Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου: Μπλόκα παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τις τελευταίες ημέρες φτωχοί και μικροί αγρότες παλεύουν σε όλες τις περιοχές της χώρας για τη διατήρηση του δικαιώματός τους να ζουν από την εργασία τους στη γη που καλλιεργούν. Φτωχοί και μικροί, καθώς η κυβέρνηση και οι νόμοι της, σε αλληλεπίδραση με τις κατευθύνσεις και τους σχεδιασμούς της ΕΕ, φρόντισαν μέσω του ορισμού των «κατ επάγγελμα αγροτών» (μητρώο αγροτών), την κατανομή των επιδοτήσεων (στη βάση της ΚΑΠ), τη συγκέντρωση της γης (που επέβαλε η καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην ύπαιθρο) και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής ( μονοπώληση των αγροτικών εφοδίων από μεγάλες πολυεθνικές) να οριοθετήσουν ποιος θα έχει δικαίωμα να παράγει και να ζει από τη γη.

Έτσι οι μεγάλοι αγρότες των μεγάλων κάμπων έχοντας εξασφαλίσει (κάποιοι πρόσκαιρα…) πως θα βγουν νικητές στον ανταγωνισμό με τους μικρούς αγρότες και κυρίως με τους φτωχούς της πόλης και του χωριού που συμπλήρωναν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα με διάφορες εποχιακές κυρίως εργασίες ως μισθωτοί, δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να βρεθούν στο δρόμο.

Η κοινωνική σταθερότητα στην οποία υποκλίνονται εξάλλου όλα τα αστικά πολιτικά ρεύματα και η επιζητούμενη κυβερνητική εναλλαγή με όρους συνέχισης της αντιλαϊκής επέλασης από τη ΝΔ και τους άλλους μνηστήρες της κυβερνητικής εξουσίας, προϋποθέτει μια πολιτική αναμέτρηση αποστειρωμένη από τους πάντα επικίνδυνους κοινωνικούς αγώνες.

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να ορίσουμε με τι και με ποιους είμαστε για να μπορέσουν οι σημερινοί αγώνες να νικάνε. Είμαστε με τους χιλιάδες ανθρώπους που είτε γύρισαν στην καλλιέργεια της γη για να βρουν μια διέξοδο, είτε γεννήθηκαν μέσα στην αγροτική παραγωγή και προσπαθούν να ζήσουν από το μόχθο τους.

Είμαστε με τους χιλιάδες νέους και νέες, ντόπιους και μετανάστες που δουλεύουν τη γη με όρους σύγχρονων σκλάβων. Γιατί για εμάς αγρότης είναι αυτός που παράγει και καλλιεργεί και όχι αυτός που βλέπει τον εαυτό του ως επιχειρηματία της υπαίθρου. Είμαστε με τους αγώνες που θα ξεφεύγουν από το εθιμοτυπικό και συμβολικό πλαίσιο. Που δε θα τελειώνουν με κακόγουστες ανταλλαγές τσίπουρών με την εκάστοτε κυβέρνηση. Που δε θα κάνουν μπλόκα στα όρια και στα πλαίσια που επιτρέπονται από την αστυνομία και συνολικά από την αστική νομιμότητα.

Παλεύουμε για πραγματικά μπλόκα που θα διεκδικούν το μπλοκάρισμα της καπιταλιστικής κερδοφορίας προξενώντας κόστος στην αστική πολιτική. Που θα μπλοκάρουν τη θεσμική ομαλότητα και τον κυβερνητικό μηχανισμό τοπικά και κεντρικά. Που θα εισβάλουν στα μεγάλα αστικά κέντρα διεκδικώντας τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη δράση την ενότητα με την άνεργη πλειοψηφία. Που τελικά θα διεκδικούν μια νίκη που θα είναι ικανή να εξασφαλίσει ποιοτική και φτηνή διατροφή για όλο το λαό και αξιοπρεπή εργασία για τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού.

Για να ζήσουμε όμως αλλιώς πρέπει και τα πράγματα να γίνουν αλλιώς. Δε γίνεται να μην υπάρχουν δούλοι στα χωράφια όσο όλα τα αγροτικά εφόδια ελέγχονται από πολυεθνικές. Δε γίνεται να ζήσει ο φτωχός αγρότης όσο σκέφτεται το πώς θα επιβιώσει μόνος του, το πώς θα οργώσει μόνος του, το πώς θα σπείρει μόνος του. Η λύση και η απελευθέρωση βρίσκεται στη συλλογική διαχείριση της γης και των μέσω παραγωγής από τους φτωχούς αγρότες και τους εργάτες γης, ενάντια στους μεγάλους αγρότες, τις εταιρίες τους και τις πολυεθνικές. Στην κοινωνικοποίηση όλων των βασικών βιομηχανιών που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Στο σπάσιμο τελικά του πλαισίου της ΕΕ και της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τον καθορισμό των παραγωγικών προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού.

Στη βάση αυτή καλούμε όλη την εργαζόμενη πλειοψηφία, τους ανέργους και τη νεολαία, να στηρίξει τα αγροτικά μπλόκα. Τώρα είναι η ώρα να κηρυχτούν απεργίες, να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων και δημοσίων κτηρίων, να υπάρξει μια πραγματική κλιμάκωση που θα δίνει προοπτική και ελπίδα. Να κάνουμε τη σπίθα φωτιά που θα κάψει τη μνημονιακή σταθερότητα. Να σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου για να μπορέσουμε να νικήσουμε όλοι μαζί. Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας χωρίς εκπροσώπους και διαμεσολαβητές. Να παλέψουμε για αυτό που μας ανήκει γιατί κανείς δε θα μας το δωρίσει.

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου
Μεταμορφώσεως 19

Μπορεί επίσης να σας αρέσει