Θεανώ Φωτίου από το Βόλο: Νέος Νόμος και δομές για ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας

Αιχμές σε Αγοραστό για τα Κέντρα Κοινότητας – Δεν πρέπει να παραπονιέται ο Βόλος

Στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κοινωνικής προστασίας με στόχο να στηθεί ένα ισχυρό δίχτυ ειδικά για τους πολίτες που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας αναφέρθηκε σήμερα από το Βόλο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Ενημέρωσε για τα Κέντρα Κοινότητας που θα τεθούν σε λειτουργία σε όλους τους δήμους από το 2017 και κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να μην καθυστερεί άλλο τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι. Επιπλέον αναφέρθηκε στο νέο νόμο πλαίσιο για την κοινωνική προστασία που θα έλθει για ψήφιση στη βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και θα βάζει τάξη στην πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, στη λειτουργία των κάθε είδους ιδρυμάτων αλλά και την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων ενώ θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα θέματα υιοθεσίας και αναδοχής.

Αιχμές σε Αγοραστό για τα Κέντρα Κοινότητας

Η κα Φωτίου, η οποία περιοδεύει στις κοινωνικές δομές που ανήκουν στο υπουργείο της σε όλη τη Θεσσαλία, έδωσε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Volos Palace, συνοδευόμενη από το γ.γ. του υπουργείου, την διευθύντρια του γραφείου της και συνεργάτες της. Αναφέρθηκε στο ρόλο των Κέντρων Κοινότητας που θα λειτουργήσουν σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό, άνω των 10.000 κατοίκων, από το προσεχές φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) και συνολικά σε όλη τη χώρα από το 2017. Τα Κέντρα θα υποστηρίξουν τους δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται.

Ήδη έχει βγει η σχετική πρόσκληση από τις περιφέρειες της χώρας προς τους δήμους, κοινωφελείς επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα των δήμων ή άλλους δημοτικούς φορείς προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία (για 3 έτη) των Κέντρων Κοινότητας. Μάλιστα η κ. Φωτίου κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να μην καθυστερεί άλλο τη σχετική πρόσκληση για να μπορέσουν να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι της Θεσσαλίας.

Επίσης ανέφερε ότι όλοι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα έχουν δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε ποσοστό δικαιούχων να μπούνε σε αναζήτησε εργασίας. Μάλιστα διευκρίνισε ότι το 50% του εισοδήματος του ΚΕΑ θα δαπανάται μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και το υπόλοιπο θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης.

Η ίδια εκτίμησε ο αριθμός των ατόμων που ζει σε ακραία φτώχεια αγγίζει περίπου τις 700.000. «Τίποτα δε γίνεται χωρίς σκέψη. Η ανεργία μειώθηκε κατά 1,3% του ΑΕΠ. Φοβόμαστε τον εγκλωβισμό στη φτώχεια. Το ΚΕΑ πρέπει να εφαρμοστεί με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουμε το «δίκτυ του ψαρά», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους Δήμους να στηρίξουν τους δικαιούχους αυτούς.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.400 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να στελεχώσει τα 254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι πρώτες 700 θέσεις, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και χρηματοδότηση από προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη στο τέλος του 2016.

Νέος νόμος για την κοινωνική προστασία

Ένα νέο νόμο που έρχεται να βάλει τάξη στα θέματα κοινωνικής προστασίας, εκσυγχρονίζει το νομοθετική πλαίσιο που ισχύει ακόμη από το 1914 και θα έλθει για ψήφιση μέχρι τέλος του χρόνου, ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου. Θα επεμβαίνει σε τρία βασικά συστήματα κοινωνικής φροντίδας, την πρωτοβάθμια (επιδόματα, οφελούμενοι, ανοιχτές δομές κ.α.) τη λειτουργία με ίσους όρους και προϋποθέσεις των κάθε είδους ιδρυμάτων και τέλος τη από ιδρυματοποίηση των πολιτών που διαβιούν σε αυτά. Θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για θέματα υιοθεσίας και αναδοχής με στόχο την συντόμευση της διαδικασίας και όχι μόνο. «Αυτό είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνικής προστασίας με τα μάτια της Αριστεράς. Η κοινωνία πρέπει να γίνει δεκτική προς τον συνάνθρωπο και με τα κινήματα που υπάρχουν να γίνει η μεγάλη τομή στο ελληνικό κράτος που βρίσκεται σε χαοτικό επίπεδο. Δίνουμε νέα κατεύθυνση στην κοινωνική προστασία», τόνισε.

Δεν πρέπει να παραπονιέται ο Βόλος

Σε ότι αφορά το Βόλο και τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «εισόδημα κοινωνική αλληλεγγύης» επισήμανε ότι δεν πληρούσε τα τρία κριτήρια που τέθηκαν αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό ανθρωπιστικής κρίσης και το ποσοστό ΤΕΒΑ (Ταμείο σίτισης απόρων), όμως συμμετέχει κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. «Θα δούμε στο τέλος ποιό από τα δύο προγράμματα πήγε καλύτερα» σχολίασε η κ. Φωτίου.

Επιπλέον η κ. Φωτίου έκανε λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος αναφορικά με τις «εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες» εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων και το κέντρο Αυτιστικών της Μαγνησίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια τεράστια έκταση εννέα στρεμμάτων και κτιρίων εμβαδού 3.500 τ.μ. να εξυπηρετούνται 15 αυτιστικά παιδιά που απασχολούνται μόνο μέχρι το μεσημέρι, να λειτουργούν δύο δημοτικά σχολεία και μία στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης με ελάχιστα παιδιά, παρατήρησε.

Μάχη για τα εργασιακά

Αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνηση για τα εργασιακά θέματα ενόψει διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στις αρχές του φθινοπώρου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί καθώς έχει να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. «Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα εργασιακές σχέσεις που δεν εφαρμόζονται στην Ευρώπη», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει