Κ. Πουλάκης: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πυλώνας ανάπτυξης

Με αφορμή τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου «Αθηνά», και τις συνακόλουθες προτάσεις για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εκείνο της Στ. Ελλάδας και τη μεταφορά τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο βίαιος και πρόχειρος ανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που προωθείται από την κυβέρνηση δεν θα περάσει. Οι προτεινόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων, η περιφορά ανά την επικράτεια τμημάτων, απλώς και μόνο για τον “καθησυχασμό” των τοπικών αντιδράσεων, η συνολική απαξίωση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν υπακούουν σε κανένα ακαδημαϊκό, επιστημολογικό, χωροταξικό ή και οικονομικό κριτήριο. Το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει τυχόν υλοποίηση των μέχρι σήμερα εξαγγελιών και φημών θα είναι η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η έξωση χιλιάδων φοιτητών από το εκπαιδευτικό σύστημα και η ενίσχυση του μεταναστευτικού κύματος φοιτητών και νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, καθώς και η διευκόλυνση της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ.
Ο εξορθολογισμός της γεωγραφικής και επιστημονικής κατανομής των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει με όρους μνημονιακών επιταγών και ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών, αλλά απαιτεί έναν μακρόπνοο δημοκρατικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά, γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα.
Ειδικότερα ως προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η 25χρονη πορεία του, το επίπεδο του παραγόμενου σε αυτό εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και η συμβολή του στην εν γένει αναβάθμιση της περιοχής, αποδεικνύουν ότι αποτελεί κρίσιμο για τη Θεσσαλία και συνολικά την κεντρική Ελλάδα θεσμό. Για το λόγο αυτό, ως “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας” είμαστε κάθετα αντίθετοι, όπως και το σύνολο πιστεύουμε της τοπικής κοινωνίας, στα διακινούμενα σενάρια περί συγχώνευσής του ή μεταφοράς τμημάτων του.
Πάγια άποψή μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η άμεση συνεργασία του με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές σε ζητήματα αναπτυξιακού σχεδιασμού, εντοπισμού και αντιμετώπισης σημαντικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων και η ανάδειξή του ως πόλο έλξης και ζύμωσης όλων των σημαντικών πνευματικών δυνάμεων που διαθέτει η Θεσσαλία».
Μπορεί επίσης να σας αρέσει