ΚΚΕ: «Οι πολιτικές εξελίξεις στην τοπική διοίκηση και η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Επανειλημμένα το κόμμα μας, έχει επισημάνει ότι η τοπική διοίκηση είναι αναπόσπαστο όργανο του αστικού κράτους, μηχανισμός για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει τις δραματικές περικοπές των δαπανών από τον Κ.Π. (έως και 70% τα τελευταία χρόνια) προς την τοπική διοίκηση, επιδιώκει την απόλυτη συμμόρφωση των δήμων με τους δημοσιονομικούς στόχους και την πολιτική της Ε.Ε. ολοκληρώνει τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο της.

Εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι το λεγόμενο «Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης» των ΟΤΑ. Αυτό εξειδικεύτηκε στο πρώτο κιόλας μνημόνιο, σύμφωνα και με τον «Καλλικράτη» που είχε προηγηθεί, εμπλουτίστηκε στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο (του ΣΥΡΙΖΑ) και υλοποιείται τώρα με γρήγορους ρυθμούς.

Συνεχίζουν να υλοποιούνται οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, στο προσωπικό, η προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των έργων, πολιτική που είναι εχθρική απέναντι στα συμφέροντα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Το «Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης», στα πλαίσια και του «Παρατηρητήριο των ΟΤΑ», προβλέπει, όταν οι δήμοι αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού τους, την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μέτρων: τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, ακόμα και με κατασχέσεις, την αναστολή προσλήψεων και την επιβολή μετατάξεων, μέτρα που σημαίνουν παράδοση μιας σειράς υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού πλέον δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, την αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, ανταποδοτικά τέλη, δικαιώματα και εισφορές, την αύξηση του συντελεστή επιβολής του ΤΑΠ σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις, την απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ, περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές, κ.ά.

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δήμων είτε είναι υπερχρεωμένοι είτε δεν μπορούν να τηρήσουν τους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας των δραστικών περικοπών των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαίνει ότι όλα αυτά είναι πολύ κοντά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ) και συστήνεται η θέση του «Ελεγκτής Νομιμότητας».

Και σε αυτήν την πολιτική είναι συνυπεύθυνοι δήμαρχοι (ΚΕΔΕ) και περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και η δημοτική αρχή Βόλου. Ανέχονται αυτές τις ρυθμίσεις, τις υλοποιούν, διεκδικούν μάλιστα μεγαλύτερο μερίδιο και αρμοδιότητες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι, που οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητούν να καταργηθούν, αλλά, θέλουν να έχουν μερίδιο από τις εισπράξεις σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Εστιάζουν στη συγκέντρωση πόρων από το ΕΣΠΑ σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, με τη ληστρική αξιοποίηση και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, όπως γίνεται με όλη την κρατική περιουσία. Προωθούν επίσης τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ), χαρακτηριστικό παράδειγμα το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, για να αποπροσανατολίσουν και να ενσωματώσουν τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Τελικά «να βγάλουν λάδι» τους υπεύθυνους της εξαθλίωσης των δημοτών μας.

Ο νέος «Καλλικράτης», που αναμένεται από την κυβέρνηση, στα πλαίσια επέκτασης της ανταποδοτικότητας των κοινωνικών υπηρεσιών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής τους, θα προωθεί την αποκέντρωσή τους από το κράτος στην τοπική διοίκηση, σε ιδιώτες και σε οργανώσεις «κοινωνικής οικονομίας», αναγκάζοντας τα λαϊκά στρώματα να τις χρυσοπληρώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του περιεχομένου της αντιλαϊκής πολιτικής που γενικεύεται στην τοπική διοίκηση είναι και η νέα ΚΥΑ για την «έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος», που εξειδικεύει και προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή νομοθεσία. Διατηρεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικής διαχείρισης του νερού, οδηγεί σε ένα πρόσθετο κόστος παροχής νερού, στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και στους μικρομεσαίους αγρότες, στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους θα προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους προς τους τελικούς χρήστες λαμβάνοντας υπόψη, πέραν του χρηματοοικονομικού κόστους (αναλισκόμενο πάγιο κεφάλαιο, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, κόστος διοίκησης, κ.ά.) και το περιβαλλοντικό κόστος καθώς και το κόστος πόρου. Επιβάλλει υποχρεωτικά και ενιαία το νέο χαράτσι, το λεγόμενο “περιβαλλοντικό τέλος”, στην ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της “προστασίας” των υδάτων.

Η ΚΥΑ εξαιρεί τις “υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση”, δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιρούνται ακόμη από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι «συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων», συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι).

Η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου

Δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο συνεργάτη και συμπαραστάτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση από τη δημοτική αρχή Βόλου. Αδιαμαρτύρητα, εφαρμόζει κατά γράμμα τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς. Διακατέχεται από την ίδια πολιτική αντίληψη μετατροπής του δήμου Βόλου σε επιχείρηση που «πουλά» τις δημοτικές υπηρεσίες στους «πελάτες» κατοίκους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική εντυπωσιασμού με μικροβελτιώσεις της καθημερινότητας, αλλοίμονο αν δεν έκανε τα στοιχειώδη, και με μικροδραστηριότητες στολισμού του κέντρου και «γυαλιστερών» εκδηλώσεων δεν μπορούν, πλέον, να κρύψουν την τραγική υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, όπως η καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί. Έμειναν ή δεν έμειναν παιδιά εργαζομένων εκτός προγράμματος; ή παιδιά ανέργων με τη λογική «αφού μένετε στο σπίτι, τα παιδιά σας δεν έχουν ανάγκη κοινωνικοποίησης».

Επίσης με το κλίμα τρομοκρατίας, εκφοβισμού και καταστολής που η δημοτική αρχή επιβάλλει, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τι λαϊκές αντιδράσεις.

Έχει μετατρέψει το δήμο σε βιομηχανία μηνύσεων, επιδεικνύει τραμπούκικη και απειλητική συμπεριφορά, επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις, μεταθέτει υπαλλήλους και εργαζόμενους του δήμου.

Η δημοτική αρχή απειλεί με πρόστιμα τους φτωχούς κατοίκους των περιφερειακών τοπικών κοινοτήτων (ηλικιωμένους που ζουν με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, ανέργους, μικροαγρότες, κ.ά), για να τους αναγκάσει να πληρώσουν τα χαράτσια στην ύδρευση – άρδευση και εκατοντάδες ευρώ για την τοποθέτηση μετρητών νερού και τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, δηλαδή για παροχές και έργα που έπρεπε να καλύπτονται από τον Κ.Π.

Αξιοποίησε, ακόμη, όλο το κατασταλτικό μηχανισμό που διαθέτει, για να μην ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων στα Αστέρια, για τη μεταφορά του αντλιοστασίου αποχέτευσης έξω από τον οικισμό τους. Η εχθρική της στάση απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα είχε φανεί από τα πρώτα της βήματα στη διαχείριση του δήμου, όταν χλεύαζε τους συνδικαλιστές των ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων που ζητούσαν στήριξη των εργαζομένων που απολύονταν ή την εφαρμογή μέτρων προστασίας των ανέργων.

Έχοντας τη συνδρομή των δημοτικών συμβούλων της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των «ανεξάρτητων» του ΣΥΡΙΖΑ, με ψευδοαντιπαράθεσεις, αποπροσανατολίζουν και συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει για τη λαϊκή οικογενειακή πολιτική που προωθεί στην τοπική διοίκηση και η σημερινή κυβέρνηση. Πολιτική που, όχι μόνο έχει διατηρήσει τα δημοτικά τέλη στα επίπεδα του 2010, αλλά έχει επιβάλει και αυξήσεις (ύδρευση, άρδευση), παρά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και γενικότερα του λαϊκού εισοδήματος. Επιπλέον, τα «μεγάλα» έργα έχουν «βαλτώσει». Οι ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για έργα που εντάσσονται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΕΣΠΑ 2014–2020,έργα που έπρεπε να έχουν γίνει «χθες». Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς υποβάθμισης.

Πιο συγκεκριμένα:

Δρόμοι «βομβαρδισμένοι, πεζοδρόμια απροσπέλαστα, κοινόχρηστοι χώροι σε εγκατάλειψη, παιδικές χαρές ανύπαρκτες, υποδομές για ΑΜΕΑ ελάχιστες, πεζόδρομοι σε αποσύνθεση.

Καθαριότητα ανεπαρκής, κάδοι ανοιχτοί και άπλυτοι, επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Ύδρευση και άρδευση: πανάκριβα τέλη, ελλείψεις και απώλειες νερού, ακατάλληλο δίκτυο, ανυπαρξία έργων «συγκέντρωσης» πόσιμου νερού, πηγές, υδρομαστεύσεις και δεξαμενές ασυντήρητες και ακαθάριστες, κανένας σχεδιασμός ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου πλούτου. Επικίνδυνα εύθραυστος και ασυντήρητος ο βιολογικός καθαρισμός.

Κυκλοφοριακό: συνεχίζεται το χάος στο κέντρο της πόλης, περιφερειακός, σύνδεση με Αθηνών και ημιορεινή χάραξη Αγριά – Λεχώνια, διαιώνιση του προβλήματος με την μονοδρόμηση του τούνελ «όνειρα θερινής νυχτός», πάρκινγκ Φιλελλήνων: « το στοιχειό της πόλης».

Πρόγραμμα σχολικής στέγης δεν υπάρχει,σχολεία σε εμπόλεμη κατάσταση, συντήρηση σχολικών υποδομών ελλιπέστατη, αντισεισμικός έλεγχος δεν υπάρχει.
Περιβάλλον: «μεγάλος ασθενής», αερορύπανση (αιωρούμενα σωματίδια, αιθαλομίχλη, φωτοχημικό νέφος), υποβάθμιση – έλλειψη αστικού πρασίνου, απόρριψη επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ, παιχνίδια με τους ιδιώτες, μέτρα προστασίας των κατοίκων Παλαίου Λιμεναρχείου ανύπαρκτα, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ελλιπείς περιβαλλοντικοί έλεγχοι, κ.ά.

Ελλείψεις σε προσωπικό, εντατικοποίηση εργασίας και κινητικότητα, συμβασιούχοι, αδυναμία κάλυψης των αναγκών, υποβάθμιση του έργου των δημοτικών υπηρεσιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου και το ΚΚΕ διεκδικούν και παλεύουν για:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων και των υποδομών.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (“Καλλικράτης” – μνημόνια – εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες σε ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων δήμων και περιφερειών.
Επαρκής στελέχωση των βρεφικών – παιδικών σταθμών, χωρίς τροφεία,”Βοήθεια στο Σπίτι”, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΑμεΑ, ΚΑΠΗ, κ.λπ. με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά».
Μείωση των ανταποδοτικών τελών και τιμολογίων ύδρευσης στους ανέργους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν το αγώνα τους, με τις λαϊκές επιτροπές και τα σωματεία τους και να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση και τις υπηρεσίες σε εμπόρευμα.
Να ανατρέψουν την πολιτική ανταποδοτικότητας που προωθεί η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και αυτή η δημοτική αρχή και να διεκδικήσουν το σύγχρονο αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον που δικαιούνται και την άμεση στήριξη άμεσα όλων αυτών που πλήττονται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει