Καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης όρων και προϋποθέσεων εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, ζητούσε να ενημερωθεί για τον λόγο καθυστέρησης της αναγκαίας υπουργικής απόφασης (έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι τις 30/6/2014) για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, καθώς επίσης και για το πότε επιτέλους αναμένεται η έκδοσή της, ώστε να δρομολογηθούν πολλές μικρές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρει:

«Με τη ψήφιση του ν. 4254/2014 αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες, από 250 €/MWh σε 105€/MWh (ή 85 €/MWh για έργα με οικονομική ενίσχυση).

Τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη κατάρτιση του εν λόγω Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών και της εκπόνησης της απαιτούμενης μελέτης για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των έργων μικρών ανεμογεννητριών.

Η χρηματοδότηση της ανωτέρω μελέτης έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΡΑ».

Σχετικά με την παραπάνω απάντηση ο κ. Μουτσινάς δήλωσε:

«Στην ομιλία μου, κατά την ψήφιση του κατεπείγοντος ν.4254/2014 είχα χαρακτηρίσει το κράτος ως κανονικό μπαταχτσή που τροποποιεί μονόπλευρα τις συμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βάρος όσων είχαν υπογράψει συμβάσεις και οι οποίοι είχαν καταχρεωθεί για την εγκατάσταση τέτοιων ενεργειακών μονάδων, δηλαδή πολλοί απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και αγρότες.

Αποδεικνύεται πλέον, ότι ο κατεπείγων ν.4254 δίνει και πάτημα στην κυβέρνηση να αποτρέψει την προώθηση των μικρών έργων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα έδιναν και οικονομική στήριξη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας μας οι οποίοι αποτελούν την πραγματική ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όλα αυτά βέβαια προς όφελος των ¨μεγαλοεπενδυτών¨ και των ¨μεγαλοεργολάβων¨, που προσκαλούνται να αλωνίσουν στα βουνά και στα νησιά της χώρας μας, με ¨μεγάλα έργα¨ επίφοβα για σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει