσσεται συνεχώς. Το εκπαιδευτικό σύστημα που μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους είναι εφικτό, αναγκαίο και επίκαιρο και έχει την εξής προϋπόθεση: να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, να καταργηθούν τα μονοπώλια, να γίνει πράξη η εργατική εξουσία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε., θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κάνει λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που υπάρχει και παράγεται στη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει