Καρδιαγγειακό συμπόσιο στο Βόλο

Στο Βόλο συνεχίζεται για το 2013 η πρωτοβουλία ενημέρωσης και επιμόρφωσης των ιατρών σε θέματα αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την οποία ξεκίνησε η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος (Ε.Π.Β.Ε.) από τον περασμένο Απρίλιο.

Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Οδηγίες Αντιμετώπισης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου στην Καθ’ Ημέρα Πράξη», περιλαμβάνει για την εφετινή χρονιά δυο επιστημονικές εκδηλώσεις, την πρώτη τον Απρίλιο στον Νομό Πέλλας, ενώ σειρά έχει ο Βόλος στις 20 – 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Η εκδήλωση του Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 (ώρες 18:30 – 21:15) και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 (ώρες 09:30 – 21:15) στο ξενοδοχείο Valis (τηλ. 24280 – 97260) με διακεκριμένους ομιλητές και την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Η υλοποίηση του Προγράμματος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει αναλάβει η Ε.Π.Β.Ε. για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της σύγχρονης «μάστιγας» των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδώσει όλες οι διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες και με βάση τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών και μελετών παρατήρησης (ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις – evidence based medicine).

Σε ό,τι αφορά τη συνολική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Β.Ε., Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ κ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος τονίζει ότι «η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος προχώρησε στη διενέργεια αυτού του σημαντικού εκπαιδευτικού Προγράμματος που αποσκοπεί στο να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας και να ανοίξει νέους δρόμους στην καθημερινή κλινική μας πρακτική για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων».

Όπως είναι γνωστό, υπογραμμίζει ο Καθηγητής, σήμερα τα καρδιαγγειακά νοσήματα λαμβάνουν πλέον διαστάσεις παγκόσμιας «επιδημίας», καθώς ευθύνονται για 17.1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο ετησίως, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Ο κύριος εκπρόσωπός τους, η αθηροσκληρωτική νόσος αποτελεί μια από τις ελάχιστες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού που εμφανίζουν μια τόσο μακρά περίοδο «επώασης», με την αθηροσκλήρωση να ξεκινά την προσβολή των αρτηριών μας ήδη από την πρώτη και δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Οι κυριότερες εκδηλώσεις αθηροσκλήρωσης, η στεφανιαία νόσος και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παραμένουν η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής όλων μας, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου ανάπτυξής τους.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτική νόσο και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Εκτός από την υπέρταση, αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα, που αποτελούν στόχο της πρόληψης και βάση της αντιμετώπισης της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ αναδεικνύονται και νεότεροι παράγοντες κινδύνου ή και η στενή σχέση άλλων παθήσεων με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως το Stress και η Κατάθλιψη, η Περιφερική Αγγειακή Νόσος, η Θρομβοφιλία, η Κολπική Μαρμαρυγή και άλλες αρρυθμίες, το Λιπώδες Ήπαρ, συγκεκριμένες Λοιμώξεις, η Αναιμία, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, η Χρόνια Νεφρική Νόσος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Με τη συνεχή εξάλλου επιστημονική έρευνα και την εισαγωγή όλο και πιο εξελιγμένων φαρμακευτικών ουσιών και πιο σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών, διευρύνονται οι δυνατότητες για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς στη «φαρέτρα» των ιατρών προστίθενται συνεχώς νέα «όπλα» με στόχο όχι μόνο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην Διημερίδα της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος που αρχίζει την Παρασκευή και την οποία προσκαλούνται να παρακολουθήσουν όλοι οι ιατροί της ευρύτερης περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει