Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ στο Βόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με τη μαζική συμμετοχή εργατών, αυτοαπασχολούμενων, νέων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας της Τ.Ε. Βόλου, Βασίλης Μεταξάς. Μετά την ομιλία ακλούθησε πορεία με το κεντρικό πανό της οργάνωσης να γράφει: «Όχι στη νέα συμφωνία. Αρκετά πληρώσαμε. Ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς τόνισε τα εξής:

Εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μαθητές και σπουδαστές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών

Το κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνεται σε εσάς, ανεξάρτητα το τι ψηφίζετε, ποια είναι η πολιτική σας τοποθέτηση. Εσείς για άλλη μια φορά και με τη νέα κυβέρνηση θα πληρώσετε με πιο βάρβαρα μέτρα, με το τρίτο μνημόνιο, όπως με τα δύο προηγούμενα, όπως με τα αντιλαϊκά μέτρα πριν τα μνημόνια, το λογαριασμό για όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων.

Εσείς πρέπει τώρα να πείτε: Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δανειστών. Όχι στη νέα συμφωνία! Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους!

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό και αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά και τους τελευταίους πέντε μήνες. Πέντε μήνες τώρα, η καλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα είναι η καθημερινή προσεγμένη επιχείρηση μετάλλαξης του όποιου ριζοσπαστισμού τμημάτων του λαού σε πλήρη ενσωμάτωση, σε πλήρη αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής, των μονόδρομων του κεφαλαίου.

Διαλέξτε το δρόμο της ρήξης! Συμπόρευση με το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα, στη γειτονιά, στο κίνημα των μικρών ΕΒΕ, στις σχολές και τους χώρους μάθησης.
Έχουμε τώρα άμεσα καθήκοντα όλοι μας! Τώρα πρέπει να αντιπαλέψουμε στο δρόμο, σε κάθε χώρο τη νέα συμφωνία, να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς καμία αναμονή για το πότε θα καθαρογραφεί, αν θα έρθει με δόσεις, μισή τώρα και μισή το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Τώρα, λοιπόν, να δυναμώσουμε τη λαϊκή δράση. Αυτό είναι που θα ανακόψει τα μέτρα, θα ανοίξει δρόμο για την ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων.

Διαλέξτε αυτόν τον δρόμο, λέμε, σε όλους εκείνους που αυτή τη στιγμή νιώθουν προδομένοι από την επιλογή που έκαναν, στηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα βρίσκονται με μεγαλύτερο πείσμα, επιμονή, αλλά και υπομονή δίπλα σας. Κάντε το βήμα για να δυναμώσει η δύναμη εκείνη που μπορεί να βάλει τέρμα στα μνημόνια, βάζοντας τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, της Ε.Ε. Αυτή είναι η μεγάλη συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και νέων των λαϊκών οικογενειών, η Λαϊκή Συμμαχία.

Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν! Φάνηκε στην πράξη αν έχουν τελικά αποτελέσματα υπέρ του λαού ή αν με το καρότο των φιλολαϊκών λύσεων, έρχονται αντιλαϊκά μαστίγια.

Φάνηκε στην πράξη ότι αυτό που χρειάζεται ο λαός, δηλαδή τη ρήξη με τα μονοπώλια, την Ε.Ε. και την εξουσία τους, με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική τους, δεν μπορεί να το κάνει κάποια κυβέρνηση. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο ίδιος οργανωμένος ο λαός. Η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» περίτρανα απέδειξε τη διαχρονικότητα της θέσης του ΚΚΕ, ότι καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκό πρόσημο, άρα και ο λαός δεν μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες και το παρόν και μέλλον του σε κανέναν άλλον παρά μόνο στη δύναμή του, στη Λαϊκή Συμμαχία.

….

Τι λένε τώρα προσπαθώντας να κάνουν το λαό συνένοχο στην επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής; Ότι η εντολή που πήραν από τις εκλογές είναι «όχι ρήξη»! Ερμηνεύουν την ψήφο όπως τους βολεύει! Πριν τις εκλογές έλεγαν ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, ορκίζονταν ότι τελείωσε η κατρακύλα για το λαό και τώρα λένε ότι ο λαός ψήφισε την παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, όχι ρήξη με τους δανειστές που πριν τις εκλογές θα τους χόρευαν με τους ζουρνάδες και τα νταούλια.

Γι’ αυτό λέμε στο λαό: αρκετά πλήρωσες τους εκβιασμούς και την κοροϊδία των κυβερνήσεων.


Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει πραγματικό σίριαλ οι εξελίξεις που υπάρχουν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Ασφαλώς ένας βασικός στόχος του θρίλερ όπως το ονομάζουν, είναι να ενταθούν οι εκβιασμοί, η καταστροφολογία, με τα «άγνωστα μονοπάτια», όλα με την τακτική του Χότζα, για να αποδεχτεί η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων νέα καρμανιόλα.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη στιγμή συντελούνται και διεργασίες σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, πρώτα και κύρια ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες αλλά και μέσα στην κάθε χώρα ξεχωριστά, για τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η συγκυβέρνηση στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων χώνει πιο βαθιά τη χώρα και βάζει το λαό σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια, στα πλαίσια των αντιθέσεων των διάφορων κέντρων του ιμπεριαλισμού.

Τα διάφορα αδιέξοδα που εμφανίζονται στις Βρυξέλλες, τα απανωτά Eurogroup, η παρέμβαση του ΔΝΤ, οι διαφορετικές φωνές ακόμα και ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες της ίδιας χώρας, όπως της Γερμανίας, δεν έχουν να κάνουν με το αν θα επιλεγούν αντιλαϊκά μέτρα για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο με το ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται σκληρά για να μην υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα. Το λέμε και το ξανατονίζουμε: Τα αντιλαϊκά μέτρα τα έχουν προαποφασίσει! Δεν διαπραγματεύονται αυτό! Τα παζάρια έχουν να κάνουν με το αν η Ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή είναι πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για τα μονοπώλια, αν πρέπει να αλλάξουν κάτι για να γίνει πιο αποτελεσματικό όπως για παράδειγμα ένας πιο στενός πυρήνας του ευρώ, αν η Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή είναι αποτελεσματικός μηχανισμός για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου ή πρέπει να εξελιχθεί και πως. Σε αυτά τα ζητήματα τσακώνονται, με δεδομένο και συμφωνημένο μεταξύ τους ότι όπως και να καταλήξουν, ο λογαριασμός θα πάει στα λαϊκά στρώματα.

Δεν έχει το συμφέρον του λαού στο μυαλό. Αν το είχε τότε η κυβέρνησή του, τους πέντε αυτούς μήνες:
Δεν θα χάριζε εκατομμύρια από οφειλές των μεγαλοεπιχειρηματιών προς το δημόσιο, με τις χαριστικές ρυθμίσεις των δόσεων για τους οφειλέτες με πάνω από 1 εκατομμύριο χρέος, ακόμη και προστίμων για πλαστά τιμολόγια, για λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλα.

Δεν θα άρπαζε τα διαθέσιμα των Νοσοκομείων, των Δήμων και άλλων οργανισμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να πληρώσει τους δανειστές.
Δεν θα ψήφιζαν χτές το νόμο για την ιθαγένεια με τον οποίο ο εργοδότης γίνεται ο δουλοκτήτης των μεταναστών εργατών, νομιμοποιούνται οι Μανωλάδες.
Δεν θα έφερνε πάλι με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη με την οποία νομιμοποιεί καταθέσεις από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομες δραστηριότητες, φορολογώντας τες με συντελεστή πιο κάτω από τη φορολογία του λαού και με τη ρήτρα μάλιστα ότι μετά αποποιείται το κράτος από οποιαδήποτε διερεύνηση από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα.
Δεν θα έφερνε πρόταση για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί μερίδα των βιομηχάνων, ή τουλάχιστον θα την απέσυρε επειδή είναι πρόκληση όταν ο λαός να ξεπαγιάζει να προβαίνει σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα την απέσυρε επειδή γκρίνιαξαν οι υπόλοιποι βιομήχανοι που δεν τους καλύπτει αυτή η ρύθμιση όπως και έκανε τελικά.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν! Μπορεί να μην ξαναείχαν κάτσει στα κυβερνητικά έδρανα, να μην είχαν την πρώτη ευθύνη για αντιλαϊκά μέτρα από το πόστο της κυβέρνησης – γιατί από το πόστο τους στήριζαν και ψήφιζαν στρατηγικές της Ε.Ε. και με τα δυο χέρια – αλλά δεν τους πήρε πολύ στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστούν στα στάνταρ ενός κλασικού αστικού κυβερνητικού κόμματος.

Καμία εμπιστοσύνη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά, δεξιά, με γραβάτα ή αμπέχονο! Ο καθένας έχει το ρόλο του, τον καταμερισμό του στην εξαπάτηση πρώτα και κύρια της λαϊκής βάσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που η νέα συμφωνία θα γκρεμίσει τις αυταπάτες με τις οποίες τους τάιζαν. Τώρα, τα ίδια αυτά στελέχη που πριν από μερικούς μήνες πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, το παίζουν έκπληκτοι, ότι δεν ξέρανε δήθεν, ότι και οι ίδιοι εξαπατήθηκαν! Τι σχέση μπορεί να έχει ένας εργάτης, ένας άνεργος, ένας νέος που πραγματικά μπορεί να εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με εκείνον που τον εξαπάτησε;
Μιλούν τώρα για ρήξη και ευνουχίζουν ένα ακόμα σύνθημα, ταυτίζοντάς το με την επιστροφή στη δραχμή όπως λένε, αλλά με τα μονοπώλια να συνεχίσουν μια χαρά να είναι μπάστακες στην οικονομία, όπως με το ευρώ. Η θέση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη συνεπή και εμπεριστατωμένη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε., με την οικονομία να περνάει στα χέρια του λαού, με τα μονοπώλια να γίνονται λαϊκή περιουσία, με την εργατική εξουσία που θα τα επιβάλλει αυτά και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτή η θέση δεν κομματιάζεται, δεν είναι ξεχωριστά το ένα από το άλλο, παρά μόνο αν γίνονται εκ του πονηρού, για να μεθάν με ωραία αλλά κούφια συνθήματα, ώστε να συνεχίζεται και να εντείνεται η εκμετάλλευση.

Καλούμε, λοιπόν:

Τον κάθε εργάτη και την κάθε εργάτρια, που κουβαλάνε στην πλάτη τους το πιο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων δεκαετιών, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να εντείνουν την εκμετάλλευση με τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία, τις ομαδικές απολύσεις που βαφτίζονται εθελούσιες έξοδοι, την απληρωσιά για μήνες χωρίς να δίνουν λόγο πουθενά και που με τη νέα συμφωνία έρχεται νέο τσουνάμι παρόμοιο με εκείνο πριν από 4 χρόνια.
Τον κάθε επαγγελματία – αυτοαπασχολούμενο, που βασανίζεται με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια, τα χρέη, τους εκβιασμούς από τις τράπεζες και που τώρα αυξάνεται κι άλλο η φορολόγηση, βαραίνει η ταφόπλακα που τον σκεπάζει.
Τον κάθε άνεργο, που του λένε πάλι καλά που βρίσκεις δουλειά των 300€ για πέντε μήνες για να πληρώσεις κάτι από τους λογαριασμούς που χρωστάς, που θα συνεχίσει να αγωνιά καθημερινά για το σήμερα, αν θα έρθει με την αστυνομία η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, αν θα έχει στο ταμείο στο μάρκετ να πληρώσει και που του ζητάνε να πληρώσει τουλάχιστον κατά ένα δέκατο παραπάνω τα πάντα.
Τον κάθε συνταξιούχο, που βλέπει να παραμένει το κόψιμο των συντάξεων, οι έκτακτες εισφορές, η πληρωμή των φαρμάκων και που του λένε πλήρωσε ακόμα περισσότερα.
Τον κάθε νέο που το μέλλον του είναι μαύρο, η προοπτική που του δίνουν ονομάζεται κινητικότητα και όχι σταθερή δουλειά, εργασιακή πείρα και όχι μισθός και που του λένε: δεν θα πάρεις σύνταξη ποτέ, δεν θα δεις άσπρη μέρα ούτε στα βαθιά γεράματα, πάρε τη νόμιμη δόση σου στα ναρκωτικά για να μην γίνεσαι επικίνδυνος…

Σας καλούμε όλους:

Μην εγκαταλείπετε τα αιτήματά σας, τη διεκδίκηση των αναγκών σας, μην κλείνεστε στο καβούκι σας, μην δίνετε εξουσιοδότηση σε καμία κυβέρνηση να αποφασίζει για εσάς. Εσείς έχετε τη δύναμη! Οργανωθείτε στα σωματεία, στους συλλόγους, στις επιτροπές στις γειτονιές. Μαζί με τους κομμουνιστές, έστω κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα.

Από τον Ξηρόκαμπο και το κόψιμο του ρεύματος στις οικογένειες εκεί, την κατάσταση στα εργοστάσια, στο Δήμο, στα σχολεία, μέχρι το Νοσοκομείο, το λιμάνι, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες, παντού: Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης. Στην κεφαλή αυτή η πάλη πρέπει γράφει: ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Δώστε με την πάλη σας οριστική λύση για την οποία απαιτείται πραγματική ρήξη. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία.
Τα μέλη και οι αγωνιστές δίπλα στο ΚΚΕ είμαστε παρόντες όπου ζει, δουλεύει και βασανίζεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Δεν τελειώσαμε με τη σημερινή κινητοποίηση. Είμαστε καθημερινά στους δρόμους, με κάθε τρόπο, να ενισχύσουμε την κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα, να φτάνουν οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ παντού, ώστε να μην κοροϊδεύουν το λαό. Βροντοφωνάζουμε σήμερα από την πόλη μας:
Όχι στη νέα συμφωνία! Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δανειστών! Ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει