Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας στον Βόλο

Μέσα σε σχεδόν 3 χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ έχουν περάσει μέτρα που έβρισκαν εμπόδια για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαγράφοντας κατακτήσεις που ο λαός με τους αγώνες του είχε επιβάλει για πάνω από μισό αιώνα. Χρησιμοποίησαν ως «δούρειο ίππο» το χρέος, ώστε να μας επιβάλουν τα Μνημόνια και τις αποφάσεις της Τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Μας λένε ότι αν δεν υπακούσουμε θα πτωχεύσουμε, τη στιγμή που ήδη το 35% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, ένας στους τέσσερεις είναι άνεργος, και οι νέοι του τόπου μας φεύγουν πάλι στην μαύρη ξενιτιά.

Έχουμε καταλάβει πια ότι αν δεν τους σταματήσουμε, οι “θυσίες” και τα μέτρα θα συνεχίζονται δίχως τελειωμό. Οι ζωές μας, οι δουλειές μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας καύσιμο μπας και ξεπεράσουν οι καπιταλιστές την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν μέσα στην απόλυτη πλεονεξία του συστήματός τους. Την ίδια στιγμή αυτοί που ευθύνονται για την κρίση συνεχίζουν να ζουν στις επαύλεις τους και να θησαυρίζουν από το μόχθο των εργαζομένων, εκστομίζοντας με θράσος “ μαζί τα φάγαμε ”. Ρίχνουν φράγκα και δημοσιότητα στους φασίστες, γιατί ξέρουν: Η μόνη λύση να γλυτώσουν είναι να βάλουν τους φτωχούς να μαλώνουν μεταξύ τους για ένα 20ευρω στα χωράφια, για μια χούφτα ψωμί.

Ο λαός μας τα τελευταία χρόνια έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει μια πολύμορφη και ηρωική μάχη ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες του. Παρόλα αυτά μια σειρά αδυναμιών απομάκρυναν τη δυνατότητα ενός αποφασιστικού χτυπήματος στην κυρίαρχη πολιτική που θα δώσει ανάσα στους ανθρώπους του μόχθου. Αυτές τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν μέσα στην πάλη μπορούμε να τις υπερβούμε μόνο με μια τομή τόσο στον τρόπο οργάνωσης των αγώνων μας, όσο και στην κατεύθυνση που θα λαμβάνουν αυτοί. Χρειάζεται να πάμε πίσω, για να πάμε μπροστά: Τότε που οι εργάτες παλεύανε για έναν καλύτερο, ριζικά διαφορετικό κόσμο. Τότε που ο άνεργος δεν ήταν ανταγωνιστής, αλλά ταξικό αδέρφι. Στις χρυσές σελίδες της Φεντερασιόν όπου έλληνες, τούρκοι, σλάβοι κι εβραίοι εργαζόμενοι πάλευαν μαζί ενάντια στον πόλεμο και την εργοδοσία. Στο εργατικού ΕΑΜ που αγωνιζότανε ενάντια στην πείνα, την επιστράτευση, τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. ΤΩΡΑ μαζί στον αγώνα της ζωής μας εργαζόμενοι κι άνεργοι, σταθερά και ελαστικά απασχολούμενοι, Έλληνες και μετανάστες, νέοι και μεγαλύτεροι. Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Είμαστε ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των τοπικών τους εκφραστών τύπου ΕΚΒ, που με τις θέσεις και την πρακτική τους συναινούν στα μέτρα, σπέρνουν την απογοήτευση, κινούνται στη λογική του «κοινωνικού εταίρου» θαρρείς και οι καπιταλιστές έχουν από κοινού τις επιχειρήσεις τους μαζί μας.

Εμείς που προχωράμε στην δημιουργία της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας στο Βόλο είμαστε εργαζόμενοι, ελαστικά απασχολούμενοι και άνεργοι. Μαζί μας άνθρωποι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που προχωράνε σε ανάλογες κινήσεις. Αφορά όλους εμάς που δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις ψεύτικες υποσχέσεις εκείνων που θησαυρίζουν από τον κόπο μας, βάζοντας ταφόπλακα στο μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

Βασικοί στόχοι της Λέσχης είναι πρώτον να συμβάλει στην οργάνωση όλης της θιγόμενης πλειοψηφίας σε ταξική κατεύθυνση κυρίως σε επίπεδο γειτονιάς. Ιδιαίτερα στα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που ο γραφειοκρατικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός τα αντιμετωπίζει ως «αόρατα». Τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τους εργαζόμενους που δεν έχουν συνδικαλιστική έκφραση. Στόχος μας είναι από τη μία αυτή η οργάνωση να δώσει μια νέα πνοή στο εργατικό κίνημα, αλλά να συμβάλει και αυτοτελώς μέσα από τη μαχητική διεκδίκηση.

Δεύτερον θέλουμε να βρούμε τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της εργασίας, μακριά από την υποκριτική φιλανθρωπία τύπου ΣΚΑΪ, μακριά από την “αλληλεγγύη του ρουσφετιού” των αστικών κομμάτων και των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η προσπάθεια αυτή της Λέσχης θα κρίνεται τόσο στην ικανότητα να στηρίζει τα μέλη της στον αγώνα για επιβίωση μέσα στην κρίση, όσο και στο να αναπτύσσει αποτελεσματικά την αλληλεγγύη μέσα στην τοπική κοινωνία. Στόχος μας δεν είναι να “πουλήσουμε φιλανθρωπία”. Ωφέλειες από τις παραπάνω δράσεις προϋποθέτουν μια αγωνιστική στάση ζωής και συμμετοχής στο συλλογικό αγώνα. Θα είναι έκφραση της συλλογικής αντίστασης και όχι της διαχείρισης της φτώχειας μας. Για μας, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και των καταπιεσμένων είναι ένα από τα μεγαλύτερά τους όπλα εφόσον συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα αυτά που σήμερα μας κλέβουν: το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο για όλους, τη δημόσια υγεία για όλους, την κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Τέλος, θέλουμε μέσα και μέσω της Λέσχης να συμβάλουμε στην αναγέννηση του εργατικού πολιτισμού και θεωρίας. Μια προσπάθεια να διαμορφώσουν οι εργαζόμενοι τους δικούς τους «διανοούμενους» με επιμόρφωση αυτών των ίδιων μέσω δανειστικής βιβλιοθήκης, διαλέξεων, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών ομάδων κ.α. Μια προσπάθεια να γνωρίσουμε την ιστορία του εργατικού κινήματος, την περηφάνια αυτών που πάλεψαν να πάρουν πίσω τον κλεμμένο κοινωνικό πλούτο που παράγανε και να απελευθερώσουν την κοινωνική πλειοψηφία από την φτώχεια και την εκμετάλλευση. Συγχρόνως, θα προσπαθήσουμε να συγκροτηθεί μια πρόταση ενός λαϊκού πολιτισμού που τα μέλη του θα παράγουν με δικά τους μέσα, με βάση τις ανάγκες και τις δικές τους αναζητήσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης, υιοθετώντας ως αποφασιστικό όργανο αποφάσεων της Λέσχης τη Γενική Συνέλευση των μελών της. Συνειδητά, επιδιώκουμε μία σωματειακού τύπου συλλογικότητα η οποία θα στηρίζεται στη συναγωνιστική προσφορά, ευθύνη και λογοδοσία.

Η προσπάθεια για την λέσχη εργαζομένων και νεολαίας δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα και το αλάθητο. Γνωρίζουμε ότι θα έχει έντονα τα στοιχεία πειραματισμού, σε μια εποχή όπου από τη μια ο συλλογικός κοινωνικός πλούτος φέρνει πιο κοντά από ποτέ την δυνατότητα μιας κοινωνίας πραγματικής ελευθερίας, και από την άλλη επειδή οι καπιταλιστές τον κλέβουνε μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εργαλείο φτώχειας, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους άνεργους, τους μετανάστες του Βόλου να συμμετάσχουν ενεργά στην δημιουργία Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας στην πόλη μας.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12 ΩΡΑ 19:00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 19

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει