Και όμως πέρασαν 8 μήνες από την δημιουργία του ΚεΣυΣΕ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τον απολογισμό του ΚεΣυΣΕ όπως έφτασε στο inbox του e-mail μας:

Το ΚεΣυΣΕ ξεκίνησε την λειτουργία του στην περιοχή του Βόλου τέλη Απριλίου του 2012. Ομάδα επιστημόνων, με Διοικητική και Επιστημονική Υπεύθυνη την κ. Τόπα Μαρία, Ψυχολόγο, σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία ένα πρότυπο διεπιστημονικό Κέντρο, που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής-στήριξης και ενημέρωσης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οι υπηρεσίες κατά την περίοδο έναρξης του Κέντρου παρέχονταν από 5 συμβούλους-εξειδικευμένους επιστήμονες και αυτή τη στιγμή το ΚεΣυΣΕ συνεργάζεται με 20 άτομα, συμβούλους διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Ψυχολόγοι-Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ειδικοί Παιδαγωγοί κλπ.

Η διεπιστημονική αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, η εξατομικευμένη διαδικασία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο καθώς και το χαμηλό και ευέλικτο κόστος παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου.

Μετά από 8 μήνες λειτουργίας λοιπόν, το ΚεΣυΣΕ έχει μια δυναμική παρουσία στη πόλη του Βόλου αλλά και στα περίχωρα.

Συνολικά όλη αυτή τη περίοδο λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν 650 ώρες Συμβουλευτικής με κυρίαρχο αίτημα αυτό της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης σε θέματα βίας-κακοποίησης και άγχους.

Στο συγκεκριμένο τομέα με υψηλά ποσοστά παρουσιάστηκαν τα αιτήματα των γονέων που θέλησαν να συνεργαστούν με εξειδικευμένους συμβούλους, πάνω σε θέματα που αφορούσαν στα παιδιά και την οικογενειακή ζωή τους γενικότερα.

Ακολουθούν η στήριξη ανέργων, τόσο στο πρακτικό κομμάτι της πληροφόρησης για θέσεις εργασίας, όσο και σε επίπεδο στήριξης στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία.

Η συνεργασία του ΚεΣυΣΕ με εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες αλλά και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, διαμορφώνει σε ένα μεγάλο βαθμό την πληρότητα των υπηρεσιών. Το Κέντρο ήδη συνεργάζεται με το Home-Start Ν. Ιωνίας στο Πρόγραμμα Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων πάνω στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες κοινωνικών-ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικών με τίτλο: « Η ισότητα των φύλων στην ανατροφή των παιδιών».

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς το ΚεΣυΣΕ θα στελεχώσει το ΚΔΑΠ Βελεστίνου με συμβούλους-επιστήμονες στηρίζοντας πολύπλευρα γονείς και παιδιά του ΚΔΑΠ. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι μετά από αίτημα ιδιωτικών παιδικών σταθμών της πόλης μας, το Κέντρο έχει στελεχώσει 4 παιδικούς σταθμούς με Ψυχολόγους, εξειδικευμένους στα παιδιά, δωρεάν για τους γονείς.

Τέλος, εν εξελίξει βρίσκεται η θεματική ενότητα της Ψυχολογίας στην πόλη της Έδεσσας του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου –Πολίτες Εν Γνώσει» την οποία το Κέντρο οργάνωσε και εποπτεύει επιστημονικά εξ ολοκλήρου.

Το ΚεΣυΣΕ προσκλήθηκε από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αρκετά συχνά αυτό το χρονικό διάστημα άλλοτε για να παρουσιάσει το Κέντρο και τη δράση του και άλλοτε για να αναπτύξει συγκεκριμένα θέματα, όπως βία και κακοποίηση γυναικών, προσαρμογή στο σχολείο, η βία στα σχολεία-bullying κλπ.

Τα παραπάνω συνοψίστηκαν σε 20 παρουσιάσεις-ομιλίες. Επιπροσθέτως, σημαντική είναι και η παρουσία του Κέντρου στα ΜΜΕ, αριθμώντας 16 συνεντεύξεις σε εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει αυτό το χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και να πολλαπλασιάζουμε τις δράσεις μας ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ιδρυτικά Μέλη

Μαρία Τόπα, ψυχολόγος Επιστημονική & Διοικητική Υπεύθυνη του Κέντρου

Πόπη Κουφογιάννη, ψυχολόγος

Μαρία Αγιοργίτη, κοινωνική λειτουργός

Μαρία Ξυφώλη, δικηγόρος

Μαρία Παπαθανασίου, ψυχολόγος

Στέλλα Χαλιμούρδα, ψυχολόγος

Επιστημονικοί Συνεργάτες –Μέλη

Κατερίνα Αρώνη, ψυχολόγος

Μαρία Ζαφείρη, ψυχολόγος

Δήμητρα Κοντοχρήστου, ψυχολόγος

Κατερινα Μούτου, ψυχολόγος

Θεοδώρα Πάσχου, λογοθεραπεύτρια

Παναγιώτα Ποτουρίδου, ψυχολόγος

Το ΚεΣυΣΕ πλαισιώνεται και από εξωτερικούς συνεργάτες , αλλά και εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες :

ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ 131
Τ.Κ 38333
ΤΗΛΕΦΩΝΟ 24210.25571
ΒΟΛΟΣ

Με εκτίμηση

Μαρία Τόπα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει