Κ. Καρτάλης: Η αλήθεια για τη λιμνοδεξαμενή Ξηριά

Με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει με το έργο της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης δήλωσε:

«Είναι αληθές ότι το έργο είχε (προ)ενταχθεί τον Ιούνιο του 2009 από την προηγούμενη Κυβέρνηση μετά από έντονη διεκδίκηση του Δήμου Αλμυρού αλλά και των βουλευτών του Νομού. Αληθές όμως είναι επίσης ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έληξαν λίγο πριν το τέλος του 2009 με αποτέλεσμα το έργο να μην θεωρείται ώριμο προς χρηματοδότηση. Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την έγκαιρη αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων. Επιπροσθέτως τότε διαπιστώθηκε ότι απαιτείτο και επικαιροποίηση της τεχνικής μελέτης που συνόδευε το έργο.

Θα μας ήταν εύκολο να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ για προχειρότητα. Δεν το κάναμε γιατί το τελευταίο που ενδιαφέρει τον πολίτη, πια, είναι το ένα κόμμα να καταγγέλλει το άλλο. Προτιμήσαμε να επενδύσουμε στην προσπάθεια να σωθεί το έργο και πάντα ήμασταν φειδωλοί στις δηλώσεις μας καθώς το έργο είχε μπροστά του πολλά εμπόδια να ξεπεράσει.

Παρά τα προβλήματα, το έργο διατηρήθηκε ως (προ)ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» σε συνέπεια με σχετικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (μεταξύ άλλων βλ. και συνάντηση Κ. Καρτάλη και Δημάρχου Αλμυρού Ε. Χατζηκυριάκου με Υπουργό Κ. Σκανδαλίδη).

Από τότε ξεκίνησε μια αγωνιώδης και εντατική προσπάθεια από το Δήμο Αλμυρού, με προσωπική παρακολούθηση από το Δήμαρχο Ε. Χατζηκυριάκο και με τη στήριξή της πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Π. Γερακούδη και της δικιάς μου, ώστε να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και κυρίως να δοθεί απάντηση στην τεράστια έλλειψη που είχε διαπιστωθεί στις μελέτες – αλλά και στις αδειοδοτήσεις – ως προς την απόθεση του μεγάλου όγκου των προϊόντων εκσκαφής.

Στην πορεία εγκρίθηκαν οι τεχνικές λύσεις και ξεπεράστηκε το θέμα των περιβαλλοντικών όρων. Όμως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και αν και το έργο παρέμεινε (και παραμένει) ενταγμένο, εντούτοις το προσπέρασαν άλλα εξελισσόμενα έργα που διέθεταν την απαιτούμενη τεχνική ωριμότητα.. Σήμερα γίνεται προσπάθεια ώστε το έργο να «κερδίσει» τη χρηματοδότησή του στην εξελισσόμενη αναθεώρηση των έργων που χρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά κονδύλια. Το βέβαιο είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πλήρως αποδεχθεί την κρισιμότητα αλλά και την χρησιμότητα του έργου (στήριξη αγροτικής οικονομίας, διασφάλιση υδατικού ισοζυγίου, διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας) και για το λόγο αυτό το διατηρεί ως ενταγμένο.

Συνεχίζουμε με το Δήμαρχο Αλμυρού να υποστηρίζουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο της αναθεώρησης/επικαιροποίησης που εξελίσσεται στα έργα που χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς Πόρους. Τέλος οφείλω για την πληρότητα της ενημέρωσης, οφείλω να επισημάνω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ενέταξε στο «Αλ. Μπαλτατζής» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έργα με προϋπολογισμό που ήταν υπερδιπλάσιος του διατιθέμενου από την Ε.Ε.. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει