Λέσχης εργαζομένων & νεολαίας Βόλου: Προετοιμάσου για το αύριο της χειραφέτησης των εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ και Παπαστράτος «εκπαιδεύουν» για την αύξηση της κερδοφορίας τους

«Το συμφερότερον, κατά την άποψίν μου,
είναι να αποφασίσωμεν με ότι πρόβλημα ελύθη
Και να το παραδώσωμεν στη λήθη

Την άποψή σας να τη βράσουμε! Η ανεργία,
πληγή και παιδεμός του τόπου,
θα λείψει μοναχά την μέρα όπου
θα μπείτε εσείς στην ανεργία!»

(Αχ αυτή η ανεργία Μπ. Μπρέχτ)

Έχεις εκπαιδευτεί, μετεκπαιδευτεί, έχεις κάνει πρακτική, έχεις παρακολουθήσει πρόγραμμα μαθητείας, σεμινάρια, επιμορφώσεις, προγράμματα κατάρτισης. Έχεις εργαστεί ανασφάλιστος/η, με ωράρια λάστιχο και χωρίς δικαιώματα. Να τελειώνουμε με την υποκρισία μια και καλή! Με όλα αυτά τα προγράμματα το μόνο που επικαιροποιείται είναι η όλο και χειρότερη θέση μας στο πεδίο της εργασιακής εκμετάλλευσης. Η διαρκής κατάτμηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, οι όλο και πιο εξειδικευμένες επαγγελματικές πιστοποιήσεις, η επικαιροποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δεν είναι μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά πολιτικές μεθοδεύσεις στην υπηρεσία της κεντρικής πολιτικής επιλογής της Ε.Ε., των αστικών πολιτικών δυνάμεων – κυβερνήσεων και των εργοδοτών για εκτόξευση της ανεργίας, ώστε να βρίσκεται σε ομηρία το πιο παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένας τύπος εργαζόμενου που συντηρείται υποτυπωδώς, ώστε να είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμος, ενώ παράλληλα καλλιεργείται η συνείδηση του ως διαρκώς ανέτοιμου να εργαστεί με αξιώσεις στην αμοιβή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη σύνταξη, στις άδειες, στην απεργία. Ενός εργαζόμενου έρμαιου των εργοδοτικών ορέξεων, αδύναμου να διεκδικήσει όχι μόνο όσα του ανήκουν από τον πλούτο που παράγει, αλλά και την ίδια την απόκτηση εμπειρίας μέσα από την εργασία του, αμειβόμενος/η γι αυτή.

Η μεγαλύτερη μαεστρία του συστήματος είναι να παρουσιάζει τις πολιτικές του επιλογές σαν κοινωνικά προβλήματα που επιδιώκει να λύσει. Έτσι λοιπόν δημόσιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και επιχειρηματικοί κολοσσοί κόπτονται να καταπολεμήσουν την ανεργία, προσφέροντας όλο και πιο εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία φιγουράρουν στις ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας σαν χρυσές ευκαιρίες που θα εξασφαλίσουν εργασία σε όσους/ες τα παρακολουθήσουν. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και βρίσκεται υπό την εποπτεία του, ανακοίνωσε ακόμα ένα τέτοιο πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «[…] τα προγράμματα σχεδιάζονται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε καταρτισμένο προσωπικό». Η μόνη μέριμνα του ΣΕΒ είναι η προάσπιση της κερδοφορίας του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου, μέσω της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, των εργολαβικών σχέσεων εργασίας, της μείωσης του ενεργειακού και μισθολογικού κόστους των βιομηχανιών και της εργοδοσίας! Από την άλλη η Παπαστράτος ΑΒΕΣ, αξιοποιώντας στο έπακρο το μανδύα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, πλασάρεται ως κοινωνικά ευαίσθητη με χορηγίες και προγράμματα εκπαίδευσης σε καπνοπαραγωγικές περιοχές και πρόσφατα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία, με αφορμή την καταψήφιση δωρεάς Η/Υ από την επιχείρηση σε σχολεία της περιφέρειας (Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες… Επιχειρηματικά παιχνίδια με «δωρεές της PHILIP MORRIS στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας», 10/8/15), η Παπαστράτος ΑΒΕΣ, θυγατρική της PHILIP MORRIS από 2003, στοχεύοντας στο μονοπώλιο καπνών, αξιοποίησε τη συγκυρία των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που είχαν ήδη μειώσει κατά δεκάδες χιλιάδες τόνους την παραγωγή από την εφαρμογή της ΚΑΠ το 2006. Σύναψε συμφωνία απορρόφησης του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού με την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ το 2013, ισχυροποιώντας έτσι την παρουσία της στην αγορά, επεξεργασία και διακίνηση καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με σχόλια πρώην καπνοκαλλιεργητών σε δημοσιεύματα, η εταιρεία σταδιακά αγόραζε σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές το κιλό των καπνών που είχε δεσμευτεί να απορροφά, συμβάλλοντας έτσι στο ξεκλήρισμα των αγροτών καπνοπαραγωγών. Την ίδια περίοδο επίσης ανέπτυξε ιδιωτικό δίκτυο διανομής τσιγάρων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πρατηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βγάζοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα οι πρατηριούχοι που επλήγησαν δικαιώθηκαν δικαστικά, επιβάλλοντας ασφαλιστικά μέτρα στην επιχείρηση.

Το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το αύριο» μας εμπαίζει απροκάλυπτα, υποσχόμενο να εκπαιδεύσει σε επαγγελματικά πεδία που η μαύρη κακοπληρωμένη εργασία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν, με γνώμονα την εξασφάλιση επαγγελματικών προοπτικών «στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μόνο που οι ανάγκες της οικονομίας δεν είναι οι ανάγκες του κόσμου που παράγει τον πλούτο, δεν είναι οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Οι ανάγκες της οικονομίας είναι οι ανάγκες του ΣΕΒ, της Ε.Ε., της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των εγχώριων αστικών πολιτικών δυνάμεων. Κανείς από εμάς δεν έχει ανάγκη την αύξηση της εργοδοτικής κερδοφορίας. Οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες του κόσμου της κοινωνικής πλειοψηφίας, στις πλάτες του οποίου συντηρείται το οικονομικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι η συντριβή του συστήματος της εκμετάλλευσης της εργασίας από τις οικονομικές ολιγαρχίες και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Οι δικές μας ανάγκες είναι να κερδίζουμε από τον πλούτο που εμείς οι ίδιοι παράγουμε. Οι ανάγκες μας θα καλυφθούν οριστικά, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η ανεργία δεν είναι τιμωρία λόγω ανέντιμου πρότερου βίου, προσαρμογή σε μια έκτακτη κατάσταση ή σημείο των καιρών που θα περάσει μεταφυσικά. Είναι η πολιτική τους επιλογή για να μπορέσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους! Η δική μας ανάγκη είναι η ανατροπή τους και η χειραφέτηση της εργασίας από τα προγράμματα ανάπτυξης της κερδοφορίας τους! Η ανεργία θα λείψει την ημέρα που αυτοί δε θα υπάρχουν! Και ο μόνος δρόμος για να το καταφέρουμε είναι η οργάνωση της δικής μας κοινωνικής τάξης!

Δε δεχόμαστε τα κροκοδείλια δάκρυα των βιομηχάνων για την απαξίωση της εργασίας και την κοινωνική καταστροφή, που οι ίδιοι δημιούργησαν!
Απορρίπτουμε κάθε χορηγία/δωρεά/φιλανθρωπία από τον κόσμο της εργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου, που με θράσος αυτοπροβάλλεται στον τόπο του εγκλήματος ως «σωτήρας» ανέργων – μελλοντικών εργαζόμενων!
Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στα επικοινωνιακά παιχνίδια όσων μας κλέβουν τη ζωή, την ώρα που εδραιώνουν το έδαφος για την πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας για ένα ξεροκόμματο και την κοινωνική αποδοχή της καταπάτησης της αξιοπρέπειας μας!
Καμία συμμετοχή άνεργου/ης στα προγράμματα του ΣΕΒ και των γραφείων Δημοσίων Σχέσεων των Βιομηχανιών, που απαξιώνουν πτυχία και εργασιακή εμπειρία, εξομοιώνοντάς τα με ολιγόμηνα προγράμματα εκπαίδευσης και σεμινάρια!
Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης όσων μας αξίζουν απαξιώνοντας στην πράξη το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το αύριο» και τη χυδαία «κοινωνική ευαισθησία» τους!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει