Η Χρυσοβελώνη για την κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου τομέα

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή τη συμμετοχή της στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποσχόταν πως θα κατέθετε το εν λόγω Νσχ στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο. Με 4 μήνες καθυστέρηση και μετά από πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είδαμε και ένα νομοσχέδιο από στη Βουλή.

Παραδέχθηκε την Παρασκευή ο κ. Μανιτάκης, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αυτό έχει «δοκιμαστικό» χαρακτήρα. Είναι μια πρώτη απόπειρα σε μικρότερη κλίμακα που προετοιμάζει την ερχόμενη προσπάθεια σας για την μαζική κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών. Είναι μια ειλικρινής δήλωση που εξηγεί τον εν πολλοίς προσχηματικό και τυπικό χαρακτήρα πολλών συγχωνεύσεων.

Και ενώ ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε το προσχηματικό του πράγματος (είπε ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για συγχωνεύσεις αλλά για «ενοποιήσεις») επέμεινε όμως πως προηγήθ

Ο κ. Βολουδάκης και το νομοσχέδιο τον διαψεύδουν. Ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνουν μετά (!) την ψήφιση του Νσχ και μάλιστα είπε ότι δεν έγιναν πιο πριν για να μην χαθεί «ένας τουλάχιστον χρόνος σε μελέτες»…Στο δε άρθρο 14 με τίτλο «Γενικές διατάξεις» (και συγκεκριμένα στην παρ. 8α) αποδεικνύεται πως όσα είπε ο κ. Μανιτάκης στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, απλώς δεν ισχύουν. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν για κανένα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ οικονομοτεχνικές μελέτες αναδιοργάνωσης τους.

Όλα παραπέμπονται σε οργανισμούς – εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας που θα εκδοθούν με την μορφή Π.Δ ή Υ.Α. Υπενθυμίζω εδώ ότι ακόμη και σύμφωνα με το πλαίσιο καλής νομοθέτησης που ισχύει, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν υποχρεωμένο από το νόμο να καταθέσει στη Βουλή σχέδια ΟΛΩΝ των παραπάνω κανονιστικών ρυθμίσεων ΜΑΖΙ με το παρόν Νσχ.

Συγχρόνως στο ΑΡΘΡΟ 7 καταργείται η διοικητική αυτοτέλεια του «Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) στο Βόλο. Το αναφέρω όχι για λόγους τοπικιστικούς αλλά επειδή συμβαίνει να γνωρίζω την πολυσχιδή ερευνητική δράση του στη Μαγνησία και τις αναπτυξιακές συνεργασίες του με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Αποφασίστηκε, λανθασμένα κατά την άποψη μου, να μεταφερθεί η διοίκηση του στη Θεσσαλονίκη ενώ προωθήθηκε η ενσωμάτωσή του στο ΕΚΕΤΑ, αν και το ΚΕΤΕΑΘ λειτουργούσε κανονικά ως είχε και μάλιστα αξιολογήθηκε πρόσφατα από Επιτροπή Ερευνητών για το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελεί.

Σε ότι αφορά τώρα τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού, με την προσθήκη της νέας γενικής γραμματείας που δημιουργείται φτάνουμε αισίως στις 56! Εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί κρατάτε και τις άλλες 2 ΓΓ που σήμερα βοηθούν τον κ. Σαμαρά;

Τελικά πόσες γραμματείες χρειάζεται ο κ. Πρωθυπουργός για να λειτουργήσει;

Υπενθυμίζω ότι δίπλα στον πρωθυπουργό οι υπάρχοντες Γενικοί Γραμματείς είναι και οι 2 φίλοι του. Οι κύριοι Μπούρας (ΓΓ Πρωθυπουργού) και Μπαλτάκος (ΓΓ Κυβέρνησης). Τώρα επινοήθηκε η ανάγκη συντονισμού τους για να αναβαθμιστεί ακόμη ένας σύντροφος του κ. Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης, το στέλεχος της ΝΔ από την Θεσσαλονίκη, κ. Βαρτζόπουλος.

Όλη η ιστορία είναι να φτιαχτεί μια θέση για τον 3ο φίλο του Πρωθυπουργού και ψυχίατρο κ. Βαρτζόπουλο.

Θεωρητικά λοιπόν αυτός ο ΓΓ θα συντονίζει συλλογικά κυβερνητικά όργανα. Αν κρίνουμε από τα 2 σπουδαιότερα (το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κυβερνητική Επιτροπή) θα έχει τελικά ελάχιστη δουλειά… Π.χ. το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει τους τελευταίους 4 μήνες μόνο 2 φορές κι η Κυβερνητική Επιτροπή απλώς αγνοείται… Οι Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου δεν συζητιούνται αλλά εγκρίνονται δια περιφοράς όπως έγινε πρόσφατα (22-11-2012) με την νέα, γενναία διευκόλυνση των ιδιωτών τραπεζιτών από τον κ. Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή Γενική Γραμματεία, η 3η στη σειρά που θα πλαισιώνει τον κ. Σαμαρά, εμφανίζεται σαν δήθεν απαίτηση της Τρόικα και του ΟΟΣΑ. Προφανώς οι δανειστές μας που διαρκώς «ζητούν απολύσεις», κατά τα άλλα εγκρίνουν τον πληθωρισμό των ΓΓ στη Συγκυβέρνηση…

Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε άλλο αυτό το σπορ δημιουργίας παχυλά αμειβομένων θέσεων για φίλους και κολλητούς. Αν ο κ. Υπουργός επιμείνει, η απάντηση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα είναι αρνητική και θα δοθεί μέσα κι έξω από την Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες για αυτό τον εμπαιγμό εκ μέρους της Συγκυβέρνησης.»

ηκαν «οικονομοτεχνικές μελέτες» κάθε προτεινόμενης αλλαγής από τα αρμόδια Υπουργεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει