Κριτική και προτάσεις από τον Πάρι Μουτσινά σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις σχετικές προτάσεις, όπως έφτασαν στο e-Volos.gr:

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχεδίου νόμου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες ρυθμίσεις για εντελώς άσχετα μεταξύ τους ζητήματα – κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης-, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινας προέβη σε τεκμηριωμένη κριτική, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις για τα επιμέρους άρθρα.
Για το βασικό μέρος του νομοσχεδίου των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων ο κ. Μουτσινάς ανάφερε: «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης επιμέρους συστημάτων αποτελεί ένα σοβαρότατο βήμα για την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και λειτουργίας του Δημοσίου. Από αυτήν την άποψη, θα έλεγα ότι έχουμε αργήσει πάρα πολύ στο θέμα αυτό και ότι το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό και δεν είναι ολοκληρωμένο. Παράλληλα, θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει κάτι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, που είναι η αντιμετώπιση της πολυνομίας. Η πολιτική εφαρμογής και αξιοποίησης των συστημάτων αυτών θα πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνίας και των μικρών επιχειρήσεων.

Όσο αφορά, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο νομίζω ότι έχει αρκετή γραφειοκρατία και πρέπει αυτή να απλοποιηθεί. Για το παράνομο εμπόριο, άρθρα 39 και 40, υπάρχει ένα ζήτημα νομιμότητας. Αντιμετωπίζεται ως ένα βαθμό από το νομοσχέδιο, όμως στη βάση του είναι βαθιά πολιτικό. Η πάταξη του παραεμπορίου δε γίνεται με το κυνήγι των «φτωχοδιαβόλων» και των παράνομων μικροπωλητών, οι οποίοι και αυτοί βέβαια πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το παράνομο εμπόριο πρέπει να πατάσσεται στην πηγή, δηλαδή στα μεγάλα κυκλώματα των παράνομων δικτύων των λαθρεμπόρων εντός και εκτός της χώρας, με διακρατικές συνεργασίες. Πρωτίστως, όμως και παράλληλα, το Κράτος πρέπει να στηρίζει το νόμιμο εμπόριο, με μέτρα όπως η δίκαιη φορολογία, ώστε να διευκολύνονται οι έμποροι και να μην δουλεύουν μόνο για τους φόρους. Άρα, ένας φορολογικός σοβαρός μεταρρυθμιστικός νόμος θα πρέπει να εξυπηρετεί και το εμπόριο.

Όσο αφορά το ημερήσιο τέλος στις λαϊκές αγορές, πρέπει να υπάρχει ισοτιμία ανάμεσα στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες πωλητές. Οι οργανισμοί των λαϊκών αγορών πρέπει να ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τον θεσμό της περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης να ορίζει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. των οργανισμών. Σε σχέση με τις αγορές παραγωγών και κυρίως των βιολογικών προϊόντων, πιστεύω ότι αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο κενό και πρέπει να προχωρήσουν για να προωθηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό σύστημα στον έλεγχο εκροών των καυσίμων, πρέπει, επιτέλους, να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά και δεν μπορεί να πάει αυτό με τη λογική του στρουθοκαμηλισμού. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι πρατηριούχοι ,ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια και τους διακινητές καυσίμων, για να έχουμε χτύπημα του λαθρεμπορίου, το οποίο θα αποδώσει στο κράτος πάνω από 1 δις. ευρώ το χρόνο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια και να τελειώνει αυτή η αναβλητικότητα, όσον αφορά την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μουτσινάς και με αφορμή τις ρυθμίσεις για την συγκρότηση των Δ.Σ. των οργανισμών των λαϊκών αγορών, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην «ποντάρει» στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος για να προωθήσει τις πολιτικές της και επέμενε να συμμετέχουν δύο αντιπρόσωποι από τις ομοσπονδίες των παραγωγών και δύο από τις ομοσπονδίες των επαγγελματιών.

Τέλος, όσον αφορά το άρθρο 44 το οποίο διέλυε ουσιαστικά το επάγγελμα των αρτοποιών, που τελικά απεσύρθη μετά την έντονη αντίδραση βουλευτών, ο κ. Μουτσινάς ζήτησε να μην επανεισαχθεί στο επείγον νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κοροϊδία και για τους αρτοποιούς και για την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει