Κανένας προγραμματισμός για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων

Σύμφωνα με απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με έκθεση ιδεών απαντά το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος μαζί με τον βουλευτή Κορινθίας Χρ. Δήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων.
Στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Αντιθέτως, το υπουργείο παραπέμπει σε διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία δεν έχουν καν ξεκινήσει, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες των απομακρυσμένων περιοχών που αγωνιούν και παλεύουν για την επιβίωσή τους. Αυτή η πολιτική της αδιαφορίας και του εμπαιγμού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πλήρη ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου, διότι οι συνθήκες πλέον είναι απαγορευτικές για οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηματικότητας στις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι με το Νόμο 4387/16 καταργήθηκε το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς των συγκεκριμένων επαγγελματιών μέσω του ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές τους εισφορές εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο εξαφάνισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων, με τον τεράστιο όμως συνεκτικό και κοινωνικό ρόλο, απαντάει παραπέμποντας τους συγκεκριμένους επαγγελματίες στη δημιουργία clusters και στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, λες και τα μπακάλικα, τα κουρεία και τα καφενεία είναι θυγατρικές πολυεθνικών και έχουν δυνατότητα ένταξης σε τέτοια προγράμματα. Επιτέλους, ας συνέλθουν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει